Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle."— Sunum transkripti:

1 İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI

2 Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle Nasıl Yönetilir ?

3 Tarım Ürünleri (Hububat)  Kısa dönemli arz ve uzun dönemli talep  Arz ötelemesi

4 LİSANSLI DEPOCULUK  Lisanslı depolar; modern, güvenli, sigortalı ve sağlıklı depolardır.  Ürün karşılığında alınan senetler finansal araç olarak kullanılabilir. Borsalarda elektronik olarak işlem yapılabilir, teminat verilerek kredi kullanılabilir.  Dünyada Amerika, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde üretim tamamına yakın depolama kapasitesi mevcuttur.  Ülkemizde ise; Hububat için 13 milyon tonluk depolama kapasitesi mevcuttur.

5

6 Finansman Kuruluşu ÜRETİCİ SANAYİCİ TÜCCAR Lisanslı Depo TMO 1-Ürün 2-Ürün Senedi 3-Ürün Senedi 5-Kredi 4-Ürün Senedine Alım Garantisi

7 Umum Mağazacılık ve Lisanslı Depoculuk TMO, 1993 yılından beri Umumi Mağazalar Kanunu kapsamında :  2,2 milyon ton emanet alım yapmış,  Üretici, tüccar ve sanayiciye 100 milyon YTL kredi kullandırılmış,  Varlığa Dayalı Kredi Sistemi çerçevesinde ise 2 milyar $ kredi kullanmıştır. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu 17.02.2005’te çıktı Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar,Fındık, Pamukla ilgili Yönetmelikler ise, 08.10.2005 - 02.08.2006 arasında yayınlandı.

8 Neler Yapılıyor ?  TOBB / TMO Lisanslı Depoculuk Şirketi Kuruluyor  Toprak Mahsulleri Ofisi,(%48)  Türkiye Odalar ve Borsala Birliği,(%49)  Tarım Satış Kooperatifleri Merkez Birliği,(% 2)  Gümrük ve Turizm Ticaret İşletmeleri A.Ş.,(% 0,5)  Umumi Mağazalar Türk A.Ş., (% 0,5) ortaklığında Lisanslı depoculuk şirketi kurulması çalışmaları son aşamadadır.

9 Neler Yapılıyor ? Uzun Süreli Kiralama Garantisi ile Depo Yaptırılıyor  Lisanslı Depoculuğun alt yapısını oluşturmak,  Özel sektör tarafından yaptırılacak depolarla yeterli depolama kapasitesine ulaşılmasını sağlamak amacıyla ;  Fındık için 150.000 Tonluk depo yaptırılmakta,  Hububat için ise yaklaşık 1,6 Milyon Tonluk depo yapım çalışmaları sürdürülmektedir Emanet ve Yerinde Emanet Alım Sistemi Yaygınlaştırılıyor  Bu sistemlerle ürünü temsil eden senetlerin piyasada işlem görmesi ve bu yolla tarımın finansmanı sağlanmaya çalışılmaktadır.

10 Sudan azami faydayı sağlamak için baraj ne kadar önemli ise; tarımın barajı niteliğindeki depo açığının giderilmesi de o kadar önemlidir.  5 milyon ton buğday,  500 bin ton mısır,  250 bin ton fındık,  Toplam Kredi Hacmi; 3 milyar YTL Tarımın Barajları - Depolar

11 TEŞEKKÜRLER


"İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları