Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin."— Sunum transkripti:

1 BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI

2 Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin gelişip büyüyebilmesi için güneşe ihtiyaçları vardır. Hepimizin ilkokulda hemen hemen olmazsa olmaz dersi fen bilgisi dersidir. Fen bilgisinde bitkilerin tüm oluşumlarını işleriz ve bitkilerin gelişip büyüyebilmesi için fotosentez yapması gerekmektedir. Bitkiler fotosentez yaptığı zaman güneş enerjisini bitkisel enerjiye çevirirler. Bitkisel enerji dışında fotosentez güneş enerjisinin kimyasal enerjiye döndüğü bir olay olarak ele alabiliriz.

3

4 Güneş enerjisi dediğimiz olay da tıpkı kimyasal enerji gibi uzun süre depolanma özelliği taşımaktadır. Bu olay doğrultusunda enerjinin depolanma bileşiklerine biyokütle denilir. Biyokütle tüm insanların uzun süredir kullandığı bir enerji kaynağıdır diyebiliriz. Biyokütle işleme olarak çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle araç ve makine kullanımlarında işlem görmeden kullanımı gerçekleştirilirse eğer uygun olmamasından dolayı hasar görülebilir. Bu yüzden biyokütle enerji kaynağının işlenip kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Yapılan uzun araştırmalar ve denemeler sonucunda biyokütlenin çok sayıda işlenmesi sonucu farklı biyo-yakıtlar elde edilmiştir. Direkt olarak kullanılması yerine biyo-yakıt olarak kullanılması hem kullanım kolaylığı hem de araçlar bakımından daha uygun olmuştur.

5 Biyo-yakıt kullanım avantajları dışında küresel ısınmaya da inanılmaz olumlu etki bırakmaktadır. Çünkü salgıladığı sera gazı miktarının az olmasından dolayı küresel ısınmanın kontrol altına alınmasında büyük rol oynamaktadır. Biyo-yakıt yapım aşamasında birçok bitkiden destek alınır. Her bitkinin biyo- yakıt üretme potansiyeli birbirinden farklıdır. Biyo-yatık kullanımına göre ana bitkileri sıralayacak olursak eğer pirinç, mısır ve buğday olarak sıralayabiliriz.

6 Biyo-yakıt yapımı gerçekleştirilirken veya farklı bir etil alkol gibi herhangi bir ürün yapımı gerçekleştirilirken yapım aşamasına inanılmaz derece de dikkat edilmelidir. Çünkü bazı ürünler güneşi severken bazı ürünler güneş ışınlarıyla farklı bir çeşitlilik sağlayarak farklı bir ürüne dönüşür. Daha açıklayıcı olarak anlatmak gerekirse örneğin; Biz glikozdan etil alkol yapmaya kalkışırsak bu yapım aşamasında oksijensiz bir ortam tercih etmeliyiz. Çünkü etil alkol kesinlikle oksijenin olduğu bir ortamda gerçekleştirilemez. Eğer glikoz etil alkol yapılırken oksijene maruz kalırsa sirkeye dönüşür ve istediğimiz ürünü ne yazık ki yapımı gerçekleşmeden farklı bir ürüne çevirmiş oluruz. Bu yüzdendir ki ürünün yapım aşamasına ve kurallarına dikkat etmeliyiz.

7 Diğer enerji olan Biyogaz; Biyogaz biyo kütle dediğimiz enerji kaynağının atıklarından fermantasyonla üretilen gaz halindeki bu yakıta biyogaz denilmektedir. Temel olarak biyogazı ele alacak olursak, biyogaz üretimi organik maddelerin ayrıştırılması sonucu oluştuğundan ham madde açısından hayvansal ve bitkisel atıklar kullanılır. Biyogaz oluşumunu etkileyen en önemli faktör sıcaklıktır. Fermantasyon gerçekleştirilirken mikroorganizmaların yaşamını devam ettirebilmeleri için önemli ölçüde sıcaklığa ihtiyaç vardır. Biyogaz üretimini etkileyen bir diğer etken ise demir, kurşun, kalay, cıva gibi ağır metaller ve deterjan gibi kimyasal maddelerdir.

8


"BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları