Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

G KENDiYÜRÜR BiÇERDÖVERLERDE GÜVENLiK. Biçerdöverler; biçme, harmanlama, temizleme ve depolama kapasitelerinin yüksekliği ile günümüzün en gelişmiş hasat-harman.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "G KENDiYÜRÜR BiÇERDÖVERLERDE GÜVENLiK. Biçerdöverler; biçme, harmanlama, temizleme ve depolama kapasitelerinin yüksekliği ile günümüzün en gelişmiş hasat-harman."— Sunum transkripti:

1 g KENDiYÜRÜR BiÇERDÖVERLERDE GÜVENLiK

2 Biçerdöverler; biçme, harmanlama, temizleme ve depolama kapasitelerinin yüksekliği ile günümüzün en gelişmiş hasat-harman makineleridir. Günümüzde biçerdöverler; buğday, arpa, yulaf yağlı tohumlar, yonca ve çayır otları hasadı yanı sıra baklagiller, ayçiçeği, kolza mısır ve diğer daneli bitkilerin hasat- harmanında da kullanılmaktadır.

3 iş güvenliği açısından bakıldığında tüm makineler için geçerli olan güvenli çalışmaların üç önemli öğesinin kendiyürür makineler içerisinde biçerdöverler içinde geçerli olduğu görülmektedir. Bu üç öğe; -Makine (Biçerdöver) - Kullanıcı (Biçerdöver Operatörü) -Çevre’dir

4 BİÇERDÖVERLER  Teğetsel  Eksenel  Tranversal  Trans-Axial Bunlar içinde ülkemizde en yaygın olanları Teğetsel akışlı biçerdöverlerdir. Bu nedenle bu modülde çoğunlukla bunlarla ilgili güvenlik uygulamalarından bahsedilecektir. Az sayıda da olsa Eksenel akışlı biçerdöverlerden de ithalat söz konusudur. Akış yönüne göre biçerdöverin tipleri ;

5 TeğetselEksenal TransversalTrans-Axial

6 Kendiyürür biçerdöverler esas olarak beş ana üniteden meydana gelirler. Bunlar; motor, biçme ünitesi ve götürücüler, dövme /harmanlama ünitesi, ayırma ünitesi, temizleme ünitesi’dir.

7 Biçerdöverler hasadı aşağıda sıralanan iş kademelerinde gerçekleştirirler: Biçme, Başakların dövülmesi, Dane ve sapın ayrılması, Danelerin temizlenmesi ve sınıflandırılması, Sapların parçalanması veya bırakılması, Danelerin depolanması ve boşaltılması.

8 Farklı tiplerdeki biçerdöverlerin çalışma şekilleri esas olarak aynıdır. Biçme tertibatı ürünü biçer ve tabla helezonu ortada topladığı ürünü boğaz elevatörüne gönderir. Boğaz elevatörü ile dövücü düzene gönderilen ürün burada başaktan ayrılır. Harmanlanan danenin % 80 - 90 kadarı sağır elek üzerine düşer. Geri kalan kısım batör-kontrbatör çıkışında bulunan sap yayıcı tambur ile sarsaklar ın üzerine fırlatıl ır. Sarsaklar üzerinde bulunan dane tutucu perde sap ve dane karışımının sarsak altında yer alan sarsak eğik düzlemi üzerine düşmesini sağlar. Buradan düşen daneler ile sarsaklarda ayırma neticesinde oluşan daneler sağ ır eleğin üzerine düşerler.

9 Sağır eleğin üstüne gelen dane-saman karışımı, eleğin hareketi ile ilerleyerek üst eleğe gelir. Bu arada vantilatörün üflediği hava akımı ile karşılaşırlar. Daneden daha hafif yapıdaki maddeler hava akımının etkisi ile biçerdöver arkasından tarlaya atılırlar. Üst elekten alt eleğe geçen daneler dane elevatörü ile depoya giderler. Alt eleğin üstünde kalan kesmikler, eğik düzlem ile kesmik helezonunun bulunduğ u yere inerler. Buradan kesmik elevatörü ile batör-kontrbatör üstünde bulunan kesmik yayıcı helezona, kesmik yayıcı helezon ile de batör-kontrbatör önüne tekrar dövülmek üzere bırakılırlar. Sarsak üstünde yer alan yardımcı düzenler karıştırma etkisi yapar, karıştırıcının etkisi ve sarsağın hareketi ile daneden ayrılan sap, sarsaklar boyunca ilerleyerek biçerdöver arkasından tarlaya atılır. Sapa ihtiyaç olmayan ülkelerde ise biçerdöver arkasına monte edilen bir sap kıyıcı ile saplar parçalanarak tarlaya bırakılır.

10 Motor

11

12

13

14

15


"G KENDiYÜRÜR BiÇERDÖVERLERDE GÜVENLiK. Biçerdöverler; biçme, harmanlama, temizleme ve depolama kapasitelerinin yüksekliği ile günümüzün en gelişmiş hasat-harman." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları