PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
Advertisements

Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
Önem Testleri. Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir farklılık.
GENÇ YETİŞKİNLERDE YAŞAM DOYUMUNUN YORDAYICISI OLARAK UMUT, DAYANIKLILIK VE İYİMSERLİK Makbule Kalı Soyer Ayşin Satan 13. Ulusal.
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
PNÖMATİK SİSTEM.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Hipotez ve İlişkili Kavramlar
PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK
VERİLERİN ANALİZİ Öğr. Gör. Funda Veren.
Mann-Whitney U Testi.
Parametrik Olmayan İstatistik
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
Yrd.Doç.Dr.İstem Köymen KESER
Kategorik Veri İki Bağımlı Grup
TAM SAYILAR.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
DENGE SICAKLIĞI (Td).
Parametrik Olmayan İstatistik
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK
Parametrik Olmayan İstatistik
TAM ÖĞRENME MODELİ.
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri - 2.
İstatistiksel Analizler
Parametrik Olmayan (Non-parametrik) Testler
Parametrik Olmayan İstatistik
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Parametrik Olmayan İstatistik
Parametrik Olmayan İstatistik
PROJENİN AMACI Milli Eğitimin Temel Amaçlarında ifadesini bulan; beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Geliştirme Genel Müdürlüğü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Parametrik Olmayan İstatistik
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 3.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Eşleştirilmiş/Bağımlı Örneklem t Testi
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Kesikli Olay benzetimi Bileşenleri
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Geliştirme Genel Müdürlüğü
İş ve Meslek Sosyolojisi
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Sunum transkripti:

PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK Prof. Dr. Cenk ÖZLER

Wilcoxon İşaretli Mertebe Testi

Wilcoxon İşaretli Mertebe Testi Örnek: Yeni geliştirilen bir gübrenin çilek bitkilerinin verimliliklerini artırıp artırmayacağı merak edilmiştir. Daha önceden çilek bitkilerinin medyan verim değerinin 205 gr. olduğu bilinmektedir. Yeni gübre uygulandıktan sonra tarladan alınan 10 adet çilek bitkisinin verim değerleri aşağıda verilmiştir. Verilerin dağılışının simetrik olduğu varsayımı altında %5 önem seviyesinde yeni gübrenin medyan verimlilik değerini artırdığı söylenebilir mi? 239 177 235 217 234 216 240 190 181 225

Wilcoxon İşaretli Mertebe Testi

Wilcoxon İşaretli Mertebe Testi Büyük Örnek

Wilcoxon İşaretli Mertebe Testi Büyük Örnek Örnek: Çilek tarlasında mevcut verimin medyan değerinin 205 gr olduğu kabul edildiğinde yeni gübre tipinin medyan verimde değişikliğe yol açıp açmadığını anlamak 21 adet çilek bitkisi rassal olarak seçilmiştir. Bu verilere göre %5 önem seviyesinde yeni gübre medyan verimde bir değişikliğe yol açmış mıdır? (Verilerin dağılışı simetriktir.) 235 210 255 205 165 204 200 185 218 233 177 217 216 318 181 225  

Wilcoxon İşaretli Mertebe Testi Büyük Örnek

Wilcoxon İşaretli Mertebe Testi Büyük Örnek

Çalışma Soruları 1) Havacılık Federasyonu bir havayolu firmasına ait uçakların bakım sıklığının yeterli olmadığından şüphelenmektedir. Federasyon uçakların son 2 bakımları arasında en çok 30 uçuş yapılmasına izin vermektedir. Bu nedenle firmaya ait 8 uçak seçilmiş ve bu uçakların son 2 bakımları arasında kaç uçuş yaptıkları incelenmiştir. Veriler tablodadır. Buna göre firmanın uçaklarının son 2 bakım arasındaki medyan uçuş sürelerinin 30’dan büyük olduğu söylenebilir mi? 0.05 önem seviyesinde karar veriniz. (Verilerin dağılışı simetriktir.) 2) Bağımsız bir enerji kuruluşu benzinin içerisindeki oktan miktarının 97 olması gerektiğini belirtmektedir. Farklı 15 adet benzin istasyonundan alınan benzinlerin içerisindeki oktan miktarları tabloda verilmiştir. %5 önem seviyesinde ölçülen oktan miktarlarının 97’den farklı olduğu söylenebilir mi? (Verilerin dağılışı simetriktir.) 33 35 38 27 22 39 34 41 97.5 95.2 97.3 96 96.8 100.3 97.4 95.3 93.2 99.1 96.1 97.6 98.2 98.5 94.9