 Farabi, yılları arasında yaşamış bir alimdir. Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış olan bir alimdir. Asıl.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONUMUZ : EPİSTEMOLOJİ
Advertisements

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
EHLİBEYT.
GENEL BİYOLOJİYE GİRİŞ
Farabi ve Türk-İslam Sentezi İslamiyetİmanFarabiFelsefeMantık A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research,
FARABİ FARABi ( ) Türk-islam düşünürü... İslam disiplini içinde yetişmiş Türk düşünürlerinin en büyüğüdür.
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
SELÇUKLULAR ( ) ANADOLU SELÇUKLULARI ( ) EĞİTİM.
İBN-İ SİNA İbn-i Sina ’nın Hayatı.
HANBELİ MEZHEBİ İmam-ı Hanbel (Ahmed bin hanbel)'in kendi usulüne göre şer'i deliller çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Hanbeli Mezhebi denir. Ehl-i.
Felsefe Nedir?.
İBNİ SİNA . Doğum:Ağustos 980 Afşana Köyü, Buhara, Samanî Devleti(bugün Özbekistan) Ölüm :21 Haziran 1037 Hamedan, İran.
ANADOLU BİLGELERİNİN AHLAK ANLAYIŞI
NURETTİN TOPÇU Eğitim ve Kültür Değişmeleri.
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DERS SEÇİMİ
Ünlü Türk Matematikçilerden Bazıları
ORTAOKULA GEÇİŞ.
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
MEHMET AKİF ERSOY ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
Türklerin Bilime Katkıları
Yunus Emre:  Yunus Emre (d Sarayköy, Mihalıçcık, Eskişehir - ö. 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış.
BİTRUCİ (- , 1217) Nalan Tuhtakaya
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇUKUROVA İLİM VAKFI SUNUMU HAZIRLAYAN MEHMET AVCI.
BUGÜNKÜ TÜRKÇE ADLARIYLA ESERLERİ
Hicri Dördüncü ve Beşinci Asırlar
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
Kâdirîlik:  Abdülkadir Geylani'nin (öl. 1169) görüş ve düşüncelerine dayanan tasavvuf ekolüdür. Abdülkadir Geylani Peygamberimizin soyundan gelmekte.
IMMANUEL KANT Immanuel Kant, 22 Nisan 1724 Doğu Prusya’nın Königsberg kasabasında doğmuştur. Ünlü alman filozofudur. 12 Şubat 1804 Königsberg ‘de vefat.
SINIF GEÇME VE DERS SEÇİMİ
1 C. FELSEFİ METOD  4. Felsefeciler  İslâm Tarihinde Ernevilerin son dönemlerinde ulûm-i kadîme adı verilen felsefî bilimler arabçaya terceme edilmeye.
MILLETIN GÖZ BEBEĞI TÜRKIYE’NIN AYDıNLıK GELECEĞI YUNUS EMRE İMAM HATİP ORTAOKULU.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
BİLİM NEDİR? BİLİMİN SINIFLANDIRILMASI Hazırlayan= Meslina ÖZER.
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
11. Sınıf Seçmeli Ders Bilgilendirme Sunumu
KURŞUNLU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TANITIMI
MANTIK DERSLERİ -1- Prof. Dr. Şadi Eren.
Felsefe Ve Hikmet. Sorular: Görseldeki insan neler düşünüyor olabilir? CEVAP: Kendini düşünüyor olabilir. Bu soruya her ö ğ rencinin farklı cevabı olabilir.
Bugün neler öğreneceğiz?
Batı’yı Aydınlatan İslam Düşünürü
GÖLCÜK ADNAN MENDERES ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 2015
MÜNAZARA.
MANTIK - 8 BEŞ SANAT Prof. Dr. Şadi Eren.
9. Sınıf Seçmeli Ders Bilgilendirme Sunumu
Immanuel Kant Kimdir?
YUNUS EMRE MATÜRİDİ.
TÜRKLERİN BİLİME KATKILARI
YUNUS EMRE HAYATI.
GİZEM KÖSE AYSİMA AŞIK AYŞE UZUN
Türklerin Bilime Katkıları
İslam dininde, fıkıh yani İslam hukuku konusunda anlayış, metod ve uygulama açısından farklı düşüncelere sahip mezhepler bulunur.Bu mezheplerin başlıcaları.
 Ünlü bir co ğ rafya, matematik ve astronomi bilim adamı olan harezminin hayatını kısaca özetleyelim. 9.yy.da ya ş ayan harezmi 780 yılında do ğ mu ş.
EĞITIME FELSEFI YAKLAŞıMLAR IDEALIZM REALİZM NATÜRALİZM PRAGMATİZM VAROLUŞÇILIK (EGZİSTANSİYALİZM)
CABIR BIN HAYYAN. CABIR BIN HAYYAN HAYATI ( ) Modern kimyanın kurucusu, atomun parçalanabileceğini dile getiren ilk bilim adamı, İslam dünyasında.
ESERLERİ Âsâr-ül-Bakiyye Tahkîku mâ lil-Hind El-Kânûn-ül-Mes’ûdî Taksîm-ül-ekâlîm Beyruni olarak da anılır. Türk-İslam dünyasının yetiştirdiği büyük.
ÜTOPYALAR Ahmet Taşer 11-A Ütopya Ne Demektir ? Ütopya, aslında olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum ve devlet şekli anlamı taşır. Ütopyalar,
TEFSİR TARİHİ SUNUM ÖDEVİ ABDULLAH HALİT KORUCUOĞLU ÖMER FARUK ÇOŞKUN.
K-9 1. Gazzâli ve Kelam İlmindeki Yeri
Programdan Sorular.
ABBÂSÎLER-KÜLTÜR VE MEDENİYET I
M.S 2. YÜZYIL-M.S 15. YÜZYIL FELSEFESİ
C. FELSEFİ METOD 4. Felsefeciler
İbn-i Sina'nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi'dir. Samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı Abdullah.
ÜNLÜ MATEMATİKÇİLER HAZIRLAYAN:EFE ERKESKİN SINIF:6/A.
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ (4-8) MÜFREDAT DEĞERLENDİRME
Sunum transkripti:

 Farabi, yılları arasında yaşamış bir alimdir. Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış olan bir alimdir. Asıl adı Ebu Nasır Muhammed İbn Türkan El Farabidir. Farabi aslında Türk’tür. Batı felsefesinde Alfarabius olarak tanınmaktadır. Farabi, ilk eğitimini Farab’da almıştır. Sonrasında babasının isteği üzerine Bağdat’ta eğitimine devam etmiştir. Bağdat’ta Hristiyan filozof olan Ebu Bişr Metta Bin Yunus’tan felsefe alanında dersler görmüştür. Bu sırada da Arapça, Farsça, Grekçe ve Latince dilerini öğrenmiştir. Aristo ve Eflatun eserlerini çok kez okumuştur.

 Gramer ve mantık alanında kendini geliştiren Farabi, felsefe alanına yoğunlaşmıştır. 941 senesinde Halep’e giden Farabi, burada felsefi düşüncelerini kaleme almıştır.

 Farabi, ilimleri üç gruba ayırmıştır;  metafizik,  matematik  ve fiziki bilimler.  Avrupa bilim adamları da Farabi’nin metodunu kabul etmiştir. Ses olayları konusunda ilk mantıklı açıklamayı öne sürmüştür. Deneyler yaparak havadaki titreşimlerin dalga uzunluklarına göre azalıp çoğaldığını kanıtlamıştır. Farabi, tıp alanında çalışmalar yaparak ilaçlarla ilgili kitaplar yazmıştır.

 Farabi öne sürdüğü görüşleriyle Kuran, hadisler ve imanın esaslarından farklılık göstermiştir. Farabi’nin görüşlerindeki yanlışları İmam-ı Gazali ve İmam-ı Rabbani gibi alimler dile getirmiştir.

 Farabi'nin Felsefe'ye Giriş Eserleri  Felsefe öğrenmeden önce takdim esilmesi lâzım gelen şeyler kitabı (Kitâb-ü mâ yenbağî en mukaddeme kable taallüm-il felsefe)  İlimlerin sayımı kitabı (Kitâb-u İhsâ-il-ulûm)  İlimlerin mertebeleri (Merâtib-ül- ulûm)

 Farabi'nin Mantık Alanında Yazdığı Eserler  Harfler kitabı (Kitâbul-Hurûf)  Mantıkta Kullanılan Lafızlar (Kitâbu’l-Elfâz)  Mantığa başlangıç (Al-Tavti'a fı'1-Mantık)  Mantık Sanatına Başlamak İsteyen Bir Kimsenin Bilgi Edinmek Zorunda Bulunduğu Bütün Hususlara Dair Olan Bölümler (el-Fusûlu’l- Hamse)  Mantık kitapları dergisi (Cevâmi'-ü kütüb-il- mantık)  Mantığa giriş kirabı (Kitab-üş müdhal fi'l-mantık)  Mantık sanatında gerekli olan fasıllar (Fusûl-u yuhtâc ileyhâ f'i sınâat-il-mantık)

 Küçük kıyas kitabı (Kitâb-ü kıyâs sagîr)  Kitâbu Makûlât  Kitâbu’l-Kıyas  Kitâbu’l-Burhan  Kitâbu’l-Cedel  Kitâbu’l-İbâre  Şerhu Kitâbi’l-İbâre  Kitâbu İsâguci  Kitâbu’l-Emkineti’l-Muğâlata  Peri Hermeneias Muhtasarı  Eflâtun ve Aristoteles’in Görüşlerinin Uzlaştırılması (el- Cem Beyne’r Re’yeyn el-Hakimeyn Eflâtun el-İlâhi ve Aristûtâlîs)  Safsata hakkında kitap (Kitâb-ün fî's-safsata)  Hitabet hakkında kitap (Kitâb-ün fi'l-hitâbe)  El-Elfazu’l-Müsta’mele fi’l-Mantık

 Uygulamalı Bilimlere Dair Eserleri  Öklid'in "Kitâb-ül-usul" adlı eserinin 1. ve 5. kısımlarına ilişkin açıklamalar  Yıldızlar üzerine doğru olan ve olmayan şeyler hakkında nükteler kitabı (Kitâb-ün- nüket fî-mâ yesihhü velâ yesihhü min ahkâm-in-nücüm)  Büyük musiki kitabı (Kitâb-ül-mûsîkî'l-kebîr)  Musikiye giriş kitabı (Kitâb-ül-mğdhal fî'l- mûsîkî)

 Farabi'nin Siyaset ve Ahlak'a Dair Eserleri  Mutluluğu kazanma kitabı (Kitâb-ü tahsil-il saâde)  Mutluluk yolunu gösterme kitabı (Kitâb-üt- tenbîh alâ sebil-il-saâde)  Faziletli şehir halkı fikirlerinin esasları (Kitâb-ün fî mebâdî ârâ-i ehl-il Medînet-il-fâzıla)  Şehir siyaseti kitabı (Kitâb-ül-siyâset-il- medeniye), Varlıkların başlangıcı (Mebâdi 'l- mevcûdât)  Platon'un sözleri kitabı (Kitâb-ül-elfâz-il- Eflâtuniye)

 Farabi'nin Din Bilimine (İlahiyat) Dair Eserleri  Akıl hakkında kitap (Kitâb-ün fi'l-akl)  Önemli sorular kitabı (Kitâb-ü uyûn-il-mesâil)  Bir ve birlik kitabı (Kitâb-ül-vâhid ve'l-vahde)  Filozof Aristoteles'in amaçları (Kitâb-ül agrâz- il-Hâkîm Aristôtâlis)  Platon felsefesi (Kitâb-u felsefet-i Eflatûn)  Aristo Felsefesi (Felsefet Aristutalis)  Felsefe soruları ve onların cevapları (El- mesâil-ül-felsefîye ve'l-ecvibet-ü'anha)

 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM ALLAH BİN KERE RAZI OLSUN SAVULASINIZZ…

 AD:ELİF  SOYADI:AKSOY  SINIF:10/A  NO:642