MODERN B İ REY VE TOPLUMUN ZAMAN ANLAYI Ş I a)Günlük Yaşam  Günlük yaşamda,alışkanlıklarda,bakış açısında,ilgi alanlarında değişiklikler öne çıktı. 

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANKARA VE DÜNYA KENTLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Advertisements

2040 Yılında ŞEHİRLERİMİZ.
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ BURSA EVLERİ
ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
LALE DEVRİ ISLAHATLARI
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ BALIKESİR EVLERİ
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
Buharla Çalışan Su Pompaları
 Bükeş 1459 yılında Tuna'nın kollarından biri olan ‘’Dambovita’’ nehrinin yanına kurulmuş.Şehir esasen çok büyük olmasına rağmen turistlerin ilgisini.
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Funda YİRMİBEŞOĞLU
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Hazırlayan ve Sunan Ela Nur ÖZKAR TÜRKİYE’DE BULUNDUĞU YER ( ANKARA )
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
TANZİMAT SONRASI TÜRK TOPLUM YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
YARİM İSTANBUL.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER VE DEKORASYON
Salih Zeki Anadolu Lisesi
SANAYI INKILABI SÜRECI
Kesme taşlarla inşa edilmiştir. Kare plana sahiptir. Merdivenlerle çıkılır..Yüksekliği 30 m.dir.
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
İSTANBULDAKİ Çöp depolama alanlarININ DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TEKNOLOJİ
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN YENİLEŞME HAREKETLERİ
1)Elektrikle Tanışalım Günlük hayatımızda evde, okulda kullandığımız araçlar ile fabrikalarda kullanılan makinelerin birçoğu elektrikle çalışır. Elektrik.
Gerileme Dönemi Islahatları
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
YENİLİKLER VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
OSMANLI İPARATORLUĞU DURAKLAMA VE GERİLEME DÖNEMİ ( )
Buharla Çalışan Su Pompaları
İtfaiye Hizmetleri Alanındaki Yenilikler
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
OSMANLI İPARATORLUĞU DURAKLAMA VE GERİLEME DÖNEMİ ( )
Dönemin padişahı 3. Ahmet, sadrazamı ise Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır ile 1730 tarihleri arasında geçen süreye Osmanlı’ da ” Lale Devri” olarak.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
İletişim teknolojilerinde ki hızlı gelişim küreselleşmeyi hızlandırmaktadır. Özelikle mobil iletişim sistemlerinin yaygınlaşması ile dolaşımda olan bireylerin.
Osmanlı’da Sanat ve Mimarlık Kültürü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK KENT VE KENTLİLİK
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona.
Sunum transkripti:

MODERN B İ REY VE TOPLUMUN ZAMAN ANLAYI Ş I a)Günlük Yaşam  Günlük yaşamda,alışkanlıklarda,bakış açısında,ilgi alanlarında değişiklikler öne çıktı.  Toplu yaşamanın beraberinde ortaya çıkan altyapı ve temizlik işlerine ağırlık verildi.  Yeni yerleşim mekanlarının yapılması,toplu taşıma araçlarının yaygınlaşması,resim, heykel sergileri düzenlemesi,sinemanın yaygınlaşması değişime örnek verilebilir.

b)Çevre Ve Altyapı Çalışmaları TEMİZLİK  Bu dönemde temizlik işleri devletin kontrolünde değildi.Devlet temizlik işçisi tutmaz ve maaş ödemezdi.Fakat son dönemde nüfusun çığ gibi büyümesi bu işlerin daha organize yapılmasını gerekli kıldı.  1885 ’de İstanbul Şehremanetı- İstanbul belediyesi kuruldu.

Apartmanlar  Yapı türlerinde çeşitlilik göze çarptığı gibi çok katlı yapılaşma da göze çarpıyordu.Apartman yapılılaşması Pera Beyoğlu’nda başladı. c)Kültür –Sanat Ve Mimari  Osmanlı devleti lale devrinden itibaren batılılaşmaya başlamıştır.Bu hareket 3. Selim,2. Mahmut ve ardından tanzimat dönemiyle birlikte hızlanmıştır.

 Sanat alanındaki değişim ilk olarak mimaride kendini belli etmiştir.  Batılı tarzda ilk eser 3. Ahmet çeşmesidir.  Batılı tarzda ilk dini eser ise Nuru Osmaniye Camisidir. Bütün değişimlerin sonucunda hayat daha düzenli ve planlı bir hal aldı.Yaşanan gelişmelerle beraber yeni maden ocakları açıldı ve büyük şehirlerde fabrikalar kuruldu.Daha fazla para kazanma ve daha refah hayat sürmek iç,in kırsal alandan kente göç arttı.

AVRUPA VE OSMANLI ŞEHİRLERİNDE YAŞANAN DEĞİŞİM 19. Yüzyılda osmanlı kentlerinin nüfusuyla birlikte görünümleri değişti.Yani mahallelerin kurulmasıyla birlikte kentler büyüdü. İstanbul da ilk elektrik şebekesi 19. yüzyılda kurulurken elektrikle çalışan ilk yer altı treni ve tramvay hatları da bu dönemde döşendi. Kentlerin yönetimini kolaylaştırmak amacıyla İstanbul da yeni bir belediye teşkilatı kuruldu.Bu yeni belediye modeli zamanla diğer büyük kentlerde de uygulamaya konuldu.

DEĞİŞİME UĞRAMADAN ÖNCE

DEĞİŞİME UĞRADIKTAN SONRA

19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren kent yaşamına telgraf,telefon,tren,tramvay ve buharlı vapur gibi yeni iletişim ve ulaşım araçları da girmeye başladı. Elektrik ve gaz kullanılarak kentlerin aydınlatılması uygulamasına geçildi. Genişletilen kent içi yollar taşlarla kaplanırken yaya kaldırımları yapıldı.Ayrıca su şebekeleri inşa edildi.

İstanbul’un kent dokusunu değiştirmek için çalışmalar yapıldı.Houssmann’ın (Husman) tarzında bulvarları ve çevre yolları örnek alınarak yeni yollar açıldı,eğri büğrü çıkmaz sokakların yerini düz sokaklar aldı. Ulaşım teknolojisinin gelişmesiyle ticaret artmıştır. Osmanlı devleti içinde seyahat edenleri kontrol altında tutmak ve İstanbul’a gitmek ve yerleşmek için alınan izin ve geçiş belgesine MÜRUR TEZKİRESİ denir.Buna iç pasaportta denir.