Ürün akışının iç gözetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEHLİKELİ ATIK BEYAN SİSTEMİ (TABS)
Advertisements

YENİ MALİ YÖNETİM VE KONTROL SİSTEMİNDE İÇ KONTROL
ORGANİK TARIM.
Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH yaptırımları Nisan 2010, Türkiye.
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
HARİCİ FİRMA YÖNETİMİ Tuncay ÖZKAN BOSCH Termoteknik San. Ve Tic. A.Ş
HAKSIZ REKABET Burhan KARAHAN BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı 29 Mayıs 2014 TOBB Konferans Salonu - Ankara.
S.S.K.B. MUHASEBE VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI
İç Kontrol Ve Ön Malî Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KONTROL ve SERTİFİKASYON SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ DENETİM ve CEZALAR
AŞI SONRASI İSTENMEYEN ETKİ (ASİE) İZLEME SİSTEMİ
GROWLEEN Allgrow.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
PROJE BAŞVURUSU PROJE’NİN HAVUZA ALINMASI KOMİSYON TOPLANTISI
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Kurulun İnceleme ve Araştırması
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
2009 / 23 Sayılı Genelge 2009 / 45 Sayılı Genelge 2009 / 63 Sayılı Genelge 2010 / 37 Sayılı Genelge 2010 / 49 Sayılı Genelge.
DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ
Öznur OKAY Mali Hizmetler Uzmanı
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
TAŞINIR GİRİŞ VE ÇIKIŞ İŞLEMLERİNİN
TÜGEM 2008.
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
Raporlama ve İzlem Vildan MEVSİM.
Gynura sarmentosa.
KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PDR HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
302-3 Kırsal Turizm.
KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI
YETKİLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI OSGB İŞ VE İŞLEMLERİ
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
2547 SK. GÖRE 35. MADDE GÖREVLENDİRİLME İŞ AKIŞ SÜRECİ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
YAPRAKTAN GÜBRELEME.
ÖĞRENCİ BUTİĞİ İŞLEMLERİ İŞ AKIŞ SÜRECİ
KALİTE YÖNETİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
İŞYERI BILGI YÖNETIM SISTEMI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Ankara, 2017.
e- YAYGIN Otomasyon Sistemi
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
İŞYERI BILGI YÖNETIM SISTEMI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Ankara, 2017.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
5.2 İç Teftişler İç teftiş İKS sürecinin kritik bir bölümüdür. İç teftiş, çiftçilerin iç organik standartta belirtilen TÜM gereklilikleri yerine getirdiklerinin.
5018 sayılı“Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu”nda TAŞINIRLAR KAMU KAYNAĞI OLARAK TANIMLANMIŞTIR.
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
Nereye Ulaşmak İstiyoruz?
Verim tahminleri neden gerekli?
Risk Yönetimi Organik kaliteyi tehdit edebilecek risklerin tamamı bilinmeli ve iç prosedürlerde hesaba katılmalıdır. Ön risk analizi yapılması şarttır.
Alım/Satım Prosedürleri
Sertifikasyona giden adımlar
İKS Personeli Genel olarak İKS’den sorumlu bir kişi bulunur ve bu kişi İKS’de her prosedür ve görev için bir kişiyi görevlendirecek şekilde sorumluluğu.
Devletlere ait Organik Yönetmelikler
Organik sertifikasyon neden gerekli?
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
Sunum transkripti:

Ürün akışının iç gözetimi İç Denetim Döngüsü Alan danışmalığı Düzeltici eylemler İç teftiş Çiftçiler Ürün akışının iç gözetimi Yaptırımlar İç onay kararı

Ne kadar kontrole ihtiyacımız var?

İç Onay Teftiş denetim listesi ve yorumlar teftiş denetim listeleri gözden geçirilir onay kararı verilir gerekli, düzeltici eylemlere karar verilir gerektiği gibi yaptırım uygulanır Teftiş denetim listesi ve yorumlar İç teftiş İç Onay Yöneticisi Veya İç Onay Kurulu Onaylı Çiftçilerin listesi (organik ve geçiş) Cezalı Çiftçilerin listesi

Çiftçilerin Uyumsuzlukları Karşısında Ne Yapılması Gerekir? Çiftlikte depolanan pestisitler Herbisit kullanımı Toprak Erozyonu 2 ay önce ilaç püskürtülmüş kahve yaprakları Çiftçi NPK gübresi veya üre kullananmış

Alım veya İşleme Sırasında Ortaya Çıkan Sorunlar Karşısında Ne Yapılmalı? Paketleme sırasında karışan muzlar Organik olarak etiketlenmeyen bazı çuvallar – bunlar organik mi? Satın alma kayıtları yanlış Satın alma görevlisi sertifikasız çiftçiden muz almış çünkü organik çiftçi evde yokmuş.

İncele Sorun Karar Harekete geçin! Belgeleyin! Ne Yapılmalı? İncele Ne olmuş? Neden? Ne zaman? Hangi ürünler/partilerle ilgili? Sorun Karar Organik onay yöneticisi veya OOK tarafından Yaptırımlar Düzeltici eylemler Harekete geçin! Belgeleyin! Not: Ciddi sorunlar her zaman İKS Koordinatörü’ne biran önce bildirilmelidir.

Örnek: Yaptırım çeşitleri Yazılı şart Ceza: İKS çiftçilerden 5 $ ceza alır Düzeltici eylemleri gerçekleştirene kadar belli bir süre askıya alınır (çiftçi hala sertifikalıdır) Çiftçilerin sertifikalarının ellerinden alınması  36 aylık yeni geçiş döneminin başlangıcı Çiftçi İKS üyeliğini ya bir süreliğine yada tamamen kaybeder. Yaptırım uygulanırken durum Kayıt tutulmasında küçük eksiklikler, kötü çiftlik yönetimi. Standartların veya yönetmeliğin küçük dereceli ihlali. Bir önceki senenin şartlarını yerine getirmemek. Kayıt tutulmasında ciddi eksiklikler. Tekrarlanan küçük ihlaller Standardın açık ihlali, fakat ürünün organik bütünlüğünü tehdit etmiyor Standartların açık ihlali ve ürünün organik bütünlüğünü tehdit ediyor. Belirgin hile Denetim sürecinin kasti engellenmesi Yazılı taleplere cevap vermenin reddedilmesi

Uyumsuzluk Örnekleri ve Cezalar Uyumsuzluk Örneği Yaptırım/Tepki Örneği Çiftçi organik ekinlerine ilaç püskürtmüş Çiftçi 3 yıl sertifikasını kaybeder (yeniden geçiş) Organik programdan atılabilir Ürünlerin satın alınıp alınmadığı kontrol edilmelidir. Çiftçi organik ekinlerle birlikte ekim uygulanan ev tüketimi ekinlerine ilaç püskürtmüş Çiftçi organik ürünlerden çok uzakta yer alan ev tüketimine ayırdığı bahçesine ilaç püskürtmüş fakat iç yönetmelikte buna izin verilmiyor Çiftçi ceza olarak 1 yıllığına askıya alınır İlaçlanan arsa haritada “konvansiyonel” olarak işaretlenir Çiftçiye ek ders/eğitim verilir Çiftçi çiftliğini ihmal etmiş ve toprağı geliştirmek için hiç çaba sarf etmemiş Düzeltici eylem çiftçiye Yazılı/sözlü düzeltici eylem(şart) bildirilir Ek eğitim verilir Eğer tekrarlanıyorsa: üyeliğinin devamı tartışılır Sertifikasız kahve köydeki diğer çiftçilerin organik kahvesine karışmış Hangi partilere “bulaştığını” bulun Bu partileri/ürünleri konvansiyonel olarak belirtin Çiftçi tahmin edilen verimin iki katı miktarda ürün satıyor Alan görevlisini tarlaları incelemek üzere alana gönderin Eğer çiftçi bir başkasının ürünlerini sattıysa, organik programdan çıkarın Satın alma görevlisi sertifikasız çiftçilerden ürün satın almış Konvansiyonel ürünün şu anda nerede olduğunu bulun, konvansiyonel olarak işaretleyin. Eğer satılmışsa sertifika kuruluşuna haber verin. Satın alma görevlisini eğitin (veya dürüst değil ise işten çıkarın)