Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAPRAKTAN GÜBRELEME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAPRAKTAN GÜBRELEME."— Sunum transkripti:

1 YAPRAKTAN GÜBRELEME

2 Yaprak Gübresi ve Yapraktan Gübreleme Nedir?
Yaprak Gübresi, yaprak gübresi bitkinin ihtiyacı olan besin maddelerinin sıvı bir halde yaprağa püskürtülerek verilmesidir. Yaprak gübresinde bulunan besin maddeleri, bitkiler tarafından yaprakları sayesinde içeri alınır. Yaprak gübresi püskürtülerek uygulandığı için topraktan verilen gübre ile kıyaslandığında gerekli besin maddelerini çok daha hızlı bir şekilde alır. Böylece bitki besin maddelerini biyolojik etkilere maruz kalmadan daha kolay alır. Bir bitkinin yaprağında, çiçeğinde ve meyvesinde daha fazla besine ihtiyaç varsa yaprak gübresi kullanmak daha faydalı olacaktır. Yapraktan gübreleme bitki besin maddelerinin solüsyon şeklinde yapraklara püskürtülerek verilmesine yapraktan gübreleme denir. Bu şekilde bir besleme, temel gübreleme olmayıp kalıcı bir çözüm değildir. Yıl içerisinde görülen besin maddesi noksanlıklarının geçici olarak giderilmesi amacıyla yapılan bir gübreleme şeklidir.

3 Yaprak Örneği Ne Zaman ve Nasıl Alınır?
Yaprak analizi için yaprak örneği alımı çiçeklenme ve ben düşme dönemlerinde yapılmalıdır. Alınacak yapraklar sürgünlerdeki ilk salkımın karşısında bulunan yapraklar olmalıdır ve saplarıyla birlikte alınmalıdır.

4

5 YAPRAK GÜBRELEMESİNİN FAYDALARI
Yaprak gübrelemenin en büyük faydalarından biri toprağa uygulanan gübrelerin alımını artırmasıdır. Şelatlı formdaki mikro element gübreler, inorganik yapılı olanlardan en az 10 kat daha etkilidir. Bazı bitkilerin yaprakları su kaybını engellemek için mumsu bir yapıya sahiptir. Bu yapı su ve inorganik maddelerin yaprağa girişini engeller. Ancak şelatlar bu yapıdan giriş yapabilir. Eğer toprak pH' sı yüksek ise (7,5' un üzerinde) Demir, Mangan, Çinko, Bakır, Bor elementleri yaprakta alınması kolaylık sağlar. Toprakta bazı elementler diğer elementler tarafından bloke edilir. Örneğin yüksek fosfat düzeyi Demir ve Çinko' nun fiksasyonuna neden olur.

6 YAPRAKTAN GÜBRELEME ALANLARI
Seralarda Meyve bahçelerinde Tarla alanlarında Çim alanlarında Peyzaj alanlarında İç mekan süs bitkilerinde Süs bitkilerinde

7 YAPRAKTAN GÜBRE UYGULANMA YÖNTEMLERİ
İlkel yöntemler: -Sırt pompaları -El spreyleri Modern Sistemler: -Motorlu traktörler -Uçaklar -Tekerlekli modern sistemler -Fıskiyeli sistemler

8 YAPRAKTAN GÜBRELEME HANGİ DURUMLARDA UYGULANMALIDIR
Toprağın besin elementi düzeyinin düşük olması Pulluk tabakasının nem düzeyinin düşük olması Kök sisteminde arazların varlığı Danede protein oranının yükselmesi Ca elementinin floem borusundaki hareketsizliği durumlarında uygulanmalıdır.

9 YAPRAKTAN GÜBRELEMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR
Tam çiçeklenme döneminde ve meyve oluşumunun başlangıcında yapraktan gübreleme yapılmamalıdır. Birçok bitkide gözeneklerin yaprak altı aktivitesi daha fazladır. Yaprağın hem alt hem üst kısımları gübreli su ile iyice ıslatılmalıdır. Güneş ışınları dik geldiği zaman gözenekler (stomalar) fazla su kaybını önlemek için kapalı olacağından yapraktan gübreleme sabah erken, akşam geç saatlerde ya da bulutlu zamanlarda rüzgarsız havalarda yapılmalıdır. Yapraklar alttan gübrelenmelidir. Güneş ışınları dik geldiğinde mercek oluşumu ve tuz birikimi ile yakıcı etki yapabilir. (Stomaların açık olduğunda uygulama başarısı artar)

10 Gübre çözelti konsantrasyonu iyi ayarlanmalıdır
Gübre çözelti konsantrasyonu iyi ayarlanmalıdır. Fazla olması durumunda yaprakta yanmalara neden olur. Düşük konsantrasyonlarda besin elementlerinin absorbsiyon hızı artar. Su damlacıkları ne kadar küçük olursa absorbsiyonu o kadar artar. Yaprak gübrelemesi yapıldığında bitkinin su stresi olmamalı, çok ıslak ya da kuru olmamalıdır. Eğer bir ilaç veya gübre ile karıştırılacak ise ön karışım (kavanoz testi) yapılmalıdır. Yaprak gübrelerinde besin maddelerinin alınma kolaylığını sağlamak için yayıcı yapıştırıcı ve yüzey gerilimini azaltıcı maddeler kullanmak suretiyle gübrenin etkinliği artırılmalıdır. Kalsiyumlu yaprak gübreleri sülfatlı ve fosforlu gübrelerle uygulanmamalıdır. Tek uygulamadan ziyade iki veya üç uygulama ile daha iyi sonuç alınır. 

11 YAPRAKTAN GÜBRELEMEDE YAŞANAN BAZI OLUMSUZLUKLAR
Kahve ve turunçgil gibi bazı bitkilerde yapraktan gübrelemenin etkisi, bunların yapraklarının absorbsiyon hızları çok düşük olduğundan sınırlı kalmaktadır. Hidrofobik (su sevmeyen) özelliğe sahip bitki yapraklarının yüzeylerinden besin elementi çözeltileri akarak uzaklaşır ve yine besin elementlerinin etkisi sınırlı kalır. Yağışlı bölgelerde ve sulama sularıyla besin elementleri yapraklardan kolaylıkla yıkanabilir. Kurak ve yarı kurak bölgelerde püskürtülen besin maddeleri, çözelti hızla kuruduğundan nitratlı gübrelerde olduğu gibi tuz oluşturarak dokuda yanma ve nekrotik belirtilere yol açar. Ca gibi hareketsiz besin elementlerinin bir yapraktan diğer yaprağa geçişi sınırlı kaldığından eğer homojen bir gübreleme yapılmamışsa dengeli bir beslenme gerçekleşmeyebilir.

12

13


"YAPRAKTAN GÜBRELEME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları