Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Verim tahminleri neden gerekli?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Verim tahminleri neden gerekli?"— Sunum transkripti:

1 Verim tahminleri neden gerekli?
Her meyvayı teker teker saymak genellikle pek olası bir seçenek değildir. Doğru verim tahminleri, her çiftçiden beklenilen üretimi gerçek hasılatla ilişkilendirmek için kullanılır. Verim tahminleri bir çiftçinin sattığı tüm ürünleri kendisinin ürettiğini teyit etmek için kullanılır.

2 İKS Prosedürlerinde verim tahminleri
Çiftçiler ve/veya alan görevlisi verimi tahmin eder Basit projelerde tek adımda tek kişi tarafından yapılır İç denetçi Çiftlik Denetim Formu’na girilen verileri teyit eder. Verim tahminleri onaylanır ve çiftçi listesine girilir Satın alma listesine girilecek verileri teyit etmek için hasattan önce son ziyaret ( ) Gerekli ise Satın alma işleminde verim tahminleri temel alınır.

3 Verimi tahmin etmek Verim, çiftlikte hasat edilebilen belli bir ürünün toplam miktarıdır. (Hasılat) Verim, eğime, toprak cinsine, farklı tarım tekniklerine, iklime vb. göre değişiklik gösteriri. Verim, tarladaki ekinlerin, yerel verim geçmişinin verilerinin, daha önceki satışlar/hasat bilgisinin, alandaki tipik hasılatın vb. değerlendirilmesine dayanarak tahmin edilir Doğru tahminlere ulaşmak etkileşimli bir süreçtir ve uzun zaman alabilir. Tahminler aşağıdakiler sayesinde iyileştirilebilir: daha iyi kayıt bilgileri (örn. her yaş grubunda ağaçların tam sayısı) daha tecrübeli İKS kadrosu ve/veya çiftçi alım-satım bilgilerinin doğruluğu Tahminler için yerel ölçüleri kullanın

4 Bilgiyi çapraz kontrol etmek
Ağaç veya dönüm başına tipik verim Çiftçinin tahminleri ve satış kayıtları Verim Tahmini Gerçek verim Satın alma listeleri İklim etkileri Alan personelinin tahmini

5 Doğru Verilere Ulaşmanın Zorlukları
İlk tahminler için, çiftçinin doğru değerleri vermememsinin bir çok anlaşılır sebebi olabilir. Denetçi bunların farkında olmalı ve çiftçiyi en doğru değerleri vermeye teşvik etmelidir. Örnekler: Vergi alınması korkusu. Çiftçi toplam verimin sadece organik işleyiciye gidecek ürünlerle ilgili olduğunu, ev tüketimi veya diğer satışlar için üretilen ürünleri kapsamadığını düşünebilir. Belki de verimi gerçekten hatırlamıyor veya soruları tam olarak anlamıyor, alakasız buluyor olabilir. Bazı durumlarda verim hava şartlarına göre çok değişiklik göstermesi, hasattan ancak çok kısa süre önceden evvel doğru tahminlerde bulunmayı imkansız kılabilir. Yerel/dini inanışlara göre tahminler de bulunmak saygısızlık kabul edilebilir. Çiftçi diğer çiftçilerin yanında abartılı değerler vermekten gurur duyabilir.


"Verim tahminleri neden gerekli?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları