Ambar ve silolarda depolama teknikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA
Advertisements

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
İnsanları etkisi olmadan kendiliğinden olan doğa olaylarıdır.
TEMEL iNŞAATI Arş. Gör. İsa Vural.
ARAZİNİN SULAMAYA HAZIRLANMASI
Etüt ve Proje Daire Başkanlığı
Madde ve Isı.
DOĞAL AFETLER.
BÖLMELER ( İNCE YAPI ) L.EMRE BAŞAR.
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
RÜZGAR
Peyzaj Mühendisliği bağlamında Arazi biçimleme kavramı - özet
KORUMA VE DEPOLAMA YAPILARININ PLANLANMASI
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
TEMİZLİK TERTİP DÜZEN.
DRENAJ; TEMEL KAVRAMLAR Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
TÜGEM 2008.
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
RİSK ANALİZİ VE YER SEÇİMİ
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
Doç.Dr.Hasan Sabri Öztürk
KEREVİZ.
TAŞ DUVAR YÜZÜ DERZ YAPILMASI Y-Y YÖNÜ AKSLARI DIŞ 2 0,650
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
ISI YALITIMI.
8. BÖLÜM DRENAJ
Biyosidal ürün uygulanmasında kullanılan cihazlar ve uygulamalar
Solar Montaj Sistemleri
ELEKTRİK TEHLİKELERİ.
Isının Yalıtımı.
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
Ö. M. ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
Atık ara depolama tesisleri TEBLİĞİ
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
AçIk Maden OcağI İşletmecİlİğİ İŞ EMNİYETİ
BASINÇLI TÜP İLE ÇALIŞMA TALİMATI
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK İNŞAAT TEKNOLOJİSİUYGULAMALARI I TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK İNŞAAT TEKNOLOJİSİUYGULAMALARI.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
MESLEKİ GELİŞİM Konular; kaynakça;
TOKAT CEMENT PLANT Günlük İSG Denetimi (Ambar)
DUVARLAR Kiriş döşeme gibi üst yapı elemanlarından gelen yükleri temele nakleden, binalarda mekanları birbirinden ayıran (bölen), mekanları çevreleyen.
ARAZİ TESVİYESİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI
BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI
Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ SULAMA DERSİ SULAMA YÖNTEMLERİNİN PLANLANMASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER DERS YÜRÜTÜCÜSÜ:
BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI
DRENAJ; TEMEL KAVRAMLAR Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
TÜTÜN.
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Tarım; bitkisel ve hayvansal kökenli ürünlerin üretilip, bunların işlenerek, kalite ve verimlerinde artışın sağlanması, hasadından tüketilmesine kadar.
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.
Sunum transkripti:

Ambar ve silolarda depolama teknikleri

Depolamanın Prensipleri Depolanan tarla ürününün (tahıl, baklagil, yağlı tohum ve yumrular) bünyesinde üretimden tüketime kadar olan evrede herhangi bir değer azalmasına olanak vermeden depolama tekniğinin yetiştiriciler tarafından iyi bilinmesi ve uygulanması gerekir. Bunun için, ürünün çeşitli özelliklerinin bilinmesi gereklidir. Ürünlerin depolama özellikleri; yetiştiriciliğinin yapıldığı yöredeki ekolojik koşullardan, hasattaki olgunlaşma derecesinden hasat metodlarından ve depoya konulana kadar ürünün geçirdiği çeşitli işlemlerden etkilenir.

Bu nedenle uygulanacak depolama tekniği için ürünün ve depolama yerinin aşağıdaki verilen özelliklerin iyi bilinmesi gerekir. Ürünün bünyesindeki nem, Ürünün bünyesindeki sıcaklık, Depodaki havanın nispi nemi, Depodaki havanın sıcaklığı, Ürünün bünyesindeki yabancı madde durumu, Üründeki mikroorganizmanın varlığı, Üründeki haşere faaliyeti, Deponun yapısı, depolama süresi, depolama tekniği yönünden önemlidir.

Ürünlerin depolanacağı yerlerde aranılacak özellikler Binaların dış duvarlarıyla iç bölmeleri malın basıncına dayanacak sağlamlıkta olmalıdır. Çatılar sağlam, yağmur ve kar suyunu içeriye sızdırmayacak durumda imal edilmelidir. Zemini yoldan ve çevrenin toprak düzeyinden yüksek, su toplayan yerlerde ve sel yataklarına uzak tutulmalıdır. Tabanı ahşap, beton veya taş döşemeli ve ürünün ağırlığı ile çöküntü yapmayacak derecede sağlam dizayn edilmelidir. Depolar rutubetsiz, kapı ve pencereleri kapandığında havanın giremeyeceği, dış hava sıcaklığındaki değişikliklerin deponun içini çok az etkileyeceği yapıya sahip kılınmalıdır.

6. Duvar ve boks iç yüzeyleri düz ve sıvalı olmalıdır. 7 6. Duvar ve boks iç yüzeyleri düz ve sıvalı olmalıdır. 7. Depolar içinde yanıcı veya patlayıcı maddeler bulunan bina ve tesislerden, patlama veya yangın vukuunda zarar görmeyecek kadar (en az 100 m) uzak yerlere inşa edilmelidir. 8. İş yerine mümkün olduğu kadar yakı, giriş ve çıkış kapıları taşıma vasıtalarının yanaşabilmesine ve yükleme- boşaltmaya elverişli durumda olmalıdır. 9. Deponun içinde veya zararlı olabilecek kadar yakınında diğer binalara ait su ve pis su tesisatı bulunmamalıdır. 10. Binaya sinmiş, giderilmesi güç veya imkansız, saklanacak ürünler için zararlı kokular olmamalıdır.

Açıkta yığın yapılması gerektiğinde arazi seçiminde aşağıdaki konulara ayrıca dikkat edilmelidir. Su toplayan yer olmaması, Sel akıntı yatağında bulunmaması, Dolma topraklı yer olmaması, Akıntı temin edecek derecede meyilli ve düzgün olmalı, 100 m’de en az 1 ve en çok 5 m eğimi bulunmalıdır. Bina yağmur oluklarından veya açık ve kapalı kanallardan uzak bulunması, Mümkün olduğu kadar işyerine yakın bulunması, Az rüzgar tutan yer olması, Arazi bünyesinin çok hafif (tamamen kumlu), veya çok ağır (tamamen killi)olmaması ve ayrıca arazi toprak kalınlığının da yığın üzerlerini örtecek yeterlikte olması, bu gibi durumların saptanması, toprak strüktürününde bilinmesi gerekir.