Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal."— Sunum transkripti:

1 DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM

2  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal afetler birbirinden farklı olaylardır. Evrendeki değişik sarsıntılar, toprak oluşum değerlerinde değişiklik, deprem, heyelan ve çığ düşmesi gibi olayların hepsi birer afettir. Allah tarafından ansızın gerçekleşen doğa olaylarının hepsidir. Doğal afetlere önlem alınmaz ise doğanın görünümü de gittikçe bozulur. İnsanların sağlıklarına ciddi derece zarar gelir. Makalemiz, doğal afetler nedir sorusunu merak edenlere özel bilgiler verecek niteliktedir. Ayrıca makalemizde, doğal afetler selden korunma yolları nelerdir sorusu hakkında da yeterli bilgi alacağız.  Doğal Afetler Nelerdir  Çığ  Yangın  Toprak Kayması ( Heyelan)  Deprem  Sel  Yangın  Tsunami

3 DOĞAL AFETLER HEYELAN  Toprak Kayması: Heyelan ve toprak kayması aynı durumu ifade eder. Toprak kayması genelde engebeli olan arazilerden ve sert yamaçlardaki dengesiz duran toprak yapısından meydana gelen olaydır. Heyelan olayı için ciddi derecede tedbir almak gerekir. Toprak kayması insanların sağlıklarını tehdit eder.

4 DOĞOL AFETLER TOPRAK KAYMASI dengesiz duran toprak yapısının sarsılması meydana gelen doğal afet yani doğal olaydır. Heyelan yani toprak kayması olayı için ciddi derecede önlem almak gerekir. Toprak kaymasını önlemek için gerekirse toprakları tel örgüler ile çevirerek kısa sürede tedbir almak gerekir.

5 DOĞAL AFETLER DEPREM  Deprem ülkemizde ve yurt dışında da çok fazla gerçekleşen bir doğal afettir. Yeryüzünde fay hatlarının şiddeli bir derecede sarsılması ile meydana gelen doğal afettir. Deprem binaları ve toprak yapısını tamamen bozabilir.

6 DOĞAL AFETLER VE YANGIN  Yangın ise gerek ihmalkarsizlikten gerekse bir karbonmonoksit veya benzin isimli yanıcı maddeler alev almasından kaynaklı çıkar. Yangın yanıcı ve yakıcı olan maddelerin ansızın tutuşması ile oluşabilir.

7 DOĞAL AFETLER VE SEL Sel kısa süreli veya uzun süreli olan bir doğal afettir. Sel ülkemizde de yurt dışında da çok fazla gerçekleşen bir doğal afettir. Yeryüzünde olan deniz suları seviyesinin artması ve yağmurun da gerektiğinden fazla yağması ile birlikte kurak yerlerde biriken su akıntısı kaynaklıdır.

8 YANARDAĞ VE VOLKAN  Magmanın (dünyanın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkla erimiş kayalar), yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir.

9 TSUNAMİ  (okunuşu: “Tsunami”. Japonca’da liman dalgası anlamına gelen okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder

10 HORTUM , kümülus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şekilinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür. Bu “hortum” bulutlardan yere kadar uzanır ve büyük yıkıcı güce sahip olan bir doğa felâketidir.

11 İKLİM DEĞİŞİKLİLİKLERİ  bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir tür atmosferik ya da astronomik değişikliklerdir. Atmosferdeki CO2 (Karbon dioksit), CH4 (Metan), C4H10 (Bütan) gibi sera gazları ile atmosferdeki ısının çıkamamasıdır

12 KURAKLIK  :Bir bölgede nem miktarının geçici dengesizliğinden kaynaklanan su kıtlığı olarak tanımlanabilen kuraklık, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda ve yerde meydana gelebilir:

13 FIRTINA  rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda fırtınamsı rüzgar, 34 knot üzerine çıktığında, yani 8 bofor ve üzeri olduğunda rüzgara artık fırtına denir.

14 SU TAŞKINI  bir bölgede toprağın belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında kalmasıdır.

15 KASIRGA  Doğal afetlerin en büyüğü olan kasırga şu şekilde tanımlanabilir: Büyük çaplı ve çok şiddetli Beufort ölçeğine göre saatte 75 milden fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgâr. ve Meksika Körfezinde de sık sık rastlanır.

16 EROZYON  Erozyon, dış kuvvetlerin etkisiyle toprak örtüsünün aşındırılarak başka alanlara taşınmasıdır. Akarsu ve rüzgar erozyonunun birlikte etkili olduğu yerlerin ortak özelliği bitki örtüsü bakımından fakir olmalarıdır

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29


"DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları