Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI"— Sunum transkripti:

1 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI
T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI SUNAR

2 AMAÇ : Binaların inşaatı sırasında yangınların çıkması engelleyecek ne gibi tedbirler alınmalıdır.
KAPSAM : Binalarda işaat malzemeleri ve yapım tarzları nasıl olmalıdır. KAYNAK : Sivil Savunma Koleji Yangın Ders Kitabı

3 YANGIN ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
Tesisat Bakımından Önleyici Tedbirler Kullanma Bakımından Önleyici Tedbirler İnşai Bakımından Önleyici Tedbirler Diğer Tedbirler Yangın Söndürme Tesisleri Bakımından Sabit Tesisler Bakımından Yangın İhbar Tesisleri Bakımından

4 İNŞAİ BAKIMDAN ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
1 İNŞAAT VE DEKARASYON MALZEMESİ Olanaklar ölçüsünde,inşaat ve dekorasyon malzemesi yanmaz veya zor yanıcı maddelerden seçilmelidir. 2 BACALARIN İNŞA DURUMU Bacaların inşası sırasında,çevresinde yanıcı malzeme olmamalı,içi ve dışı sıvanmalı,baca çatının en üst noktasından daha yüksek olmalıdır. 3 YANGIN BÖLME DUVARLARI Çatılar bölme duvarıyla ayrılmalı, böylece çıkabilecek çatı yangınlarının yayılmasını engeller.

5 Asansör motor daireleri ve havalandırma
4 ASANSÖR MOTOR DAİRELERİ VE HAVALANDIRMA BACALARI Asansör motor daireleri ve havalandırma bacaları çatının dışına çıkmalı ve üzeri kapatılmalıdır. 5 BACAYA YAKIN YAPILAN KAPI VE PENCERE SÖVELERİ Kapı ve pencere söveleri (Pervaz) baca duvarlarına bitişik veya yakın olmamalı.

6 6 YANGINA HASSAS YERLERİN AYRILMASI
Yangına karşı hassas yerlerin inşaat sırasında diğer bölümlerden ayrı yapılması. (Mutfak,depo,akaryakıt tesisleri, kalorifer tesisatı vs) 7 YANMAZ BOYA VEYA MADDELERLE KOLAY YANICI MADDELERİN ÜZERLERİNİN BOYANMASI Bir tedbir olarak bu hususunda inşaat sırasında dikkate alınması son derece önemlidir.

7 8 YANGIN MERDİVENLERİ Yangın merdivenlerinin yerleri görülecek şekilde işaretle belirtilmelidir. Ulaşması kolay ve yakın yerlere yapılmalıdır. Binalarda yukarıdan aşağıya doğru genişleyecek şekilde yapılır. Bina büyüklüğüne ve mevcut sayısına orantılı olacak şekilde geniş yapılmalıdır. Lüzumsuz eşyalar ile asla kapatılmaz, kilitlenmez. Yuvarlak yapılmaması daha idealdir. Kafes şeklinde yapılmamalıdır. Hava sirkülasyonu olmayan yere yapılmalıdır. Malzeme ( ısınmaz malzeme kullanılır.)

8 TESİSAT BAKIMINDAN ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
1 Sabit Tesisler Bakımından Alınacak Önlemler Elektrik tesisatı Kargir ve betonarme binalarda elektrik tesisatı (sıva içi ) olarak yapılmaktadır. Buvat, anahtar, priz, boru içi kablo ekleri çok iyi izole edilmelidir. Ahşap yapılarda tesisat sıva üstünden, açıktan geçirilmeli, kabloların geçtiği borular kalın olmalıdır.

9 Tesisatta kullanılan sigortalar otomatik olmalı, erime esasına göre yapılmış sigortalarda ise sigorta teli kablo tellerinden daha ince ve kolay eriyici olmalıdır. Elektrik tesisatı genel projesinde keyfi hiçbir değişiklik, tesisat tamamlandıktan sonra da hiçbir ek yapılmamalıdır. Tesisatın topraklama tertibatı olmalıdır. Elektrik tesisatı üç veya altı ayda periyodik kontrole tabi tutulmalıdır. Elektrik tesisatı ile ilgili olarak yapılacak kontrollerde yetkili bir teknisyenle rapor tutmalı, eksiklerin giderilmesi için kurum amirine bir yazı ile sunulmalıdır.

10 Su Tesisatı Tesisat yangınlarda harcanabilecek suyu sağlayacak kapasitede yapılmalıdır. Binanın her katında ve katın genişliğine uygun olarak yangın musluğu bulunmalıdır. Büyük binaların çatı arasında dahili yangın muslukları ile doğrudan bağlantılı su deposu yapılmalıdır. Büyük binalarda hidrofor sisteminin bulunması sağlanmaktadır.

11 Kömürle çalışan tesisat
Havagazı Tesisatı Tesisat periyodik kontrole tabi tutulmalıdır. Hava gazı aygıtların kullanma musluğunun birkaç metre gerisinde ikinci bir musluk olmalıdır. Büyük binaların her bölümünü kapsayan bir ana musluğu bulunmalıdır. Binadaki bütün tesisatı kapatabilecek, giriş kapısı yanında bir genel musluk bulunmalıdır. Kalorifer Tesisatı Kömürle çalışan tesisat Kazan dairesi ile kömür deposu olarak kullanılan yerler birbirinden ayrı olmalı bağlantı yanmayan bir kapı ile sağlanmalıdır.

12 Foil-oil ile çalışır tesisat
Foil-oil tankları kazan dairesinin dışında mümkün ise asıl binanın dışında olmalıdır.Tanklar yer altı biçiminde yapılmalıdır.Bodruma monte edilecekler ise bu takdirde kazanlar bölme duvarlarla çevrilmelidir. Kat Kaloriferleri Tesisatın yakıt tankı genellikle balkonlarda bulunmakta, kazanı ise evin uygun bir yerine yerleştirilmektedir.Mümkün olduğu oranda bu şekilde bir tesisat kurulmalıdır.

13 Paratoner Tesisatı (Yıldırımlık)
Bilindiği gibi bu tesisat, bir yangın nedeni olan yıldırım düşmesi halinde binaya zarar vermeden düşen yıldırımı toprağa geçiren bir sistemdir. Yıldırım yakalama parçası Çatı iletkenleri Topraklama İndirme iletkenleri

14 Mekanik Uyarı Tesisleri
Drenaj Tehlikeli, parlayıcı, patlayıcı, maddelerle çalışan (Barut vb) işyerlerinde yerlerde biriken tehlikeli madde artıklarının tahliyesini sağlayan akar sistemdir. Yangın İhbar Tesisleri Mekanik Uyarı Tesisleri Çok basit sistem olan yangın çanı ve kamu binalarının bir çoğunda bulunan kontrol panolu ve ihbar düğmeli vardır.

15 Otomatik Uyarı Tesisleri
İçinde insanın bulunmadığı yerlerde hem bina içindekilere,hem de söndürme sistemini harekete geçirmede otomatik çalışan ayrıca şehir itfaiyesine de aynı anda bildirilebilen sistemdir. Duyar uyarı elamanları Isıya Duyarlı Elamanlar Dumana Duyarlı Elamanları Aleve Duyarlar Elamanlar Patlamaya Duyarlı Elamanlar

16 Yangın Söndürme Tesisleri Otomatik Sabit Yangın Söndürme Tesisleri
Yağmurlama( Sprinkler )Sistemi : A sınıfı yangınlar için Köpüklü Söndürme Sistemi : Akaryakıt yangınları Kuru Tozlu Söndürme Sistemi : Kimya fabrikaları ve Rafineri CO2 Gazlı Söndürme Sistemi : Gemi makine daireleri Gazlı Söndürme Sistemleri : Elektrik panoları, Telefon santrali,Makine daireleri

17 Diğer Sabit Yangın Söndürme Tesisleri
Dahili Yangın Muslukları Sabit Su Sistemi Yangın Kapıları

18 TEŞEKKÜR EDERİM


"ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları