Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı."— Sunum transkripti:

1 Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı iyi olan yapılardır. Bunun için binaya ait tüm ünitelerin yapısal ve teknik özelliklere uygun olması gerekir. Yıkamaya ve dezenfektanlara karşı dayanıklı malzeme seçilmelidir.

2 Bir kuluçkahanede Yumurta kabul ve fümigasyon odası
Sınıflandırma ve depolama bölümü Gelişim makineleri Çıkım makineleri Civciv sınıflandırma bölümü Temizlik, işçi soyunma ve banyolar gibi odalar bulunur.

3 Kuluçka süresi Kaz yumurtalarında kuluçka süresi gün arasındadır. Hafif cüsseli olan kaz ırklarında (Çin kazı) gün Ağır cüsseli ırklarda ise gündür.

4 Kuluçkalık yumurtaların seçiminde dikkat edilecek konular
Yumurta büyüklüğü Yumurta şekli ve anormallikleri Kabuk kalitesi (kırık, çatlak, ince ve çok kalın kabuklu, kirli) Hava boşluğu 4

5 Kirli yumurtaların temizlenmesi

6 Fumigasyon (Tütsüleme)
Fumigasyonun etkili olabilmesi için; Sıcaklık Nem Kimyasal maddenin miktarı Uygulama süresi Yumurtaların temizliği ve Fumigasyon işlemi bitince yumurtaların odadan uzaklaştırılması önemlidir.

7 Depolama bölümü Az kirli yumurtalar temizlendikten ve dezenfekte edildikten sonra, kirli olmayan yumurtalar ise dezenfekte edildikten sonra depolanır. Yumurtalar kuluçka makinesine konulana kadar %70-75 nem ve C’de depo edilmelidir.

8 Uzun süreli depolamalarda sıcaklık 7-10 C’ye indirilmeli ve 1
Uzun süreli depolamalarda sıcaklık 7-10 C’ye indirilmeli ve 1. haftadan sonra günlük olarak çevrilmelidir. Böylece embriyo taslağının yumurta kabuğuna yapışması engellenir.

9 Ön ısıtma Bekletilmiş yumurtalara kuluçka makinesine konulmadan önce ön ısıtma uygulanır. Ön ısıtma en az 24 saat süreyle C’de yapılmalıdır.

10 Kuluçka makinesindeki koşullar
Gelişim makinesinde; sıcaklık, nem, çevirme, su püskürtme ve havalandırma Çıkım makinesinde; sıcaklık, nem ve havalandırma önemli faktörlerdendir. Kaz yumurtalarına yüksek nem gerektiği için kuluçkanın 5. gününden 26. günün sonuna kadar C deki su püskürtülmelidir.

11 Gelişim makinesinde; İlk 4 gün F ( C) sıcaklık ve F (%60-65) nem 5. günden 26. günün sonuna kadar ılık su püskürtülmeye başlandığı için sıcaklık 99.5 F (37.5 C) ve nem 85F (%60) düzeyinde olmalıdır.

12 Çıkım makinesinde; 27. günden itibaren sıcaklık 99F (37.2 C) ve nem 95 F (%75-80) olmalıdır. Çıkım makinesinde çevirme ve su püskürtme yapılmaz.

13 Döllülük oranı; 100X Döllü yumurta sayısı/Kuluçkaya konan yumurta sayısı
Kuluçka randımanı; 100X Çıkan civciv sayısı/Kuluçkaya konan toplam yumurta sayısı Çıkım oranı; 100X Çıkan civciv sayısı/Döllü yumurta sayısı

14 Döllülüğü ve kuluçka randımanını etkileyen faktörler
Barınak şartları;

15 2. Hayvanla ilgili faktörler;


"Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları