Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri"— Sunum transkripti:

1 DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri

2 Toprak işleme nedir ? Toprak işleme, tohumların ekilebilmesi, bitkilerin yetişebilmesi için, toprağın uygun duruma getirilmesi ve bu durumun korunması için herhangi bir araçla gevşetilmesi, ufalanması ve karıştırılması olayıdır.

3 Toprak Hangi Derinlikte İşlenmeli?
Toprak işleme derinliği arttıkça gerekli çeki gücü de artmakta, böylece daha fazla yakıt harcanmakta ve motor zorlanmaktadır. Bu nedenle gereğinden daha derin sürüm yapılmamalıdır. Kulaklı pulluk ile 20 cm derinlikte anız bozma uygun iken, yazlık bir üründen sonra cm derinlik yeterli olmaktadır.

4 TOPRAĞI NE ZAMAN İŞLEMELİ?
Toprak işleme zamanı, ekim nöbeti (münavebe) sistemine ve amaca göre değişir. Nadas uygulanan yerlerde, ilk sürüm, erken ilkbaharda toprak tava gelir gelmez yapılır. Aynı şekilde, bir üründen hemen sonra tahıl ekilecekse, bu ürünün hasadından hemen sonra sürüm yapılarak tohum yatağı hazırlanmalıdır.

5 Toprak işleme aletleri

6 Tohum yatağı

7 TAV NEDİR? Tav durumunda, en az çeki gücü gerekir, toprak aletlere bulaşmaz, toprak sürüm sırasında helva gibi dağılır, büyük kesekler oluşmaz.

8 SÜRÜM YÖNÜ NASIL OLMALIDIR?
Düz arazilerde sürüm yönü çok önemli değildir. Tarlanın uzun kenarı boyunca sürüm yapılır.  Meyilli arazilerde ise sürümün mutlaka meyle dik yönde yapılması gerekir. Fazla meyilli yerlerde, bu aletler eğim yönünde sürüm yapılırsa, meydana gelen karıklarda sular daha hızlı akarak erozyonu artırır.

9 Bitkisel üretimi artırmaya yönelik önlemler
1 - Kuraklığa dayanıklı kültür bitkilerinin tarımını özendirmek. 2 - İyi bir yabancı ot kontrolünün yapılmasını sağlamak. 3 - Düşen yağışı toprakta tutmaya yönelik önlemleri artırmak.

10 O halde ilk Hedef : Kuru tarım bölgelerinde toprak işlemenin hedefi toprak neminin korunması ve yabancı ot kontrolünün iyi yapılması olmalıdır. Kuru tarımda toprak işleme kuralları 1 - Kuru tarım bölgelerinde devirmeden toprak işleme etkili yöntemdir. Kazayağı, ağır kültivatör ve dar uçlu toprak işleme aletleri kuru tarım bölgeleri için uygundur. Kulaklı pulluklar ise kuru tarım bölgelerinde kullanılmamalıdır.

11 Anız, anız bozma ve nadas..
Anız, bir hasat döneminin ardından tarla yüzeyinde kalan kurumuş kök ve bitki gövdelerinden oluşan organik artıktır. Bu artıkların ertesi yıl toprak işleme ile yeniden toprağa karıştırılmasına anız bozma denir. Anız bozmada iş derinliği ortalama 12 cm civarındadır. Anız bozularak bitki artıkları toprağa gömülerek burada çürümesi ve toprağı organik maddece zenginleştirmesi sağlanır.

12 TOPRAK IŞLEMENIN AMAÇLARI
Bitkilerin isteğine uygun tohum yatağı hazırlığının sağlanması  Yabancı ot kontrolü  İyi bir toprak tesviyesi  Toprağın biyolojik ve kimyasal olarak düzenlenmesi Toprakta nem dengesinin sağlanarak tavına getirilmesi Hastalık ve zararlılar ile savaş

13 TOPRAK İŞLEME ALETLERİ
Toprak işleme aletleri, çalışma şekli ve toprağa etkilerine göre 4 grupta toplanabilir: Toprağı Devirerek İşleyen Aletler: Soklu pulluk, ön keskili pulluk, döner soklu pulluk ve lister pulluğu gibi aletler bu gruba girer. Bu aletler, toprağı şeritler halinde kesip ters yüz ederek devirirler. Bu aletlerle toprak tavında iken sürüm yapılmalıdır. Toprağı Alttan Yırtarak İşleyen Aletler: Kazayağı, Anadolu sabanı ve kırlangıç kuyruğu gibi araçlar toprağı alttan yırtarak işlerler. Bu gruptaki araçlar, anız bozma gibi ilk sürümden çok, ilk sürümden sonraki toprak işlemelerinde kullanılır. Toprağı Dikine Yırtarak İşleyen Aletler: Çizel ve dipkazan bu gruba giren belli başlı aletlerdir. Ağır bünyeli topraklarda oluşan pulluk tabanını kırmak için bu aletler kullanılır. Toprağı Karıştırarak İşleyen Aletler: Diskli pulluk, vanvey, diskaro, ofset disk, freze gibi aletler toprağı karıştırarak işlerler. Bu aletler taşlı, kumlu, sığ ve hafif bünyeli topraklar ile yüzeyinde fazla bitki artığı olan topraklarda iyi sonuç verir.

14


"DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları