11. SINIF TEFSİR DERSİ KISSALAR Hazırlayan: Emin Aytaç.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kur'an Aklımızı Kullanmamızı İster. Konuyla ilgili ayetler: 1- "Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?
Advertisements

Peygamberlerin Ortak Özellikleri (Sıfatları-Nitelikleri)
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni İSLAM-MÜSLÜMANLIK.
VAAZ HAZIRLAMA VE SUNMA İLE İLGİLİ TEMEL İLKE VE YÖNTEMLER
1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.
ÖĞRETMEN KILAVUZ SLAYTLARI. Konuya Giriş İyi dersler… Konumuz başlıyor…
Hemen hemen her toplumda önem verilen İnsanların davranışlarına yön veren Dini ve ahlaki ilkelerdir.
Peygamberlere İman “Peygamber kendisine Rabbi tarafından indirilene iman etti, müminler de. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine.
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
Kur’an-ı Kerim’i Anlama Yolları
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
 Takvim organizasyonu zamanı dilimlere bölerek gün hafta ay ve yıl gibi isimlendirerek yapılır. Takvimde süreler güneş ve ay döngüsü gibi bazı astronomik.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
CANAN YEŞİLDAĞ. FIRTINALI BİR DÖNEM…… 1.Özenti, 2.Kimlik bunalımı 3.Bencillik 4.İdealsizlik 5. Cinsellikle ilgili aşırılıklar 6.Marka düşkünlüğü 7. Ahlakî.
HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Hz.Muhammed’in Hayatı Hazırlayan:Tankut AYAS. Hz.Muhammed’in Hayatı Hz.Muhammed 20 Nisan 571 yılında Mekke’de do ğ du. Babası Abdullah, annesi Âmine,
Bugün neler öğreneceğiz?
Metinlerin Sınıflandırması
İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM
Kur'ân Kıssalarının Tarihî Gerçekliliği
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
Son İlahi Kitap Kur’an-ı Kerim
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ VE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Şahin
CANIM PEYGAMBERİM 40 HADİS KIYAMET DAHİ KOPACAK OLSA ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ.
ZAMANIMIZIN ALTI HASTALIĞI
10 EMİR Prof. Dr. Şadi Eren.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Bireysel Konularda İstişare
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Bugün neler öğreneceğiz?
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
HASTALARI ZİYARET ETMEK
Bugün neler öğreneceğiz?
Din Dersi Paylaşım Portalı
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
1- İmam Hatip Okulları nedir?
Hz. Muhammed’in Sözleri
Kur'ân Kıssalarının Tarihî Gerçekliliği
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
Rastgele Nesneler Dersi
Öğretmenlik Meslek Etiği
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
Otokontrol Öz denetimli
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Ünite Konuları için tıklayınız
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
2 - DEDELER ZAMANI İBRAHİM'in hayatı Yaratılış bölüm
Taif’i daha önce duydunuz mu?
İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı
Sunum transkripti:

11. SINIF TEFSİR DERSİ KISSALAR Hazırlayan: Emin Aytaç

Sözlükte kıssa, “birinin izini sürerek arkasından gitmek ve bir sözü birine beyan etmek” anlamındadır. KISSALAR Kur’an kıssaları, ibret alınacak olan, tarihî gerçeklik ve doğruluk niteliği taşıyan olaylardır.

KISSALAR Bir terim olarak kıssa, geçmiş kavimlere ait olaylar üzerinde dikkatleri yoğunlaştırarak insanı ders almak üzere derin tefekküre yönelten bir olgudur.

Kıssalar Kur’an insanı eğitirken anlatım üslubunu zenginleştiren ve soyut gerçeklerin anlaşılmasını kolaylaştıran kıssaları bir metot olarak çokça kullanmıştır.

Kıssalar Kur’an-ı Kerim’de geçmiş peygamberlere ve milletlere dair kıssalar mevcuttur. Kur’an-ı Kerim’deki bu kıssalardan maksat, tarihi olayların kronolojik olarak anlatılması değildir. Ancak geçmiş peygamberlerin ve milletlerin başına gelenlerden bir ibret dersi almamız kast olunmaktadır. Bu sebepten kıssaların bazısı birkaç kere tekrar edilmiştir.

Bu kıssalarda insanlık tarihi bir sinema şeridi gibi seyircilerine ibret alınacak ince noktaları vererek, hayatını tanzim etme yollarını gösterir.

Kur’an-ı Kerim olayların teferruatını değil, kendi gayesine uygun ve insanların müşterek dertleri olan yönleri seçer. Bu hadiseler muhtelif surelerde anlatıldığı halde her defasında ayrı bir tazelik ve tatlılık kazanır. İnsanın yaratılışı kuru fikirleri dinlemekten ziyade somut fikirlere meyillidir. İnsanın yaratılışını göz önünde tutan Kur’an-ı Kerim, en güzel kıssaları adeta gözlerimizin önünde cereyan ediyormuşçasına anlatır.

Bütün kıssalarda tema, Allah (c Bütün kıssalarda tema, Allah (c.c) merkezlidir ve bütün Peygamberlerin İslam’ı tebliğ ettiğini bildirmektedir. Kıssalar, geçmişten ders almak isteyenlere öğüt verirler. Allah Tebliğ İbret Öğüt Peygamber

Öte yandan kıssaların bir gayesi de Hz. Muhammed’in (s. a Öte yandan kıssaların bir gayesi de Hz. Muhammed’in (s.a.v) nübüvvetini ispat etmektir. Çünkü Peygamberimiz bu kıssaları okumadığı, tahsil etmediği halde onları doğru bir tarzda anlatması vahiy yoluyla alındığının bir delilidir. Vahiy Nübüvvet Kıssa

Kıssalar iç ve dış dünyasında buhrana düşen insanlara kurtuluş yollarını göstermeyi ve yeri geldikçe onları teselli etmeyi hedef alır.

Yûsuf suresindeki kıssa ile vefa, sadakat, pişmanlık, yardımlaşma gibi ahlaki ilkeler anlatılır. Bu nedenle kıssalar Peygamberimiz ve müminlere meşakkatlere direnmelerini telkin eder ve onları teselli eder. Müminleri imanda sebat etmeye ve kendilerine güvenmeye yönlendirir. Vefa Sadakat Sabır Yardımlaşma

Kıssalar tarihî gerçeklerdir Kıssalar tarihî gerçeklerdir. İnsana, tarihî olaylar üzerinden dinî bilinç kazandırır. Kur’an kısaların ibretlik, ahlaki ve eğitici yönlerini taze tutar.

Mekkî surelerin kıssaları sert ve özlü üslupla verilmiştir Mekkî surelerin kıssaları sert ve özlü üslupla verilmiştir. Medenî surelerin kıssalarında ise geniş açıklama ve yumuşak ifadeler hâkimdir.

Kur’an’da yer alan kıssalar Peygamber olmayan bazı şahısların kıssaları Zülkarneyn, Lokman ve Hz. Meryem kıssaları vb. Geçmişte yaşamış bazı kişi ve toplulukların kıssaları Ashab-ı Uhdut Ashab-ı Kehf Vb. Peygamberlerin kıssaları Hz. Adem Hz. Nuh kıssaları vb.

Kur'an-ı Kerimdeki kıssaları şöylece sıralayabiliriz: Hz Kur'an-ı Kerimdeki kıssaları şöylece sıralayabiliriz: Hz. Adem ile melekler ve şeytan, Adem ile Havva, Adem ve oğulları, Hâbil Kabil olayı, Kâbe'nin inşası, Hz. Lokmanın oğluna yaptığı ölmez nasihatler, Yusuf'a karşı kardeşlerinin kıskançlığı ve Yusuf'u kuyuya atmaları, Hz. Yusuf ile Azizin karısı arasında geçen hadise ve Yusuf'un hapse atılması, kardeşleriyle mülakatı, Hz. Musa'nın peygamberliğinden evvelki hayatı, risaleti ve mucizeleri; Firavun'un inadı, İsrail oğullarını Mısır'dan çıkarması, el-Bakara (kurbanlık sığır) ve Hıdır kıssası..., Hz. Süleyman'ın hikmetleri, Süleyman ve Belkıs, Hz. İsa'nın doğumu, nübüvveti, sofrası..., İsrail oğulları, Zülkarneyn, Ashabı Kehf, Ashabul-Uhdûd, Ashabü‘l-Fil, Hz. Muhammed'in (SAV) yaşadığı İsra, Hicret, Bedir, Uhud, Benu'n-Nadr Ahzab, Mekke fethi, Huneyn gazvesi, İfk olayı ve münafıklara ait kıssalar. 

Bu konuda örnek bir eser. BİR İCTİHAD KAYNAĞI OLARAK KUR'AN KISSALARI Abdullah Acar

Kuran-ı Kerim bir hayat kitabıdır.

Teşekkürler