Results of Single and Multiple Dose Caudal Epidural Steroid Injections for Lumbosacral Sciatica Mustafa Eren Yüncü Mahmut Camlar1, Mustafa Eren Yuncu1,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Advertisements

Coşkun ve Lichtenstein herni onarım tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırması Doç.Dr. Faruk COŞKUN ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ.
BEL BACAK AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BEL AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BEL veDİZ AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
DİZ AĞRISI VE SIRTTA TUTUKLUK OLAN HASTA AYIRICI TANISI
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BOYUN AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
Return Visits to the Emergency Department: The Patient Perspective Can Bilal AÜTF Acil Tıp AD.
Diz osteoartriti için medikal sülük uygulanmasıyla ilgili randomize kontrollü bir çalışma Arş. Gör. Dr. Hüseyin Nejat Küçükdağ KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği.
Araş.Gör.Dr. Ahmet Gültekin Yrd.Doç.Dr. Alkin Çolak
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
SİMÜLASYONLAR Simülasyonlar Gerçek hayata en yakın yöntem olması, ilginç ve motive edici yönleri nedeni ile diğer yöntemlere göre gittikçe fazla.
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
Bel ve Boyun Fıtıkları.
ZAMAN Ç İ ZELGELER İ İ LE VER İ ML İ L İ K ANAL İ Z İ BİTİRME ÖDEVİ.
Best KM 1, Boullata JI, Curley MA Pediatr Crit Care Med Feb;16(2): doi: /PCC Risk Factors Associated With Iatrogenic.
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
Zırhlı Polis Aracının Devrilmesi İle Oluşan Yaralanmaların İncelenmesi Investigation of the Injuries Caused by the Overthrow of Armored Police Vehicle.
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ
KLİNİĞİMİZDE ELEKTRONLA TEDAVİ AMAÇLI KULLANILAN MOBİL LİNEER HIZLANDIRICININ NÖTRON KONTAMİNASYONU AÇISINDAN İNCELENMESİ Akın Öğretici1, Sahip M Kızıltaş2,
Özge Buket Cesim. , Burak Aşık. , Merve Çerçi. , İlke Önal
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ?
Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
KANSER.
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
Mide Kanseri Cerrahisinde Konversiyon Tedavisi
Meme Kanserli Hastalarda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi 1Fatma İlknur Çınar, 2Zeynep Yılmaz, 3Nurten.
ONKOLOJİDE SEMPTOM TRİYAJI uygulamasI VE Kanser Tedavİsİ Uygulanan Yetİşkİnler İçİn Uzaktan Semptom Yönetİm RehberlerİNİN tÜRKÇE VERSİYONU Uzm. Hemş.
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Geniş Ölçekli Testlerde Madde Yapıları
YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ İLAÇ REHBERİ
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Dr. Sinem BOSTAN Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Bel Ağrılı Hastalarda Transforaminal Anterior Epidural Steroid Enjeksiyonunun Etkinliğinin ve Girişimsel Tedavinin Yaşam Kalitesine Etkisinin Retrospektif.
Trigeminal neuralgia underwent radiofrequency thermocoagulation
Uz.Dr.Tamer KUZUCUOĞLU BAŞARISIZ BEL CERRAHİSİNDE UYGULANAN EPİDURAL STEROİD İNJEKSİYONLARININ HASTA MEMNUNİYETİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ         
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
Dr. Meryem TOP Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
Burak Erken, Ayşegül Ceylan, Ersin Özeren
DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* *
Serviks kanserinde minimal invaziv cerrahi
LOMBER RADİKÜLER AĞRIDA MULTİFONKSİYONEL EPİDURAL ELEKTROD İLE PULSE RADYOFREKANS İŞLEMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Gökçenur Güldüren,
Kronik Nöropatik Ağrıda Spinal Kord Stimülasyonu Uygulaması
GÜLÇİN HACIBEYOĞLU1, SİNAN ULUKAYA1, SEMA TUNCER UZUN2
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU
* *BEL AĞRISININ TEDAVİSİNDE İNTRAMÜSKÜLER OKSİJEN-OZON TEDAVİSİ.
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Multiple Skleroz Akılcı İlaç Kullanımı
Abdurrahman İLERİ, Sibel ÖZCAN, Mikail KILINÇ, S. Ateş ÖNAL
Sunum transkripti:

Results of Single and Multiple Dose Caudal Epidural Steroid Injections for Lumbosacral Sciatica Mustafa Eren Yüncü Mahmut Camlar1, Mustafa Eren Yuncu1, Ali Karadag2, Meryem Merve Oren3 Caglar Turk1, Fusun Ozer1 1 Department of Neurosurgery, Tepecik Research and Training Hospital, Health Science University, Izmir, Turkey 2 Department of Neurosurgery, Menemen State Hospital, İzmir, Turkey 3 Department of Public Health Services Presidency, Erzurum Provincial Health Directorate, Erzurum, Turkey

Giriş Kaudal epidural steroid enjeksiyonları (CEDS), tek veya çok seviyeli diskopatiler ve lomber spinal stenozun neden olduğu radikülopati tedavisinde bazı merkezlerde kullanılmaktadır.

Giriş Kaudal epidural steroid enjeksiyonları (CEDS), tek veya çok seviyeli diskopatiler ve lomber spinal stenozun neden olduğu radikülopati tedavisinde bazı merkezlerde kullanılmaktadır. Lumbosakral siyatalji hastalarında tek ve çoklu CEDS'nin etkinliğini ve sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık.

CEDS prosedürleri yararlı minimal invaziv yöntemler olsa da, literatürde bazı komplikasyonlar bildirilmiştir. Bunlar:

CEDS prosedürleri yararlı minimal invaziv yöntemler olsa da, literatürde bazı komplikasyonlar bildirilmiştir. Bunlar: lokal kanama

CEDS prosedürleri yararlı minimal invaziv yöntemler olsa da, literatürde bazı komplikasyonlar bildirilmiştir. Bunlar: lokal kanama enfeksiyon

CEDS prosedürleri yararlı minimal invaziv yöntemler olsa da, literatürde bazı komplikasyonlar bildirilmiştir. Bunlar: lokal kanama enfeksiyon sırt ağrısı

CEDS prosedürleri yararlı minimal invaziv yöntemler olsa da, literatürde bazı komplikasyonlar bildirilmiştir. Bunlar: lokal kanama enfeksiyon sırt ağrısı baş ağrısı

CEDS prosedürleri yararlı minimal invaziv yöntemler olsa da, literatürde bazı komplikasyonlar bildirilmiştir. Bunlar: lokal kanama enfeksiyon sırt ağrısı baş ağrısı paraparezi

Gereç - Yöntem L4-5 veya L5-S1 diskopatisi olan lomber radiküler ağrılı 50 hasta retrospektif olarak incelendi.

Gereç - Yöntem L4-5 veya L5-S1 diskopatisi olan lomber radiküler ağrılı 50 hasta retrospektif olarak incelendi. Tek doz enjeksiyon uygulanan ve 10 gün aralıklarla toplam üç enjeksiyon uygulanan hastaların sonuçları karşılaştırılmıştır.

Gereç - Yöntem Oswestry Disability Index (ODI) Visual Analog Scale (VAS)

Gereç - Yöntem Oswestry Disability Index (ODI) Visual Analog Scale (VAS) 1. ay 3. ay 6. ay 12. ay enjeksiyondan sonra bağımsız bir gözlemci tarafından.

Sonuç Ortalama yaş: 57,9±12,8 (34-79) tek doz CEDS grubu 53,7±11,6 (35-78) multiple doz CEDS grubu

Sonuç Ortalama yaş: 57,9±12,8 (34-79) tek doz CEDS grubu 53,7±11,6 (35-78) multiple doz CEDS grubu Her iki grup arasında cinsiyet (p = 0,085), yaş (p = 0,234) ve preoperatif VAS (p = 0,734) ve ODI (p = 0,943) değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi.

VAS Tek Doz Multipl Doz 1. Ay 3,6 ± 2,4 3,5 ± 2,1 3. Ay 3,7 ± 2,4 6. Ay 4,6 ± 2,2 3,6 ± 1,9 12. Ay 5,3 ± 1.7 5,3 ± 1,7

(p = 0.034) VAS Tek Doz Multipl Doz 1. Ay 3,6 ± 2,4 3,5 ± 2,1 3. Ay 3,7 ± 2,4 6. Ay 4,6 ± 2,2 3,6 ± 1,9 12. Ay 5,3 ± 1.7 5,3 ± 1,7 (p = 0.034)

Sonuç Diskopati seviyesi – CEDS – VAS, ODI

Sonuç Diskopati seviyesi – CEDS – VAS, ODI L4-5: 4.2 ± 2.3

Sonuç Diskopati seviyesi – CEDS – VAS, ODI L4-5: 4.2 ± 2.3 L5-S1: 2.7 ± 1.9

Sonuç Diskopati seviyesi – CEDS – VAS, ODI L4-5: 4.2 ± 2.3 L5-S1: 2.7 ± 1.9 L4-5 + L5-S1: 4.8± 2.2 (p = 0,05)

Tartışma Lumbosakral siyatalji yaygın olarak görülür ve tedavisi sorunludur.

Tartışma Lumbosakral siyatalji yaygın olarak görülür ve tedavisi sorunludur. Cerrahi tedavi güvenli ve etkili bir yöntem olmakla birlikte; enfeksiyon, nüks veya kök yaralanması gibi bazı komplikasyonlara sahiptir.

Tartışma Lomber disk hastalığı nedeniyle lomber radikülopatisi olan hastalar için kaudal epidural steroid enjeksiyonu alternatif bir seçenektir.

Tartışma Lomber disk hastalığı nedeniyle lomber radikülopatisi olan hastalar için kaudal epidural steroid enjeksiyonu alternatif bir seçenektir. Tedavi modalitelerini tanımlamak için daha büyük hasta popülasyonları ile ileri çalışmalar gereklidir.

Bu çalışmada, lumbar radikülopatisi bulunan hastalarda, multipl doz CEDS uygulanmasının 6. ayda ağrının azalması açısından tek doza kıyasla daha iyi sonuçlarının olduğunu saptadık.

Bu çalışmada, lumbar radikülopatisi bulunan hastalarda, multipl doz CEDS uygulanmasının 6. ayda ağrının azalması açısından tek doza kıyasla daha iyi sonuçlarının olduğunu saptadık. CEDS gibi minimal invaziv alternatif tedavi yöntemlerinin de olduğu unutulmamalıdır.