COĞRAFİ KEŞİFLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

IV.ÜNİTE ZAMAN İÇİNDE B İ L İ M
Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
AVRUPA’DA YENİLİKLER HAZIRLAYAN: ÖZHAN AKSAÇ.
AVRUPA TARİHİ YENİÇAĞDA.
FEODALİTE HAÇLI SEFERLERİ MAGNA CARTA YÜZYIL SAVAŞLARI
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
2013 AVRUPA’DA YENİLİKLER Coğrafi Keşifler Rönasans Hareketleri
OSMAN ÜLKÜMEN ANADO LU LİSESİ
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
ORTAÇAĞDA AVRUPA TARİHİ
COĞRAFİ KEŞİFLER.
HAÇLI SEFERLERİ Sebepleri Başlıca Seferler
Tarafından yayınlanmaktadır.
COĞRAFİ KEŞİFLER Gülçin ERENOĞLU.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TARİH DERSİ DÖNEM ÖDEVİ
ANADOLU SELÇUKLULARI VE HAÇLILAR
ZAMAN İÇİNDE BİLİM.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
REFORM.
HAZIRLAYAN: Hüsamettin KAYMAKÇI
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL
HAÇLI SEFERLERİ.
AVRUPADA YENİLİKLER.
Zaman içinde bilim.
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM Erdoğan GÜL.
Gerçekleşen Düşler Ünitesi Buluşlar ve Teknolojik Gelişmeler
AVRUPA’DA REFORM HAREKETLERİ
Salih Zeki Anadolu Lisesi
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
HAÇLI SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için düzenledikleri.
SANAT TARİHİ.
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
Salih Zeki Anadolu Lisesi
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
Erdoğan GÜL SOSYALBİLGİEVİ 2011 AVRUPA’DA YENİLİKLER Coğrafi Keşifler
Rönasans Hareketleri’nin İTALYA ‘da Başlamasının Nedenleri
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
BİLİM:İnsanlar yaşadığı doğal çevreyi her dönemde kendi ihtiyaçlarına göre düzenlemeye çalışmıştır.Bunun için öncelikle doğanın yasalarını araştırmıştır.bu.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
YENİ ve YAKINÇAĞ’da AVRUPA
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların.
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
Ortaçağın Genel Özellikleri: _Devletlerin merkezi otoritesi zayıf. _Feodalite rejimi toplumları baskı altına almıştır. _Papalar hem dinsel, hem siyasal,
İPEKYOLUNDA TÜRKLER.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
HAÇLI SEFERLERİ.
RÖNESANS’TA COĞRAFİ KEŞİFLER.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Eğitimcilere başarılar diler.
TAR İ HTEK İ BÜYÜK GÖÇLER. İlk insanların yeryüzüne nasıl yayıldıkları hakkında elimizde kesin bir bilgi yoktur. Tarih Öncesi çağlarda Kuzey Kutbu’ndan.
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ve BİLİM SUNU
Coğrafi keşifler. KONULAR Coğrafi keşifler nedir ? Hangi ülkeler coğrafi keşifler yaptı ? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerde.
YENİ VE YAKINÇAĞ’DA AVRUPA
1. Feodalite (derebeylik) yıkıldı. 2. Mutlak krallıklar ( monar ş i) kuruldu. 3. Kilise’nin gücü azaldı. 4. Papazların devlet i ş lerine karı ş maları.
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
 Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte, Roma.
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
Kavimler Göçü.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

COĞRAFİ KEŞİFLER

1)YENİ ÇAĞ AVRUPASI

AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere, Türklerden Müslüman Araplara ve onlardan da Bizans a geçmiştir.

Avrupalıların barutu tanımaları haçlı seferleri sırasında olmuştur Avrupalıların barutu tanımaları haçlı seferleri sırasında olmuştur. Barut 14. yüzyılda ateşli silahların, özelliklede topun icat edilmesiyle büyük önem kazanmıştır.Top Avrupa’ da ilk defa ‘’Yüzyıl Savaşları’nda’’İngilizler tarafından kullanılmıştır.

PUSULANIN İCADI VE GEMİCİLİK SANATININ İLERLEMESİ: İlk kez Çinlilerin kullandığı pusulanın Avrupa da yaygın olarak kullanılması, Haçlı Seferleri sonrasında olmuştur. Daha önce denizlere açılmaya cesaret edemeyen gemiciler, pusula sayesinde cesaretlenmiştir.

KAĞIT VE MATBAANIN GELİŞTİRİLMESİ: Avrupa da ipek ve pamuğun az bulunması kağıdın maliyetini artırmıştır.Bu durum Avrupalıları yeni arayışlar içerisine itmiştir, neticede paçavradan ve selülozdan (ağaçtan) kağıdı yapmayı başarmışlardır.

2)COĞRAFİ KEŞİFLER

Feodalizm (derebeylik): Ortaçağ Avrupa'sında toprağı ve üzerinde yaşayan köylüleri bir kişinin malı sayan rejim, derebeylik.

Din Adamları (Rahipler) Burjuvaziler (Esnaf ve Tüccarlar) Feodalite : FEODALİTE REJİMİ Soylular Din Adamları (Rahipler) Burjuvaziler (Esnaf ve Tüccarlar) Köylüler Serbest Köylüler Serfler Köleler

15. yüzyıldan itibaren Avrupa’nın feodal yapısı değişime uğradı 15.yüzyıldan itibaren Avrupa’nın feodal yapısı değişime uğradı.Yeni kıtalara göçler başladı, savaşlar sonucu nüfus azaldı, haçlı seferleriyle güçlerini artırmak isteyen senyörler hayatını ve servetini kaybetti, İstanbul’un fethiyle gücü ve önemi anlaşılan toplar feodalitenin zayıflamasına neden oldu.

Fransa kralı xı. Louis soyluların zayıflamalarından yararlanarak bu sisteme son verdi.İngiltere’de feodalitenin zayıflamasına ise Çifte Gül Savaşı neden oldu.

Bu değişim Katolik Kilisesi’nin çıkarlarına uymuyordu çünkü feodaliteden yararlanan en önemli kurum kiliseydi. Orta çağda papalık siyasi güç demekti. Krallar papanın elinden taç giyerdi. Feodal sistemin zayıflaması kralların üstünlük sağlaması anlamına geliyordu.

Böylece Avrupa da yeni değerler ve kavramlar ortaya çıktı ve krallar güçlerini artırma amaçlı keşifleri ve bilimsel faaliyetleri desteklediler. teknolojik faaliyetleri en çok haçlı seferleri geliştirdi çünkü seferler sonrasında kendilerinde olmayan barut matbaa kağıt pusula gibi buluşlar Avrupa’ya taşındı ve Avrupa’da daha da geliştirildi.

3)COĞRAFİ KEŞİFLERİN NEDENLERİ

Doğudan Avrupa’ya gelen malların pahalıya mal olması COĞRAFİ KEŞİFLERİN SEBEPLERİ Türklerin İpek Yoluna hakim olmaları Avrupalıları yeni yollar aramaya itmesi Doğu ülkelerinin zenginliği ve Avrupalıların buralara ulaşmak istemeleri Doğudan Avrupa’ya gelen malların pahalıya mal olması Avrupa’da bazı kralların gemicileri desteklemesi Avrupa’da değerli madenler sıkıntısı çekilmesi Hıristiyanlığı yayma düşüncesi

BÜYÜK KAŞİFLER BARTELMİ DİAZ Ümit Burnu Yolu AMERİGO VESPUÇİ Amerika’nın yeni bir kıta olduğunu anladı. MACELLAN VE DEL KANO Dünyanın dolaşılması VASCO DA GAMA Ümit Burnu’nun geçilerek Hindistan’a ulaşılması JOHN CABOT Kuzey Amerika JACK CARTİER KRİSTOF KOLOMB Amerika’nın keşfi

4)COĞRAFİ KEŞİFLERİN SONUÇLARI

SİYASİ SONUÇLAR Avrupa dan keşfedilen bölgelere göçler yaşandı ve Avrupa kültürü keşfedilen yerlere yayılmıştır. İspanyol, Portekiz,İngiliz ve Fransızlar geniş ülkeler elde ederek ilk sömürge imparatorluklarını kurmuşlardır.

EKONOMİK SONUÇLAR Yeni ticaret yollarının bulunmasıyla Baharat ve İpek Yolları önemini kaybetmiştir. İslam ülkeleri ekonomik açıdan zarar görmüştür. Akdeniz kıyısındaki limanlar önemini yitirmiştir. Keşfedilen bölgelerdeki değerli madenler Avrupa’ya taşınmıştır.

BİLİMSEL VE KÜLTÜREL SONUÇLAR Yeni ırklar, kültürler,hayvanlar ve bitkiler keşfedilmiştir. İnsanlarda merak ve araştırma isteğinin uyanması, düşünce dünyasında önemli gelişmelere neden olmuştur. Burjuva sınıfının zenginleşmesi Rönesans hareketlerinin başlamasını sağlamıştır. Avrupa’da sanattan zevk alan sanatçıları koruyan ‘’mesen’’ sınıfı ortaya çıkmıştır.

Hristiyanlık keşfedilen yerlerde yayılmıştır. DİNİ SONUÇLAR Dünyanın yuvarlak olduğunun anlaşılmasıyla kiliseye olan güven azalmış ve skolastik düşünce zayıflamıştır. Hristiyanlığa ait inançların temelden sarsılması Avrupa’da dine dayalı dünya görüşünün değişmesinde etkili olmuştur. Hristiyanlık keşfedilen yerlerde yayılmıştır.

OSMANLI DEVLETİNE ETKİSİ Akdeniz limanlarının önemini kaybetmesi ekonomik yönden zarara uğrattı. Avrupa’nın Osmanlı Devletine olan ekonomik bağımlılığı azalmıştır. Osmanlı topraklarında ticaret ile uğraşan köy ve kasabalarda ekonomik durum zayıflamıştır.