Mühendislikte Akreditasyon ve Kalite Sistemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

Dr. Şeyda Serdar-Asan İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜDEK AKREDİTASYONU
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AEFIS SİSTEMİNİN KULLANIMI
Ülkemizdeki Mühendislik Eğitiminde Akreditasyon
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE

MÜDEK Mühendislik Değerlendirme Kurulu
Bilgi Yönetimi İnternete Dayalı Önlisans Programı TBD 21. Türkiye Bilişim Kurultayı, 6 Ekim 2004, Ankara Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi.
MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİSİ AÇISINDAN AKREDİTASYON, MÜDEK DEĞERLENDİRME SÜRECİ VE AEFIS SİSTEMİNİN KULLANIMI MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİSİ AÇISINDAN AKREDİTASYON, MÜDEK.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AEFIS SİSTEMİNİN KULLANIMI
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİSİ AÇISINDAN AKREDİTASYON, MÜDEK DEĞERLENDİRME SÜRECİ VE AEFIS SİSTEMİNİN KULLANIMI MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİSİ AÇISINDAN AKREDİTASYON, MÜDEK.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AEFIS SİSTEMİNİN KULLANIMI
Yüksek Öğretim Kurumlarında ve Mühendislik Programlarında Çeşitlilik
Bozok Üniversitesi Kütüphane Binası
Uzmanlık Öğrencisi Eğitimi “Strateji” M. Erdal GÜZELDEMİR
Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Mustafa Turan 13 Mayıs 2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
Yerel ihtiyaçlara uygun kalite güvencesi:
24. MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI Mayıs 2012, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Eğitiminde Tasarım Dersleri Prof. Dr.
BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM
Mühendislik Eğitiminde Akreditasyon ve MÜDEK Deneyimi
İTF Eğitiminde Mevcut Durum Tespiti WFME-UTEAK-TTB Tıp Fakültelerinin Misyon ve Hedefler Temel Alanı Ölçütleri ile İlgili Değerlendirmeleri Misyon.
YETKİN MÜHENDİSLİK PANELİ MUSTAFA ÇOBANOĞLU MÜDEK MAK ÜYESİ.
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ VE SERTİFİKASYON (6. Komisyon)
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Sunum İçeriği MÜDEK YL Değerlendirme Ölçütleri geliştirme süreci ve gözetilen kısıtlar MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri: Genel yapı ve Lisans/YL kıyaslaması.
Uzmanlık Eğitiminin Akreditasyonu süreci neden gerekli ?
ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ KALİTE GÜVENCESİ
AKREDİTASYON VE EĞİTİM STANDARTLARI NURCAY KURU EĞİTİM BİLİMLERİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
MÜDEK Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi 11 Mayıs 2012, İzmir Dr. M. Yavuz Erçil Genel Sekreter.
DEÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜDEK BAŞVURUSU Bilgilendirme Sunuşu 2004.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Stratejik Plan Formatı
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
Türk Yükseköğretiminde Bologna Süreci Uygulamaları ve Geleceğe Bakış “Bologna Süreci ve Program Akreditasyonu” u Prof. Dr. Süheyda Atalay Ege Üniversitesi.
Mühendislikte Akreditasyon ve Kalite Sistemi. Sunum İçeriği MÜDEK MÜDEK Kurumun Sorumlulukları Kurumun Sorumlulukları Hazırlık Aşaması Hazırlık Aşaması.
Öğrenme Çıktılarına Dayalı Program Geliştirme Süreci Yrd.Doç.Dr.Ömer Açıkgöz Muş Alparslan Üniversitesi Bologna Uzmanı.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI BİLGİLERİ. Edinilen Unvan: Otomotiv Teknikeri Edinilen Ünvanın Düzeyi: Önlisans.
Avrupa Yükseköğrenim Alanında Kalite Güvencesi için Standardlar ve Anahatlar European Association for Quality Assurance in Higher Education ENQA, 2005.
STAJ İŞLEMLERİ T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ
AKREDİTASYON SÜRECİ: ANA KONULAR VE İŞLEYİŞ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
AKTS Hesaplaması.
MÜFREDAT NEDİR, NEDEN GÜNCELLENMEKTEDİR?
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA……
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
Öğretimin Planlanması
ÖĞRENME ÇIKTILARI HAZIRLAMA VE ÖĞRENCi İŞ YÜKÜ HESABI
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
T.C. Yükseköğretim Kurulu
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜDEK AKREDİTASYONU
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
2018 Yılı Performans Sunumu
Sunum transkripti:

Mühendislikte Akreditasyon ve Kalite Sistemi

Sunum İçeriği MÜDEK Değerlendirme ziyareti işlemleri Kurumun Sorumlulukları Hazırlık Aşaması Özdeğerlendirme Raporu Gerekli evraklar Sınav evrakı dosyaları Ne yapmalıyız?

MUDEK (Mühendislik Değerlendirme Kurulu) 2002: Mühendislik Dekanlar Konseyi (MDK) Mühendislik Değerlendirme Kurulu (MÜDEK) bağımsız bir sivil toplum platformu. 2003: MÜDEK program değerlendirmesi faaliyetlerine başladı. 2007: Derneğe dönüşerek MÜDEK olarak tüzel kişilik kazandı.

2007: YÖK tarafından mühendislik programları için Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi verildi. MÜDEK YÖK tarafından Tescil Belgesi alan ilk akreditasyon kuruluşudur. 2009: European Network for Accreditation of Engineering Education (ENAEE)’ye üye oldu (2006). EUR-ACE (lisans) Etiketi verme yetkisi aldı. 2011: International Engineering Alliance (IEA)- Washington Accord (WA) tam üyesi oldu.

MUDEK Amaç Farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programlarını akredite etmek için değerlendirme yapmak, Mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak, Nitelikli mühendisler yetiştirilmesine katkı sağlamak.

MÜDEK PROGRAM Paydaş katılımı ile belirlenmiş ve mezunlarca kısa vadede erişilmesi beklenen amaçlar (Program Eğitim Amaçları) Program eğitim amaçlarına ulaşmak için öğrencilere kazandırılması gereken bilgi ve beceriler(Program Çıktıları/Kazanımları) Program Çıktılarını sağlayacak Eğitim Programları Eğitim Programını uygulamak ve sürdürmek için gerekli kaynaklar(insan,altyapı,mali) Program Eğitim Amaçları ve Program çıktıları için sürekli işleyen bir Ölçme Değerlendirme ve bunların sonuçlarını kullanan Sürekli İyileştirme Sistemi

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri Öğrenciler Program Eğitim Amaçları Program Çıktıları Sürekli İyileştirme Eğitim Planı Öğretim Kadrosu Altyapı Kurum Desteği ve Parasal Kaynaklar Organizasyon ve Karar Alma Süreçleri Disipline Özgü Ölçütler

ÖLÇÜT 1 ÖĞRENCİLER Öğrenciler Bir mühendislik programının değerlendirilmesinde, öğrencilerin niteliği, gelişimi ve başarıları önemlidir. Programa kabul edilen öğrenciler, programın kazandırmayı hedeflediği çıktıları (bilgi, beceri ve davranışları) öngörülen sürede edinebilecek altyapıya sahip olmalıdırlar. Yatay ve dikey geçişle öğrenci kabulü vb. için uygulanan politikalar ayrıntılı olarak tanımlanmış ve uygulanıyor olmalıdır. Kurum ve/veya program öğrenci hareketliliğini teşvik edecek ve sağlayacak önlemler almalıdır.

Ölçüt 1 Öğrenciler Öğrencileri ders ve kariyer planlaması konularında yönlendirecek danışmanlık hizmeti verilmelidir. Öğrencilerin derslerdeki ve diğer etkinliklerdeki başarıları şeffaf, adil ve tutarlı yöntemlerle ölçülmeli ve değerlendirilmelidir. Öğrencilerin mezuniyetlerine karar verebilmek için, programın gerektirdiği tüm koşulların yerine getirildiğini belirleyecek güvenilir yöntemler geliştirilmiş ve uygulanıyor olmalıdır.

Ölçüt 2 - Program Eğitim Amaçları Değerlendirilecek her mühendislik programı için program eğitim amaçları ve hedefleri tanımlanmış olmalıdır. Bu amaçlar; (a) MÜDEK program eğitim amaçları tanımına uymalıdır, (b) kurumun, fakültenin ve bölümün özgörevleriyle uyumlu olmalıdır, (c) programın çeşitli iç ve dış paydaşlarını sürece dahil ederek belirlenmelidir, (d) kolayca erişilebilecek şekilde yayımlanmış olmalıdır, (e) programın iç ve dış paydaşlarının gereksinimleri doğrultusunda uygun aralıklarla güncellenmelidir. Eğitim amaçlarına ulaşıldığını belirlemek ve belgelemek için kullanılan bir ölçme ve değerlendirme süreci kurulmuş ve işletiliyor olmalıdır. Bu süreç yardımıyla program eğitim amaçlarına ulaşıldığı kanıtlanmalıdır.

Ölçüt 3 program çıktıları Program Çıktılarının Kapsaması Gereken Nitelikler Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi kazandıracak, Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi sağlayacak, Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi kazandıracak içerikte olmalıdır.

Ölçüt 4 sürekli iyileştirme Kurulan ölçme ve değerlendirme sistemlerinden elde edilen sonuçların programın sürekli iyileştirilmesine yönelik olarak kullanıldığına ilişkin kanıtlar sunulmalıdır. Tüm iyileştirme çalışmaları, başta Ölçüt 2 ve Ölçüt 3 ile ilgili alanlar olmak üzere, programın tüm gelişmeye açık alanları ile ilgili, sistematik bir biçimde toplanmış, somut verilere dayalı olmalıdır.

Ölçüt 5 eğitim planı Her programın program eğitim amaçlarını ve program çıktılarını destekleyen bir eğitim planı (müfredatı) olmalıdır. Eğitim planının uygulanmasında kullanılacak eğitim yöntemleri, istenen bilgi, beceri ve davranışların öğrencilere kazandırılmasını garanti edebilmelidir. Eğitim planının öngörüldüğü biçimde uygulanmasını güvence altına alacak ve sürekli gelişimini sağlayacak bir yönetim sistemi bulunmalıdır.

Ölçüt 5 eğitim planı Eğitim planı aşağıdaki bileşenleri içermelidir: En az bir yıllık ya da en az 32 kredi ya da en az 60 AKTS kredisi tutarında matematik ve temel bilim eğitimi. Temel bilim eğitimi ilgili disipline uygun olmalı ve deneysel çalışmalarla desteklenmelidir. En az bir buçuk yıllık ya da en az 48 kredi ya da en az 90 AKTS kredisi tutarında temel mühendislik bilimleri ile öğrencinin alanına uygun mühendislik meslek eğitimi. Eğitim programının teknik içeriğini bütünleyen ve program amaçları doğrultusunda genel eğitim. Öğrenciler, önceki derslerde edindikleri bilgi ve becerileri kullanacakları, mühendislik standartlarını ve gerçekçi kısıtları ve koşulları içerecek bir ana tasarım deneyimiyle, mühendislik uygulamasına hazır hale getirilmelidir.

Ölçüt 6 öğretim kadrosu Öğretim kadrosu herhangi bir eğitim programının temel unsurudur. Öğretim kadrosu sayıca yeterli olmalıdır: Bu sayı programın tüm alanlarını kapsayacak biçimde olmalıdır. Öğretim kadrosu yeterli niteliklere sahip olmalı ve programın etkin bir şekilde sürdürülmesini, değerlendirilmesini ve geliştirilmesini sağlamalıdır.

Ölçüt 6 öğretim kadrosu Öğretim üyelerinin genel anlamda yeterlilikleri; Eğitimleri, Konularının Çeşitliliği, Mühendislik Deneyimleri, Öğretme Kabiliyetleri Ve Deneyimleri, İletişim Becerileri, Daha Etkin Programlar Geliştirme Yönündeki Heyecanları, Mesleki Bilgi Düzeyleri, Mesleki Kuruluşlara Üyelikleri Vb Olarak İfade Edilebilir.

Ölçüt 7 altyapı Sınıflar, laboratuarlar ve diğer teçhizat yeterli ve öğrenmeye yönelik bir atmosfer hazırlamaya yardımcı olmalıdır. Öğrencilerin ders dışı etkinlikler yapmalarına olanak veren, sosyal gereksinimlerini karşılayan, mesleki faaliyetlere ortam yaratarak mesleki gelişimlerini destekleyen ve öğrenci-öğretim üyesi ilişkilerini canlandıran, uygun altyapı mevcut olmalıdır.

Ölçüt 7 altyapı Programlar, öğrencilerinin modern mühendislik araçlarını kullanmayı öğrenecekleri olanakları sağlamalıdır. Bilgisayar ve enformatik altyapıları, programın eğitim amaçlarını destekleyecek doğrultuda, öğrenci ve öğretim üyelerinin bilimsel ve eğitsel çalışmaları için yeterli düzeyde olmalıdır. Öğrencilere sunulan kütüphane olanakları eğitim amaçlarına ve program çıktılarına ulaşmak için yeterli düzeyde olmalıdır. Öğretim ortamında ve öğrenci laboratuarlarında gerekli güvenlik önlemleri alınmış olmalıdır. Engelliler için altyapı düzenlemesi yapılmış olmalıdır.

Ölçüt 9 organizasyon ve karar alma süreçleri Yükseköğretim kurumunun dikey ve yatay örgütlenmesi programın eğitim amaçlarına ulaşılması için uygun yapıda olmalıdır. Rektörlük, fakülte, bölüm ve varsa diğer alt birimler düzeyindeki tüm karar alma süreçleri, program çıktılarının gerçekleştirilmesini ve eğitim amaçlarına ulaşılmasını destekleyecek şekilde düzenlenmelidir.

Ölçüt 10 disipline özgü ölçütler Örnek: Makina ve Benzeri Adlı Mühendislik Programları Program Ölçütleri Mezunların aşağıdaki niteliklere sahip olduğu kanıtlanmalıdır: En az birinde derinlik kazanmak üzere kimya ve matematiğe dayalı fizik bilgisi; Çok değişkenli matematik ve türevsel denklemleri de kapsayacak biçimde ileri matematik bilgisi; İstatistik ve lineer cebir konularına aşinalık; Alanla ilgili sistemlerin tasarım ve gerçekleştirilmesi de dahil olmak üzere hem ısıl sistemler hem de mekanik sistemler alanlarında çalışabilme becerisi olarak verilebilir.

Öğrenciler Öğrenci ve mezunların nitelik ve performans düzeyleri önemli bir girdi olarak bulunmakta olup, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Olarak; Öğrencilerini değerlendirmeli, yönlendirmeli ve izlemeli, Diğer eğitim kurumlarındaki öğrenciler ile eşdeğerliği sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapmalı, Programın gereklerinin tümünü yerine getirmelerini sağlamalı.

Programın Eğitim AMAÇLARI Misyonumuz ve MUDEK ölçütlerine bağlı eğitsel amaçların oluşturması İyileştirme çevrimleri ile programda yapılabilecek düzenlemelere olanak sağlayan süreçlerin oluşturulmasını sağlaması Eğitim amaçlarını sağlayacak bir eğitim programı ve bu programı destekleyen süreçlerin oluşturulmasını sağlaması Amaçların gerçekleştirildiğini gösteren ve bunları programın etkinliğini artırmak için kullanan sürekli bir ölçme değerlendirme sisteminin kurulmasını sağlaması gerekmektedir.

Eğitim Programı MÜFREDAT PROGRAM DÜZENLEMESİ Zorunlu mesleki Zorunlu sosyal Mesleki seçmeli Sosyal seçmeli Ders içeriklerinin, Derslerin kredi-saat ağırlıklarının bölüm/ program hedefleri çerçevesinde tanımlanmış olması gerekir.

Kurumun Sorumlulukları AMAÇ Sadece, değerlendiriciler için bilgi kaynağı hazırlamak değil (Kurumsallaşma çalışması), Mühendislik eğitiminizin sürekli iyileştirilmesi ve kurumsal gelişimin hızlandırılması için dış değerlendirmeye açık olmak. ÖN KOŞUL Yönetimin, akademik kadronun ve laboratuvar görevlilerinin sürekli iyileştirmeye inancı, desteği ve katılımı olmalı.

Hazırlık Aşaması - 1 Paydaşların belirlenmesi İç ve dış paydaşlar Program eğitim amaçlarının belirlenmesi Temel Mühendislik Eğitimi gereklilikleri ve bölümlere göre belirlenmiş temel eğitim çıktılarına uygun derslerin belirlenmesi Amaçlara ulaşma derecesinin düzenli aralıklarla ölçülüp değerlendirilmesi için plan geliştirilmesi Anketler, Dönem için uygun değerlendirme yöntemleri Sınav, Uygulama, Proje vb.

Hazırlık Aşaması - 2 Amaçlarla kurum misyonuyla ve MÜDEK ölçütleriyle tutarlı program çıktılarının belirlenmesi Eğitim planı Eğitim ölçme ve değerlendirme yöntemleri, Geribildirimler Paydaşların eğitime katkısının planlanması Ölçe yöntemleri Değerlendirme kriterleri Sürdürülebilirlik

Hazırlık Aşaması - 3 Yapılan planlar uyarınca verilerin toplanması ve verilerin değerlendirilmesi, raporlanması İyileştirmeye yönelik geri beslemelerin yapılması Çıktıların ve süreçlerin belgelenmesi

Özdeğerlendirme Özdeğerlendirme Raporunun içeriği Bölüm hakkında Genel Bilgi Değerlendirme Özeti Ek I. Program Hakkında Ek Bilgi Ek II. Kurum Profili

Özdeğerlendirme Özet Beklentiler Öğrencilerin Aldıkları Meslek Eğitiminin Yeterliliğini Görmek / Göstermek Sürekli İyileştirmeyi Sağlayacak Süreçlerin Yeterliliğini Görmek / Göstermek

Özdeğerlendirme RAPORU Raporunun Önemi Kapsamlı bir değerlendirmenin ilk adımıdır. Değerlendirmenin tamamına yakın bir kısmı bu rapor üzerinden yapılacaktır. Fakültemiz hakkında ilk izlenimi oluşturacak olup; İlk izlenimin kalıcılığını dikkate almalıyız. Özdeğerlendirme raporu anlaşılır net bir içerik sunmalı ve afaki/doğrulanması güç içeriği olmamalıdır. Kurumumuzu/Bölümümüzü olduğu gibi göstermeliyiz. Tüm anlattıklarımız ve uygulamalarımız belgelenmiş olmalıdır. GZFT Analizi Özdeğerlendirme raporunu yazarken mevcut ya da ortaya çıkan iyileştirmeye açık alanlarımızı açıklamalıyız.

Üslup, içerik, amaç ve dil bütünlüğüne dikkat edilmesi, Kendinizi değerlendiricinin yerine koymak önemlidir. Kolay okunabilir ve izlenebilir bir rapor ile değerlendiricinin işini kolaylaştırmak bize olumlu yansıyacaktır. Buna yönelik olarak raporda; Üslup, içerik, amaç ve dil bütünlüğüne dikkat edilmesi, İçerik bölümlerinin bütünselliğine dikkat edilmesi çok önemlidir.

Bölüm/program ile ilgili aşağıdaki veriler güncel toplanmalıdır; Öğrenci sayıları Mezunlar Dış etken- danışma kurulları Akademik personel niteliği ve sayısı Danışmanlık sistemi Ders programları(lisans ve lisansüstü) Programın amaçları Programın kuvvetli ve zayıf yönleri

Araştırma değerlendirmesi Laboratuvar listesi ve ilgili bilgiler, eksiklikler, kurulması planlanan laboratuvar veya ek hizmetler, Araştırma değerlendirmesi Personel Akademik yayın, proje ve sektörler ile işbirliği profili Öğrenciler ve dereceler Yurtiçi ve yurtdışı araştırma kaynakları Araştırma olanakları

Ölçme ve Değerlendirme için, Ders Bilgi Formu Ders değerlendirme Anketi Öğretim üyesi değerlendirme anketi Ders dosyası rehberi İş yeri eğitimi değerlendirme anketleri; İş yeri için Öğrenci için Mezun anketi

Tüm belgeler için; http://www.mudek.org.tr/tr/belge/doc.shtm

Ders dosyasında olması gerekenler Ders içeriği Ders değerlendirme ölçütleri ve öğrenme çıktıları Sınav soruları ve cevapları Sınav sorularının hangi ders kazanımına karşılık geldiği belirtilmelidir. Ders notları çıktısı En yüksek ve en düşük puanı alan soru kağıtları Dersi veren öğretim elemanı öz geçmişi

Ölçme ve değerlendirme matrisi SINAV SORULARI-DERS KAZANIMLARI-MUDEK ÇIKTILARI EŞLEŞTİRME MATRİSİ DERSİN ADI: XXXXXXXXXXX EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI-DONEMI: 2018-2019 GUZ ÖĞRETİM: Normal Öğretim YARI YIL İÇİ SINAV SORULARI: Yİ1-Yİ2-Yİ3-Yİ4 YARI YIL SONU SINAV SORULARI: YS1-YS2-YS3 BÜTÜNLEME SINAV SORULARI: B1-B2-B3-B4 DERS KAZANIMLARI: K1) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx K2) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx K3) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx. K4) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx K5) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx K6) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Ders Kazanımları MÜDEK ÇIKTILARI ÖLÇÜT 10 PÇ1 PÇ2 PÇ3 PÇ4 PÇ5 PÇ6 PÇ7 PÇ8 PÇ9 PÇ10 PÇ11 10.1 10.2 K1   Yİ2,B3 Yİ2,Yİ4,B3 K2 K3 Yİ1,Yİ3,B4 Yİ1,Yİ3,Yİ4,B4 K4 YS1,B1 K5 YS2, B2 K6 YS3

1 2 3

Zorunlu derslere ait sınav kağıtlarının üzerinde aşağıdaki tablonun yer alması gerekmektedir. 5 soruluk sınavdaki her bir sorunun dersin hangi kazanımı (K ile gösterilen) sağladığı belirtilmiştir. Örnek olarak; Birinci soru 20 puanlık bir soru olup, bu soru dersin K1 ve K5 kazanımlarını sağlamakta, öğrenci ise bu sorudan 5 puan almıştır. Sınav kağıdı değerlendirmesinde öğrencinin sorudan aldığı puanın bu tabloda yer alması gerekmektedir. Soru Numarası S1 S2 S3 S4 S5 Soru Puanı 20 10 30 Kazanımlar K1, K5 K1-K3 K2 K3 K3, K4 Öğrencinin Puanı 5 8

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MÜDEK ÇALIŞMA GRUBU TEŞEKKÜRLER