Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MÜFREDAT NEDİR, NEDEN GÜNCELLENMEKTEDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MÜFREDAT NEDİR, NEDEN GÜNCELLENMEKTEDİR?"— Sunum transkripti:

1 MÜFREDAT NEDİR, NEDEN GÜNCELLENMEKTEDİR?
Müfredat (öğretim programı) en genel tanımıyla öğretmen rehberliğinde öğrencilerin edinmesi hedeflenen temel bilgi ve beceriler çerçevesidir. Sosyokültürel hayat, bilim ve teknolojideki hızlı değişim ve gelişmeler, toplumun ve ferdin ihtiyaç duyduğu vasıfların da farklılaşmasına sebep olmaktadır. Bu farklılaşma ise tabii olarak çağın gerekliliklerini karşılayabilecek fertlerin yetiştirilmesini sağlayacak olan müfredatların yenilenmesi ve güncellenmesi ihtiyacını doğurmaktadır.

2 Toplumların teknoloji çağından bilgi çağına doğru geçmesiyle; son yıllarda meydana gelen bilimsel, teknolojik, sosyal değişim ve gelişmeler toplumun gelecek nesillerden beklentilerini de farklılaşmıştır. Bu gelişme ve ilerlemeler öğrencilere temel bilgi ve becerilerin yanı sıra eleştirel düşünme, özgün düşünme, araştırma yapma, sorun çözme gibi bilişsel; toplumsal ve kültürel katılım, girişimcilik, iletişim kurma, empati kurma gibi sosyal; öz denetim, öz güven, kararlılık, liderlik gibi kişisel yeterlilik ve becerilerin kazandırılmasını zorunlu kılmaktadır.

3 Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi;
Öğrencilerin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde; kişisel, sosyal, akademik ve iş hayatlarında ihtiyaç duyacakları yeterlilik ve beceriler ile bunlara ilişkin tanımlamalar çeşitli belgelerde ifade edilmiştir. Bu bağlamda dikkate alınan şu belgeler zikredilebilir: Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından 2008 yılında kabul edilen Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi; Millî Eğitim Bakanlığınca öğrenci, öğretmen, okul, ilçe ve il gelişim seviyelerinin ülke genelinde yıllık olarak izlenmesi, değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan Millî Eğitim Kalite Çerçevesi; Millî Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren sendikaları, meslek örgütleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde ulusal ve uluslararası konu uzmanlarının katkılarıyla hazırlanan, 02/01/2016 tarih ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi.

4 Müfredatlarla kazandırılması hedeflenen yeterlilik ve beceriler ile bunlara ilişkin tanımlamaların belirlenmesinde yukarıda atıfta bulunulan çalışmaların yanı sıra 21. Yüzyıl Becerileri olarak anılan yeterlilik ve beceriler ile bunlara ilişkin açıklamalar da dikkate alınmıştır.

5 Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ)
Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan; ilk, orta ve yükseköğretim dâhil, meslekî, genel ve akademik eğitim ve öğretim programları ve diğer öğrenme yollarıyla kazanılan tüm yeterlilik esaslarını gösteren ulusal yeterlilikler çerçevesidir

6 ANAHTAR YETKİNLİKLER VE TYÇ
Anahtar yetkinlikler, hayat boyu öğrenme kapsamında her bireyin kazanması beklenen, tanımlanmış sekiz yetkinliktir. (MEB’ in ana amaçları) Ana dilde iletişim Yabancı dillerde iletişim Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlik Dijital yetkinlik Öğrenmeyi öğrenme Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlik İnisiyatif alma ve girişimcilik Kültürel farkındalık ve ifade

7 Öğretim Programı’nda yer alması gereken temel beceriler, yukarıda bahsedilen anahtar yetkinlikler bağlamında ayrı bir başlık olarak değil, kazanımların içinde örtük bir şekilde ve ayrıca kazanımların altındaki açıklamalarla desteklenecek mahiyette verilmiştir. Kazanımlar, anahtar yetkinliklerin biri veya birkaçıyla birlikte mutlaka ilişkilidir. Bütün yetkinlikler Öğretim Programı’nda ele alınmış olup öğrencilerin gelişimleri, öğretmenlerin sınıf içinde yapacağı eğitim ve öğretim yöntem, strateji ve tekniklerinin çeşitlendirilmesiyle mümkün olabilecektir.

8 TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ KAZANIM ÖRNEKLERİ
YETKİNLİK ADI ÖRNEK KAZANIM 1 Ana dilde iletişim TT. 7. B Tasarım fikrini açıklamak için çoklu ortam sunusu hazırlar. 2 Yabancı dillerde iletişim TT. 7. C Yaşamak istediği konutu farklı coğrafî alan ve şartlara uygun olarak tasarlar. 3 Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlik TT. 8. B Taslak çizimlerini bilgisayar yardımıyla üç boyutlu görsellere dönüştürür. 4 Dijital yetkinlik TT. 7. A Teknoloji ve tasarım arasındaki ilişkiyi fark eder. 5 Öğrenmeyi öğrenme TT. 7. D Tasarım probleminin çözümüne yönelik araştırma basamaklarını uygular. 6 Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlik TT. 7. Ç Özel gereksinimli bireyler için yaşam kolaylığı sağlayarak bir ürün çizerek tasarlar. 7 İnisiyatif alma ve girişimcilik TT. 8. D Tasarladığı ürünün (model veya prototip) uygunluğunu akranları ile tartışır. 8 Kültürel farkındalık ve ifade TT. 7. C Mimari yapılarla yaşam biçimi arasındaki ilişkiyi açıklar.

9 ÖĞRETİM PROGRAMLARININ TEMEL (ANAHT AR YETKİNLİKLER) AÇISINDAN) DEĞERLENDİRİLMESİ

10 Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Fen Bilimleri Görsel Sanatlar
Beden Eğitimi Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Fen Bilimleri Görsel Sanatlar Hayat Bilgisi İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Matematik Müzik Oyun ve Fiziki Etkinlikler Sosyal Bilgiler Teknoloji ve Tasarım Trafik Güvenliği Türkçe Ana dilde iletişim 30 14 18 20 56 6 113 22 168 33 35 11 498 Yabancı dillerde iletişim 1 4 5 2 Matematiksel yeterlilik, fen ve teknolojiye yönelik yeterlilik 148 131 26 125 51 141 21 84 16 9 Dijital yeterlilik 3 45 13 36 25 Öğrenmeyi öğrenme 132 27 12 47 19 114 82 Sosyal vatandaşlıkla ilgili yetelilik 134 94 8 31 140 68 34 İnsiyatif alma ve girişimcilik 135 17 49 39 216 72 Kültürel Farkındalık ve ifade 29 41 10 50 TOPLAM 429

11 BUNDAN SONRA NELER YAPILACAK?
Ocak 2018’e kadar programlarla ilgili     olarak sahadaki uygulamalarımız üzerinden izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılacaktır.  Haziran 2018’e kadar değiştirilen müfredatların eğitim araç gereçlerini, ölçme araçlarını bir taraftan Millî Eğitim Bakanlığı diğer taraftan özel sektör hazırlayıp üretecektir.  eğitim öğretim yılı boyunca öğretmenlerimizin kendi branşlarına dair programları incelemeleri ve uygulamaya yönelik dokümanlar üretmeleri için atölyeler yapılacaktır.  eğitim öğretim yılı sonunda ve eğitim öğretim yılı başında öğrencilerimizin yeni programa geçişte eksikliklerini telafi edecek telafi/oryantasyon eğitimleri yapılacaktır. Bu hazırlıklarımızla eğitim öğretim yılına tüm sınıflarda ve tüm derslerde yeni müfredat ile eğitim öğretim sürecimize istikrarlı ve çok daha güçlü, yeni ve yenilikçi bir şekilde devam edilecektir.


"MÜFREDAT NEDİR, NEDEN GÜNCELLENMEKTEDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları