 Zorunlu askerlik sisteminin ba ş langıcı Fransız İ htilali’ne dayanırken modern ordu kurma fikri XVI. yüzyılda Niccolo Machiavelli (Nikola Makyavelli)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
Advertisements

Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi
OSMANLI DEVLETİ’NDE 18.YÜZYIL ISLAHATLARI
Osmanlı Devleti’nde ıslahatlar hangi alanlarda yapılmıştır?
LALE DEVRİ ISLAHATLARI
HAZIRLAYAN : EBRU ÖZÇİFTÇİ NO: 1257 SINIF: 6-B
DURAKLAMA DEVRİ ISLAHAT HAREKETLERİ (17.yüzyıl)
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
1.
OSMANLI DEVLETİ’NDE ISLAHATLAR
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
1.
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
1.
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
TANZİMAT SONRASI TÜRK TOPLUM YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER
Sultan II.Mahmut Reformların Başlaması
Erhan ÖRÜN.  Ermeni Meselesi Nedir?  Dünya Kamuoyunca Kabulü  Avrupa Birli ğ ine Etkileri.
OSMANLILARDA ASKERİ TEŞKİLAT
TANZİMAT DÖNEMİ.
TANZİMAT VE ISLAHAT FERMANLARI
Tanzimat ve Islahat Fermanları
ATATÜRK Burak Doğutaş B.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
3.SELİM - 2.MAHMUT DÖNEMİ ISLAHATLARI
HAZIRLAYAN: HÜSEYİN GÖK
DAĞILMA DÖNEMİ ÖSS- YGS SORULARI.
AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ OSMANLI GERİLEME DEVRİ (XVIII
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR KONU KAZANIP TESTİ
  II. Mahmut Dönemi (1808 – 1839) Babası : Sultan I. Abdülhamid  Annesi : Nakşidil Sultan  Doğduğu Tarih : 20 Temmuz 1785 Padişah Olduğu Tarih : 28 Temmuz.
AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
LALE DEVRİ (1718 – 1730).
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
OSMANLI DEVLETİ’NDE 17.YÜZYIL ISLAHATLARI I.AHMET (Osmanlı Hükümdarı)
Islahat Fermanı (1856) Islahat Fermanı,
1 TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN TBMM'nin Açılışı ve Çalışmaları Osmanlı Mebusan Meclisi'nin, İ stanbul'un i ş gali ile çalı ş amaz duruma dü ş mesi.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN YENİLEŞME HAREKETLERİ
YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ Kazanım Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan.
II. MAHMUT DÖNEMİ SORU PROĞRAMI
Gerileme Dönemi Islahatları
II. MAHMUT DÖNEMİ ISLAHATLARI
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
YENİLİKLER VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI
OSMANLI İPARATORLUĞU DURAKLAMA VE GERİLEME DÖNEMİ ( )
OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ OSMANLI GERİLEME DEVRİ (XVIII
DÜNYA’DA VETERİNER HEKİMLİK ÖĞRETİMİ
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
Osmanlı Eğitim Sistemi
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
TANZ İ MAT FERMANI. TANZ İ MAT NED İ R ?  Tanzimat kelimesi “düzenleme” anlamına gelmektedir.
İDARİ-ASKERİ- AKADEMİK-ADLİ PERSONEL AYRIMI
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU:TANZİMATTAN MEŞRUTİYETE ÖĞRENCİNİN: ADI : ADEM MERT SOYADI : ÜNALAN SINIFI : 10/D NUMARASI : ÖĞRETMENİ : HASRET GÜLBAŞARAN.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
Sunum transkripti:

 Zorunlu askerlik sisteminin ba ş langıcı Fransız İ htilali’ne dayanırken modern ordu kurma fikri XVI. yüzyılda Niccolo Machiavelli (Nikola Makyavelli) tarafından ortaya atıldı. Millî bir devlet kurma fikri, zorunlu askerli ğ e dayalı millî bir ordu kurma fikrinin do ğ masına sebep oldu. Fransa’da cumhuriyetin ilanından sonra çıkan ayaklanmaları bastırmak için daha fazla askere ihtiyaç duyuldu. Bu ihtiyacı kar ş ılamak için seferberlik kararnamesi ilan edildi. Kararnameye göre her Fransız erkek, asker kabul edildi. Bu kararname ile zorunlu askerlik uygulanmaya ba ş landı. Bu uygulama Avrupa devletlerinde hızla yayıldı. Ulus devletler zorunlu askerlikle güçlü bir ordu kurmayı hedefledi ve aynı zamanda farklı statülere bölünmü ş topluluktan e ş it vatanda ş lı ğ a geçi ş i sa ğ ladı.

 III. Selim’den itibaren askerî alanda geni ş çaplı ıslahatlar yapıldı. Yeniçeri Oca ğ ında ilk bozulmalar XVI. yüzyıl ortalarında ba ş ladı. Yeniçerilerin evlenmeye ba ş laması ve Askerlik dı ş ında ba ş ka mesleklerle u ğ ra ş ması onları talim yapmaktan uzakla ş tırdı. Bu durum onların askerlik yeteneklerini zayıflattı. Sultan III. Murat Dönemi’nde askerlikle alakası olmayanların Yeniçeri Oca ğ ına alınması orduda bozulmayı hızlandırdı. Yeniçeriler orduda asker sayımına kar ş ı çıktıkları için sava ş tan kaçanlar veya ş ehit olanlar tespit edilememekteydi ve bunların maa ş defterleri (mevacip veya esame defteri) bir senet gibi alınıp satılmaktaydı. Orduda, liyakate dayalı belirli bir tayin ve terfi sisteminin bulunmayı ş ı rü ş vet ve iltimasın önünü açtı. Böylece askerlikle alakası olmayan ki ş ilerin orduya girmesi ordudaki disiplinin bozulmasına neden oldu. Osmanlı ordusunda ça ğ a uygun bir yapılanmayı gerçekle ş tirme giri ş imlerinin ba ş langıcı “Nizam-ı Cedit” askerî birliklerinin kurulmasıdır. III. Selim Yeniçeri Oca ğ ı dı ş ında yeni bir askerî birlik kurdu. 1792’de İ stanbul’da Levent Çiftli ğ i’nde yeni askerî birlikler e ğ itim ve ö ğ retime ba ş ladı. Nizam-ı Cedit ordusu kurulurken mevcut ocakların ıslahı için de çaba gösterildi, yeniçerilere ise dokunulmadı. Fransa, İ ngiltere ve İ sveç’ten mühendisler ve ustalar getirtilerek Tophane’de önemli düzenlemeler yapıldı. III. Selim Osmanlı Devleti’nde Modern Topçu Oca ğ ının temelini atan ki ş i oldu. Nizam-ı Cedit Oca ğ ının geli ş mesiyle Üsküdar’da Selimiye Kı ş lası in ş a edildi. Yeni düzenlemelerle “Bostancı Tüfenkçisi Oca ğ ı” kuruldu. Yeni birliklerin giderlerini kar ş ılamak amacıyla İ rad-ı Cedit Hazinesi kuruldu. XIX. yüzyılın ba ş larından itibaren İ stanbul dı ş ında Rumeli ve Anadolu’da Nizam-ı Cedit birlikleri olu ş turuldu. Kabakçı Mustafa İ syanı sonucu padi ş ahın tahttan indirilmesi ve öldürülmesi (1807) bu faaliyetlerin ba ş arıya devam etmesini engelledi. III. Selim’in öldürülmesiyle İ stanbul’daki Nizam-ı Cedit birlikleri da ğ ıtıldı, ta ş radaki kı ş lalar yıktırıldı.

 II. Mahmut’un tahta çıkmasını sa ğ layan Rusçuk Ayanı Alemdar Mustafa Pa ş a, kendine ba ğ lı askeri kuvvetleri olan güçlü bir sadrazamdı.  Önce Nizam-ı Cedit’in benzeri olarak Sekban-ı Cedit Oca ğ ını kurdu.  1808’de Alemdar Mustafa Pa ş a’nın Sekban-ı Cedit kuvvetleri ile halk ve yeniçeriler arasında adeta bir iç sava ş ya ş andı. Yeniçeriler, Alemdar Mustafa Pa ş a’yı öldürüp saraya do ğ ru harekete geçti.  II. Mahmut, Osmanlı Hanedanı’nın tek erkek üyesi olarak kalmak için IV. Mustafa’yı idam ettirdi. Yeniçeriler II. Mahmut’u kabullenmek zorunda kaldı.  Bu ya ş ananlar artık Yeniçeri Oca ğ ının i ş levini yerine getiremedi ğ ini ve kesinlikle kaldırılması gerekti ğ ini ortaya koydu.  1826 yılında Yeniçeri Oca ğ ı kaldırılarak yerine  Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye ordusu kuruldu.

 Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye ordusu zorunlu askerli ğ e tabi oldu ğ undan paralı askerlik sistemi de kaldırılarak millî orduya geçi ş te önemli bir adım atılmı ş oldu.  Asker ihtiyacı Müslüman halkın ya ş arası gençlerinden kar ş ılanmaktaydı.  Ki ş inin askerlikten ayrılıp sivil hayata dönebilmesi, ticaret veya ziraatla u ğ ra ş abilmesi ve emeklili ğ e hak kazanabilmesi için on iki yıl askerlik hizmeti yapması gerekiyordu.  Bekârlara yüzba ş ı mülâzımı (te ğ men) olana kadar evlenmek yasaktı ancak evli olanların orduya girmesine engel yoktu.  Yeni ordunun üniforma, bot ve di ğ er teçhizatının kar ş ılanması amacıyla feshane, debba ğ hane (deri imalathanesi) ve iplikhane adlarıyla imalathaneler kuruldu.  Prusya’dan piyade, süvari ve topçu subaylar getirildi. Modern harp sanatını ö ğ renmek amacıyla Avrupa’ya ö ğ renci gönderildi. Askerî talim ve yürüyü ş lerin önemli unsurlarından olan bando ihtiyacını kar ş ılamak üzere Mehterhâne kaldırılarak yerine Mızıka-i Hümâyun kuruldu (1834) ve ba ş ına devrin önde gelen müzik adamlarından İ talyan Giuseppe Donizetti (Cuseppe Donizetti) getirildi. Yeni ordunun giderlerini kar ş ılamak için “Asâkir-i Mansûre Hazinesi” kuruldu. Tıbbiye ve Harbiye mektepleri modernle ş me ve ilerleme hareketlerinde birinci derecede rol oynadı. Yabancı hocaların buralarda ders vermesi nedeniyle Batı aydınlanma dü ş üncesinin ve Batı siyaset anlayı ş ının Osmanlı Devleti’ne girmesinde etkili oldu yılında askerî i ş leri görü ş üp karara ba ğ layacak olan Dâr-ı Ş ûra-yı Askerî (Askerî Ş ûra) adlı yüksek danı ş ma kurulu olu ş turuldu.

 1815 yılından sonra Fransa’da ilk uygulaması görünen kura ile askere alma i ş lemi, 1843 yılında yapılan düzenlemeyle Osmanlı Devleti’nde de kabul edilmi ş ti. Kurada ismi çıkanların, kendi yerlerine “bedel-i ş ahsi” adıyla bir ba ş kasını vekil olarak göndermesi mümkün oldu ğ u gibi “bedel-i nakdî” ödemek suretiyle askerlik vazifesini bedeli kar ş ılı ğ ı yerine getirmeleri de mümkün hâle getirildi. Bu uygulamaya bedel-i askerî denir. Osmanlı devlet adamları da Müslümanlarla gayrimüslimlerin aynı orduda görev yapmalarına sıcak bakmıyorlardı fakat Tanzimat yönetimi Osmanlı birli ğ ini korumak ve halkı kayna ş tırmak için ilk kez Rumlara deniz kuvvetlerinde askerlik yaptırdı. Askere alınacak gayrimüslimlerden cizye alınmayacaktı ancak ortaya çıkan bazı sorunlar yüzünden bu karar uygulanmadı. Daha sonra ise Müslüman olamayanların bedel-i nakdî veya bedel-i ş ahsi ödeyerek askerlikten muaf tutulmaları yoluna gidildi.