Ekonomik Krizden Etkilenen Bir Broiler İşletmesinde Verimliliğin İrdelenmesi Nilüfer BOZKURT YÜKSEK LİSANS TEZİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
Advertisements

Demir ÖZDEMİR Eren DURMUŞ
YATIRIM TESVİK BÖLGELERİ
Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
Fiyat İstikrarı ve Büyüme
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
ÜCRET SİSTEMLERİ VE VERİMLİLİK
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları
Global Hayvancılık Trendleri
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Sabit sermaye yatırım giderleri
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
Ekonomik Krizden Etkilenen Bir Broiler İşletmesinde Verimliliğin İrdelenmesi YÜKSEK LİSANS TEZİ Nilüfer BOZKURT.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 HAZİRAN ÜRETİM % DEĞİŞİM BAŞ % DEĞİŞİM BAŞ BOĞA ÖKÜZ İNEK DÜVE DANA Toplam Sığır Ocak-Mart 12/11 GENÇ SIĞIR.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 20 Eylül AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN.
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 29 Ağustos 2013.
1  Ankara  Ağrı  Kars  Muş  Erzincan  Erzurum  Erciş  Malatya  Çarşamba  Eskişehir  Kırşehir  Susurluk  Adapazarı  Alpullu  Uşak  Kayseri.
Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 23 Ocak AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ VARLIĞI CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması.
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 27 Ağustos 2015.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
Türkiye Süt,Et,Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. 1 Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) 24/12/09.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
1963 yılında, Manisa’da İsmail Keskinoğlu’nun girişimleriyle kurulmuştur. Tavukçuluk ve yumurta üretimi ile faaliyetlerine başlayan şirket daha sonra.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
ARZ VE TALEP.
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR
HAYVANCILIK.
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
HASAT SONRASI HUBUBAT PİYASALARI Ticaret Dairesi Başkanı
LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİ TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
-Gizli Servet- KIBRIS’ta DEVİR ALINACAK SÜT TESİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Süt Sığırcılığına Yatırım Yapılır mı?
Tarım sektörünün önemi
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Sunum transkripti:

Ekonomik Krizden Etkilenen Bir Broiler İşletmesinde Verimliliğin İrdelenmesi Nilüfer BOZKURT YÜKSEK LİSANS TEZİ

Giriş  İnsanların fiziki ve beyinsel fonksiyonlarının yerine getirilmesinde ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde yeterli düzeyde proteinli gıdalar almanın önemi bilinmektedir. Bu konuda ülkemizde önemli bir protein açığının olduğu çeşitli platformlarda tartışılmış ve yadsınamaz biçimde ortaya konmuştur (Akbay ve ark. 1995).

Giriş  Sürekli artan nüfusumuzun hayvansal kaynaklı protein açığının kapatılmasında tavuk ürünleri önemli bir kaynak olarak görülmektedir.

Giriş  Hayvansal üretim içinde hızlı bir gelişme gösteren broiler yetiştiriciliği, çok kısa bir zamanda bol miktarda üretim yapılması, broilerin yemi ete dönüştürme yeteneğinin diğer büyük ve küçük baş hayvanlara göre fazla olması, her türlü iklim koşullarında yetiştirme avantajına sahip olması, küçük alanlarda yapılabilir olması, iş gücü gereksiniminin az olması, işletme sermayesi devir hızının diğer hayvansal üretim kollarından daha yüksek olması gibi avantajları nedeni ile hayvansal protein açığının kapatılmasında oldukça önemli bir yer tutmaktadır (Gür, 1998).

Hayvancılık Sektöründe Tavukçuluk  Tavukçuluk sektörünün hayvancılığın diğer dallarından daha çok gelişmiş olması, bu sektörün üretim girdileri ve ürün destekleme politikalarında ihmal edilmesi sonucunu doğurmuştur.

Hayvancılık Sektöründe Tavukçuluk  Büyük ve küçük baş hayvancılığa uygulanan damızlık süt ineği alımı, suni tohumlama gibi girdi desteklemeleri, süt ve kırmızı et teşvik primleri tavukçuluğa uygulanmamaktadır.

Hayvancılık Sektöründe Tavukçuluk  1980’li yıllarda karma yeme ve kısa bir süre beyaz ete verilen destek ve teşviklerin bir daha gündeme getirilmeyişi tavuk ürünlerinin pazarda rekabet şansını azaltmaktadır (Anonim 2002).

Hayvancılık Sektöründe Tavukçuluk  Günümüzde piliç eti üreten işletmelere yapılan teşvikler, elektrik indirimi, yılın bazı dönemlerinde yem hammaddeleri ithalatında yapılan gümrük vergisi indirimi, ihracata verilen cüzi indirim, hayvan sağlığı ilaçlarındaki destekleme olarak sıralanabilir.

Hayvancılık Sektöründe Tavukçuluk  Ayrıca yurt dışından düşük fiyatla piliç eti ithalatını önlemek için gümrük vergisi uygulanmakta, damızlık ve civciv ithalatından da gümrük vergisi alınmamaktadır (Anonim 2002).

Hayvancılık Sektöründe Tavukçuluk  Tavukçuluk sektörünün devletten beklediği teşvikler; nakit sıkıntısına düşmüş olan işletmelere düşük faizli ve bir yıl vadeli işletme kredisi verilmesi için Hazine kaynaklarından fon oluşturulması, karma yeme belli oranda destekleme yapılması, yem, civciv, canlı tavuk, tavuk etine uygulanan KDV oranının indirilmesi, piliç eti ihracatına uygulanan KDV oranının indirilmesi, mısır ithalatına uygulanan gümrük vergisinin indirilmesi, TMO’ya soya alım görevi verilmesi olarak belirtilebilir (Akman, 2001).

Türkiye Tavukçuluğundaki Gelişmeler  İlk defa 1963 yılında hibrit ebeveyni ithalleri başlamış ve böylece modern tavukçuluğun temelleri atılmıştır.  1980 yılından itibaren tavuk ürünleri ihraç edilmeye başlamıştır.

Türkiye Tavukçuluğundaki Gelişmeler  1980 yılına kadar ebeveyn ithalleri sadece ana ve baba hatları kapsadığı halde, 1980 yılından itibaren büyük ebeveyn ana ve baba hatları da ithal edilmeye başlanmış ve büyük ebeveyn işletmeleri, ana damızlık işletmeleri adı altında ebeveyn üretimine geçmişlerdir. 1990’lı yıllarda ise sektörde çok daha büyük yatırımlar yapılarak dünya standartlarına yaklaşılmıştır (Akbay vd 1995).

Türkiye Tavukçuluğundaki Gelişmeler  Entegrasyon modelleri tam entegrasyon ve yarı entegrasyon olmak üzere 2 ana başlık altında toplanabilir. Türkiye’de piliç eti üretiminin %70-75’i tam entegre şirketlerce, %15-20’si ise yarı entegre şirketlerce gerçekleştirilmektedir (Tanrıvermiş ve Gündoğmuş 1999).

Üretim Alanı  Türkiye’de tavukçuluk Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Özellikle Ankara, Balıkesir, Bolu, Bursa, Elazığ, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Sakarya, Yozgat illerinde kısmen de Çukurova’da piliç eti üretimi yoğun olarak sürdürülmektedir (Anonim, 2002).

Üretim Tesisleri ve Üretim Teknolojisi  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 1997 yılı kayıtlarına göre Türkiye’de 9987 adet ticari işletme vardır. Bu işletmelerden etçi işletme olarak faaliyet gösteren işletme sayısı 6785 adettir. Toplam tarım işletmeleri içinde piliç eti üreten işletmelerin oranı yaklaşık %0,16, sadece hayvancılık yapan işletmeler içindeki oranı ise yaklaşık %4,6’dır (Anonim 2002).

Verim ve Üretim Miktarları  Piliç etinin piyasada karlı bir fiyatla satıldığı dönemlerde kurulu kapasitenin tamamı kullanılırken, iyi fiyat bulunmayan dönemlerde kapasite kullanımı %60’lara kadar gerileyebilmektedir.  Broiler işletmelerinde dolu kapasite oranı ortalama %85’tir.  2001 yılında tespit edilen kapasite kullanım oranı %65’tir.

Piliç Eti Üretim İşletmelerinin Kapasitelerine Göre Sayıları ve Dağılımı Kapasite (Adet) Etçi İşletmelerOran 2500’e kadar TOPLAM

Yılları Arasındaki Toplam Kanatlı Eti Üretim Miktarları YıllarBroiler civcivi (1000 adet) Üretilen Piliç Eti (ton) Köy-Yumurta Tavuğu-Hindi- diğer kanatlı eti Toplam Kanatlı Eti Üretimi (ton) İndeks , ,569 54,190216, , ,073 59,691238, , ,214 72,071288, , ,501 92,167368, ,552233,510 77,837311, ,651313,154104,385417, ,492415,155138,385553,

Yılları Arasındaki Toplam Kanatlı Eti Üretim Miktarları YıllarBroiler civcivi (1000 adet) Üretilen Piliç Eti (ton) Köy-Yumurta Tavuğu-Hindi- diğer kanatlı eti Toplam Kanatlı Eti Üretimi (ton) İndeks ,598493,271123,318616, ,125497,720124,430622, ,143557,666 98,412656, ,089663,301 90,450753, ,768599,851 81,798681, ,653618,676 84,365703,

Yılları Arasındaki Tavuk Eti Toplam Arz ve Kullanım Miktarları Yıllar Başlangıç Stok Üretim İthalat Tüketim İhracat Bitiş Stokları

Tavuk Eti Tüketim Durumu  Ülkemizde tavuk ürünleri üretim miktarı ve üretim teknolojisi oldukça ilerlemiş olmasına karşın, tüketim ne yazık ki henüz istenen seviyeye ulaşamamıştır.

Tavuk Eti Tüketim Durumu YıllarFert Başına Tüketim (kg) YıllarFert Başına Tüketim (kg) YıllarFert Başına Tüketi m (kg) YıllarFert Başına Tüketim (kg) YıllarFert Başına Tüketim (kg) 19903, , , , , , , ,02--

Tavuk Eti Tüketim Durumu  Tavuk ürünlerine olan iç talebin artışı, nüfus artışı ile halkın gelir düzeyi ve satın alma gücündeki iyileşmeler ile yakından ilgilidir (Akbay, 1990). Kırmızı et fiyatlarındaki sürekli artışın yanında, tüketici gelirlerinin (satın alma gücünün) enflasyon etkisiyle düşmesi, hayvansal protein açığının büyümesine neden olmaktadır.

Tavuk Eti Tüketim Durumu  Tavukçuluk sektöründeki yüksek maliyetler tavuk eti/kırmızı et fiyat oranının ½ den aşağıya düşmesini engellemektedir. Bu durum ülkemizde tavuk eti maliyetinin gelişmiş ülkelerdeki maliyetlere göre daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Ülkemizdeki maliyetlerin yüksekliği ve sübvansiyonların yetersizliği ihracat imkanlarını da sınırlandırmaktadır (Anonim, 2002).

Dış Ticaret  Ülkemizin mevcut üretim sistemi iç talebe yönelik olmakta ve talep artışlarını karşılamanın ötesinde bir ihracat hedefi bulunmamaktadır.  İç tüketim ihtiyacı ve dış pazarın talebi göz önüne alınarak üretimi planlamak yerine, üretim fazlası oluştuğu zamanlarda ihracat olanaklarının zorlanması, dış piyasanın koşullarına uymayı zorunlu hale getirdiğinden ihracatın darboğaza girmesine neden olmaktadır (Anonim, 2002). 

Yıllarında Kanatlı Eti İthalat ve İhracatı  İhracat İthalat  Yıllar Ton Dolar/ton Ton Dolar/ton        

 Ortalama canlı ağırlık  Yemin ete dönüşüm katsayısı  Ölüm oranı  Verim indeksi Etlik Piliçlerde Performans Değerleri

Perform. Değerleri Ekim-KasımAralık-OcakŞubat-MartNisan-MayısHaziran-Tem Ölüm oranı (%) 5,992,224,782,1521,35 Canlı ağırlık (kg) 2,0482,0771,9941,5521,079 Y.D.S.1,7691,7192,0022,2262,721 Besi süresi (gün) 44,444,745,345,544,9 Verim İ.245,72264,052263,28152,5771,66 İşletme G. (TL)

YıllarTEFETavuk Eti Fiyatı (kg) Reel index Yem Fiyatı (kg) Reel index , , , , , , , , ,