ENİSE ERKOÇ- AYDIN İL MÜFTÜ YARDIMCISI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Rivayet Dönemi 2. Ders.
Advertisements

Evet arkadaşlar şimdi ben size bir kaç metin vereceğim. Size de anladıklarınızı soracağım.
Özgürlük nedir? Nasıl anlaşılmalıdır?
Eûzu billahi mineşşeytanir racim. Bismillahirrahmanirrahim.
1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.
1. إِذَا جَاء نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ وَرَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجاً Arapça kökenli bir kelime olan.
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
EVRENSEL BARIŞA KATKILARI
TEVEKKÜL.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)
Ek ÖRNEK OLAY 2. ÖRNEK OLAY 3. ÖRNEK OLAY 4. ÖRNEK OLAY 5.
Kur’an-ı Kerim’i Anlama Yolları
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Hikmet SIRMA.
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
ACELE KARAR VERMEYİN S.S..
ÜNİTE 2: SAĞLIK.
CANAN YEŞİLDAĞ. FIRTINALI BİR DÖNEM…… 1.Özenti, 2.Kimlik bunalımı 3.Bencillik 4.İdealsizlik 5. Cinsellikle ilgili aşırılıklar 6.Marka düşkünlüğü 7. Ahlakî.
NİYAZİ MEMUR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIFLAR ARASI SİYER YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Hz.Muhammed’in Hayatı Hazırlayan:Tankut AYAS. Hz.Muhammed’in Hayatı Hz.Muhammed 20 Nisan 571 yılında Mekke’de do ğ du. Babası Abdullah, annesi Âmine,
İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
VATAN SEVGİSİ VE ŞEHİTLİK
İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM
TAHTA ÇANAK Haz. İlknur Eryiğit DEM 2011.
Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
İNFAK Çıkma Gitme Tükenme Bitme Azığın bitip tükenmesi.
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
Sabreden Zafere Ulaşır
Aile Okulu Dersleri-1 Hoş geldiniz.
ZAMANIMIZIN ALTI HASTALIĞI
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
İstanbul Vinç Kiralama Hizmetleri
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
Bireysel Konularda İstişare
Bugün neler öğreneceğiz?
KARAHANLILAR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ.
Din Dersi Paylaşım Portalı
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
ÇAĞRI KİTAPLARI (TOMARLARI)
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Güdücülerin işine 3 bakış
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
KOMŞULUK.
NEDEN MANİPÜLASYON.
İSLAM’DA SEVGİ Hazırlayan: ENİSE ERKOÇ (AYDIN İL MÜFTÜ YARDIMCISI)
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
Taif’i daha önce duydunuz mu?
Konu: Allah’a Güvenmek ( Tevekkül )
Sunum transkripti:

ENİSE ERKOÇ- AYDIN İL MÜFTÜ YARDIMCISI İSLAM’DA İSÂR ENİSE ERKOÇ- AYDIN İL MÜFTÜ YARDIMCISI

isâr, bir şeyi veya bir kimseyi diğerine tercih etmektir. İnsanın sahip olduğu şeylerden bir başkası için vazgeçmesidir. Bu bazen mal, bazen rahatlık, bazen de can olabilir. Bazen yapılan bir hatayı affetmek, bir sıkıntıya sabretmek, bazen daha fazlasına ulaşabilecekken azıyla yetinmek, bazen de kendi hakkından feragat etmektir. Rasullullah Efendimizin (a.s.) hayatı bir fedakarlıklar silsilesidir. Müşriklerin her türlü sözlü ve fiili eziyetlerine katlanması bunu kanıtlar. Sahabe-i Kiram mallarını Allah yolunda sarf etmekte birbirleriyle yarışır hale gelmişlerdi. İslam’ın, müslümanların infakta aşırıya kaçarak başkasına muhtaç olmalarını engellemek amacıyla bazı sınırlamalar getirdiği de olmuştur. (Bkz. İsra, 19/29; Furkan, 25/67.)

Bu konuda Yermük savaşında vuku bulduğu aktarılan bir hadise vardır: Haris b. Hişam, Ayyaş b. Ebi Rebia ve Ebu Cehil’in oğlu İkrime, zorlu bir savaş sonrasında ağır yaralanmışlardı. Haris, içmek üzere su istemiş, fakat İkrime’nin de susamış olduğunu fark edince kendisine gelen suya dokunmadan ona göndermişti. İkrime de aynı şekilde bu suyu Ayyaş’a göndermiş ve bu sahabilerin hepsi bir damla su içemeden son nefesini vermişlerdi. (Hakim, Müstedrek, V, 1889 (3/242))

«Onlar… Kendi canları istemesine rağmen yemeği, yoksula, yetime ve esire yedirirler. Ve derler ki: «Biz size sadece Allah rızası için ikram ediyoruz, yoksa sizden karşılık istemediğimiz gibi bir teşekkür de beklemiyoruz. Çünkü biz, asık suratlı, çetin bir günden (o günün azabından dolayı) Rabbimizden korkarız.» (İnsan, 76/8-10.)

Hz. Ömer’den (r.a.) şöyle rivayet edilir: Rasulullah (a.s.) bir gün bize sadaka vermemizi emretti. Bu, paramın olduğu bir zaman rastlamıştı. «Bir gün Ebubekir’i geçebileceksem, işte bugün geçerim» dedim ve malımın yarısını getirdim. Rasulullah (a.s.): «Ailene ne bıraktın» diye sordu. Ben de «bu kadarını» dedim. Ebubekir (r.a.) malının hepsini getirdi. Sonra Rasulullah ona da: «Ailene ne bıraktın» diye sordu. O: «onlara Allah’ı ve Rasulü’nü bıraktım» dedi. Bunun üzerine: «Bundan sonra seninle hiçbir şeyde asla yarışmam» dedim. (Ebu Davud, Zekat, 40.)

«Sizden biriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe iman etmiş olmaz.» (Tirmizi, Sıfatu’l-Kıyame, 59.) Bir kadın elinde kenarları dokunmuş bürde türünden bir kumaşla gelerek: «Ya Rasulallah, bunu giymeniz için kendi ellerimle dokudum» dedi. Öyle bir kumaşa ihtiyacı olan Rasulallah (a.s.) kumaşı aldı ve izar şeklinde giyinerek yanımıza geldi. Fakat orada bulunanlardan biri kumaşa dokunarak «Ya Rasulallah, bunu bana giydir» dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber «Tamam» buyurdu ve Allah’ın dilediği bir süre kadar o mecliste kaldıktan sonra evine döndü. Sonra da kumaşı katlayarak ona gönderdi. (Buhari, Libas, 18.)

Hz. Osman Medine’ye hicret edenlerin su sıkıntısı çektikleri bir dönemde Rume kuyusunu satın alıp Müslümanların yararına sunmuş, Rasulullah’ın (a.s.) mescide katmak istediği bir araziyi satın alarak mescidi genişletmiş, Tebük Seferi’ne çıkacak ordunun teçhizini üstlenmiş ve bütün bunların karşılığını yalnızca Allah’tan beklemiştir. Medine’ye hicret sonrası Müslümanlar arasında sevgi saygı ve dayanışmanın esas alındığı «uhuvvet/kardeşlik anlaşması» da önemlidir. Mekkeli Sa’d b. Rebi, Abdurrahman b. Avf’a: «Malımı seninle yarı yarıya bölüşeyim» demişti. Abdurrahman ise: «Allah malını ve aileni sana mübarek kılsın. Siz bana çarşının yolunu gösterin» diye cevap vermişti. (Buhari, Büyu’, 1.)

TEŞEKKÜR EDERİZ…