ANALİTİK EĞİTİM FELSEFESİ YAKLAŞIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Advertisements

PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
Program Geliştirme Modelleri
Gülara Tırpançeker Bilişim Etiği Kuramlar.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Program Tasarım Modelleri
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
MONTESSORİ EĞİTİMİ I Günlük Yaşam Beceri Materyalleri ve Çalışmaları
Hipotez ve İlişkili Kavramlar
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
Tarih Felsefesi.
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Kişisel-Sosyal Rehberlik
Öğretimin Uyarlanması
Çiti Kilim Örme.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Zaman ve Gölgesi Prof. Dr. Şafak URAL
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Program Tasarım Modelleri
Tanımlar-Kavramlar Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kuzu.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
EMPATİK İLETİŞİM 1.
TARTIŞMA YÖNTEMİ Hazırlayan:Yalçın ÇERMAN.
PISA 2015 Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
Üst Düzey Zihinsel Özelliklerin Ölçülmesi
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
PROGRAM DEĞERLENDİRME
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
Tezin Olası Bölümleri.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
KİŞİSEL REHBERLİK.
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Sosyal Bilimlerde Yöntem Prof. Dr. Aykut Çelebi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MODÜL 5.1 arabuluculuk AŞAMALARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
Öğretmenlik Meslek Etiği
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
Sunum transkripti:

ANALİTİK EĞİTİM FELSEFESİ YAKLAŞIMI

ANALİTİK EĞİTİM FELSEFESİ Eğitim felsefesinin bir disiplin olarak başlangıcına işaret eden bu yaklaşım klasik eğitim felsefesi yaklaşımlarındaki normatif tavrın aksine, eğitim felsefesinin işinin normatif önermelerde bulunmak değil, kavram analizleri yolu ile kavram kargaşasını ortadan kaldırmak olduğu düşüncesine dayanır. Yöntem olarak doğa bilimlerini örnek alan yaklaşımda yapılan kavramsal ve mantıksal bir analizin ötesine geçmez. Bu yaklaşımın temsilcileri Charles Dunn Hardie, İsrael Schaffler, Richard Stanley Peters ve Gilbert Ryle gibi analitik felsefe geleneği içerisinde yer alan ve kimi aynı zamanda eğitimci de olan eğitim filozoflarıdır.

VARLIK VE BİLGİ ANLAYIŞI Bu yaklaşıma göre felsefe dış dünya, düşünme ve dil'in ortak ürünüdür. Bunlardan dış dünya insandan bağımsız olarak vardır. Fakat dış dünya ancak düşünme ile anlam kazanır. Düşünme ise kavramlar yolu ile gerçekleşir ve kavramlar da sözcükler ile ifade edilir. Bu nedenle sözcükler ve sözcüklerin ifade ettiği kavramlar düşünmenin ana malzemesini oluşturur. Malzeme doğru kullanılmadığında ortaya çıkan ürün de doğru olmayacağı için, doğru düşünmenin gerçekleşebilmesi için kavramların ve bunların ifadesi olan sözcüklerin doğru kullanılması gerekir. Sözcükler doğru kullanılmadığında düşünmede bulanıklık, kargaşa, çarpıklık olması kaçınılmazdır. Bu nedenle bu yaklaşımın temsilcileri kendilerinin asıl işinin kavramların anlamlarını ve kavramlar arası ilişkileri açığa çıkartmak için dilin yani sözcüklerin analizi olduğunu ileri sürerler. 20. yüzyılın ikinci yarısında eğitim kavramının ne anlama geldiği, eğitimin amacının ne olduğu vb. soruları analitik bir tavırla ele alan bu yaklaşımın temsilcileri aynı zamanda eğitimin haklılandırılması ve ölçütleri gibi sorunlarla da ilgilenmişler ve eğitimi tam anlamı ile kavramsal bir soruşturmaya tabi tutmuşlardır.

EĞİTİM KAVRAMI Bu yaklaşıma göre eğitim, "hem moral ve teknik değerleri aktarmakla, uygun bilgi ve becerileri bir yandan kazandırıp bir yandan da dönüştürmekle ilgili normatif bir sistemdir ve hem de idari bir sistem, bu değerleri ifade etmek yanında, tarihsel koşullar tarafından yaratılmış büyük ölçekli sosyal ve kültürel üstyapıları yansıtan okullar toplamıdır" (Cevizci, 2011, s. 182). SINIF İÇİ ETKİNLİK: İçinde “eğitim” kelimesi geçen bir cümle, özdeyiş ya da deyim veya ifade yazın.

EĞİTİM KAVRAMI Analitik eğitim filozofları eğitim kelimesini çözümlerken onun aslında farklı anlamlarda kullanılmakta olduğuna dikkat çekerler. Buna göre eğitim sosyolojik, kurumsal ve aydınlanmaya dayalı olmak üzere üç farklı anlamda kullanılmaktadır. Yaklaşımın temsilcileri eğitim sözcüğünü farklı kullanımlarını temele alarak çözümlerken, kurumsal kullanımın aslında eğitim terimi ile tam olarak örtüşmediğine, yani kurumsal süreçten geçmiş her bireyin eğitimli olmayabileceği ya da kurumsal eğitim almamış kimi bireylerin eğitimli olabileceğine dikkatimizi çekerler.

EĞİTİMİN AMACI Analitik eğitim filozoflarını en çok meşgul eden soru eğitimin amacının ne olduğu sorusudur. Bu soru analitik yöntemle ele alındığında eğitimin amaçları eğitim faaliyetleri sonunda ulaşılmak istenen hedefler olarak belirir ve bunlar da iki türlüdür:

EĞİTİMİN AMACI (dev.) Eğitimin birincil amaçlarından olan özerklik ve eleştirel düşünmenin gerçekleştirilebilmesi için liberal (özgürlükçü) bir toplum yapısına ve rasyonel (akılcı) bir tavıra ihtiyaç vardır. Bu da ancak seküler (laik) bir toplum yapısında mümkündür. Yaklaşımın temsilcilerine göre eleştirel düşünme, "açık fikirli olma, öne sürülen iddiaların temellerini soruşturma, önyargılardan ve klişelerden uzak durma, ben merkezli kabullerden sakınma, düşünceleri mantık kurallarına sadık kalarak ve sağlam bir şekilde temellendirerek öne sürme benzeri özelliklerden oluşan entelektüel tutumu ifade eder" (Cevizci, 2011, s. 188). Bu anlamda eleştirel düşünme bir yandan teknik-mantık boyutu olan bir beceri, diğer yandan da bu beceriyi pratiğe dökme yönünde bir zihniyeti yani tutumu ifade eder. Bu bakımdan eleştirel düşünme bir yandan eğitimin amacı iken aslında aynı zamanda eğitimin bir koşuludur da. Zira eleştirel düşünme olmaksızın birey gerek kendi hayatında gerekse mesleki ve toplumsal hayatında başarılı olamaz.

EĞİTİMİ BELİRLEYEN ÖLÇÜTLER Birincil amaçları çerçevesinde eğitim kavramının açıklığa kavuşturulması eğitimin temel ölçütlerinin neler olduğunun belirlenmesini gerektirir. Bu kapsamda yaklaşımın temsilcileri eğitim süreci (fiil) ve içeriği (kazanım) çerçevesinde üç ölçütünden söz etmektedirler: Değer Ölçütü: Eğitimin içeriğine (kazanım) bağlı bir ölçüt olup, onun bir araç değil amaç olarak istenen birşey olmasını ifade eder. Bilgi Ölçütü: Eğitimin içeriğine (kazanım) bağlı bir diğer ölçüt olup, eğitim sonucunda bireyin kazandığı bilginin genişliği (çeşitliliği) ve derinliğini (temellendirme ve ilişkilendirme) ifade eder. Usul (yöntem) Ölçütü: Eğitimin sürecine (fiil) bağlı bir ölçüt olup, eğitsel eylemin ahlaki, doğru ve uygun yöntemlere gerçekleştirilmesini ifade eder.