Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MONTESSORİ EĞİTİMİ I Günlük Yaşam Beceri Materyalleri ve Çalışmaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MONTESSORİ EĞİTİMİ I Günlük Yaşam Beceri Materyalleri ve Çalışmaları"— Sunum transkripti:

1 MONTESSORİ EĞİTİMİ I Günlük Yaşam Beceri Materyalleri ve Çalışmaları
Doç. Dr. Müdriye YILDIZ BIÇAKÇI

2 GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİ
Okul öncesi eğitiminde genellikle ‘öz bakım alıştırmaları’ adı altında kullanılan çalışma alanı, Montessori eğitiminde ‘pratik hayat uygulamaları’ alıştırmaları ya da ‘Günlük Yaşam Becerileri’ alıştırmaları olarak adlandırılabilir.

3 Materyaller çocuğun yaşadığı toplumun kültürel özelliklerine uygun eşyalardan olmalıdır. Bu nedenle herhangi bir ülkede hazırlanacak materyaller ancak o ülkenin kültürel özelliklerini taşıyacaktır.

4 Montessori Eğitimi’nde günlük yaşam becerileri alıştırmaları, sadece çocuğun kendi işini başarması ve bağımsızlaşmasını sağlayacak çalışmalar olarak yorumlanır.

5 Tüm materyal gruplarında olduğu gibi Günlük Yaşam Becerileri alıştırmalarında ellerle çalışmak çok önemlidir. Ellerini kullanarak alet yapma sadece insana özgü bir özelliktir. Çünkü alet yapmak zeka gerektirir. Aynı zamanda ellerin kullanılması sonucu zekanın geliştiği kanıtlanmıştır. İnsan zihni, çevresiyle özel ilişkilere girer. Maria Montessori ‘İnsan çevresine elleriyle sahip olur’ der.

6 Küçük çocuklar Günlük Yaşam Becerileri alıştırmalarını, özellikle 2 yaşından itibaren büyük bir istek ve hayranlıkla yaparlar. Çocuklar bu alıştırmalarla hareketlerini koordine ve kontrol etmeyi, sabırlı olmayı ve odaklanarak çalışmayı öğrenirler. Bu alıştırmalar duyu, konuşma, matematik ve evrensel öğrenme alıştırmaları için bir ön hazırlık görevi görür.

7 Çocuğa sunulan her alıştırmanın doğrudan ve dolaylı amaçları vardır
Çocuğa sunulan her alıştırmanın doğrudan ve dolaylı amaçları vardır. Burada esas olan; hedeflenen amaca hemen ulaşmak değil, bir alıştırmadaki bütün yan çalışmalarla da meşgul olarak çocuğun bütünsel gelişimine destek olmaktır.

8 Montessori eğitimi çocuğa uygun boyutlarda hazırlanmış çevrede uygulanır. Bu çevre hazırlanırken eşyaların sadece çocuğun gücüne ve boyutlarına uygunluğu değil çocuğun içinde yaşadığı kültürüne de uygun olmasına özen gösterilir. Çünkü çocuk bu yaşta çevresindeki dili, davranış biçimlerini geliştirdiği gibi içine doğduğu kültürü de özümser.

9 Günlük Yaşam Becerileri alıştırmaları beş alanda gruplandırılabilir:
Hareket Eşgüdümü ve Toplumsal Yaşama Uygun Etkinlikler Öz Bakıma Yönelik Alıştırmalar Yaşadığı Çevreye Karşı Olan Sorumluluk Duygusunu Geliştirme Alıştırmaları Davranış Biçimleri Alıştırmaları; selamlaşma, vedalaşma vs. Çizgi Üzerinde Yürümek ve Sessizlik Alıştırmaları

10 Günlük Yaşam Becerileri Alıştırmaları ile çocuk;
Deneyimleri yaşayarak kazanır. Materyallerin özellikleri sonucu duygularını hassaslaştırır ve öğrenir. Materyallerle doğrudan ilişki aracılığı ile deneyimler kazanır. Kazandığı deneyimlerle eşyanın ve insanın yasalarını keşfeder. Nedensel ilişkiler hakkında deneyimler toplar. Kendi sınırlarını ve yeterliliklerini geliştirmeyi öğrenir; böylece yaratıcılığının ve kendi gücünün farkına varır. Yaptığı işe odaklanmayı ve çalışmayı sonuna kadar devam ettirme alışkanlığı geliştirir. Deneme ve yanılma konusunda deneyimler toplar. Bir çalışmanın farklı aşamalarındaki mantıksal sırayı kavrar.

11 Maria Montessori, Günlük Hayat Uygulamaları Alıştırmalarının; ‘Meditasyon’ özelliği sonucu, çocuğun uysal bir davranış biçimi geliştirdiğini ve ‘iç huzura’ kavuştuğunu söyler. Eğitimcinin dikkatli gözlem sonucu gelişimini tamamlayan çocuk, işi seven, sorumluluk duygusu taşıyan, güçlüklerden yılmayan, sorunlarla başa çıkabilen, kendisi ve çevesiyle barışık bir kişilik geliştirir.

12 HAREKET KOORDİNASYOU VE TOPLU YAŞAM İÇİN ÖN ALIŞTIRMALAR

13 SANDALYE TAŞIMA

14 MASA TAŞIMA

15 HALI TAŞIMA

16 KAPI AÇMAK-KAPAMAK

17 MENDİL KATLAMA

18 SAÇ ÖRGÜSÜ

19 KAŞIKLAMA (BİR KAPTAN DİĞERİNE)

20 KAŞIKLAMA (BÜYÜK KAPTAN KÜÇÜK KAPLARA)

21 DÖKME ÇALIŞMALARI (TAHILLARLA DÖKME)

22 DÖKME ÇALIŞMALARI (SIVILARLA DÖKME)

23 DÖKME ÇALIŞMALARI (HUNİ YARDIMIYLA DÖKME)

24 SESSİZLİK ÇALIŞMASI

25 ÖZBAKIM BECERİLERİNE YÖNELİK ETKİNLİKLER

26 GİYSİLERDE KULLANILAN AÇMA-KAPAMA ÇALIŞMALARI

27 EL YIKAMA

28 AYAKKABI BOYAMA

29 ÇAMAŞIR YIKAMA,KURUTMAK İÇİN ASMA VE ÜTÜLEME

30 BULAŞIK YIKAMA,DURULAMA,KURULAMA

31 AYNADA KENDİSİNİ İNCELEME VE GEREKLİ DÜZELTMELERİ YAPMA

32 DİŞ FIRÇALAMA,SAÇ TARAMA VE BÜTÜN VÜCUT TEMİZLİĞİ

33 BURUN SİLME

34 YAŞADIĞI ÇEVREYE KARŞI SORUMLULUK DUYGUSUNU GELİŞTİRME

35 MASA YÜZEYİNİ SÜPÜRME

36 TOZ ALMAK (MASA YÜZEYİ)

37 MASA ÜZERİNİ YIKAMAK

38 METAL PARLATMAK

39 ÇİÇEK DÜZENLEME

40 KAYNAKLAR Çakıroğlu Wilbrant, E
KAYNAKLAR Çakıroğlu Wilbrant, E. Okul Öncesi Eğitimde Montessori Yaklaşımı, Kök Yayıncılık, 2012.


"MONTESSORİ EĞİTİMİ I Günlük Yaşam Beceri Materyalleri ve Çalışmaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları