EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Pişirme Teknikleri
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
BESİN GÜVENLİĞİ.
Gıdalarımızı saklama kuralları
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME
BESİN SATIN ALMA, BESİN HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
KANSERİ YENMEK İÇİN KULLANILACAK GIDALAR Evet Sevimsiz bir konu seçtim bu kez ama çağımızın en önemli hastalıklarından biri KANSER.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
SPOR.
ADEM EROL BAFRA 30 AĞUSTOS İLKÖĞRETİM OKULU
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
Sağlıklı bir çocuk olmak için nasıl beslenmeliyiz ?


OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
TÜKETİCİ HAKLARI En son yaptığınız alışverişi hatırlıyor musunuz?
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Sağlığımız ve Besinlere Kimyasal Bakış
VİTAMİNLER.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BESLENME
C VİTAMİNi (ASKORBİK ASİT)
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan tüm yüzeyler ve aletler yıkanmalıdır. GIDALARIN MUHAFAZASI

. Çiğ gıdaların hazırlanmasında ayrı bıçak ve kesim tahtaları kullanılmalıdır.

. Gıdaların pişirilmesinde en az 70 dereceye ulaşmalı,tekrar ısıtmak istendiğinde pişme sıcaklığına kadar ısıtılmalıdır.

.Pişmiş gıdalar iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalı,kapalı kaplarda buzdolabında saklanmalıdır.

.Çabuk bozulan et,tavuk,balık,süt,yu murta gibi besinleri satın aldıktan sonra bekletmeden hemen buzdolabına yerleştirilmelidir.

. Pişmiş sebzeler en fazla dört gün,pişmiş etler en fazla üç gün buzdolabında saklanabilir..Buzdolabından çıkarılıp çözülen ürünler asla tekrar dondurulmamalıdır..Çözülme işlemini buzdolabının alt rafında bekleterek veya su geçirmeyen plastik torbaya sıkıca sararak çözdürmek en uygunudur.

SÜT VE SAĞLIKLI YAŞAM

Günlük Tüketilmesi Gereken Süt- Yoğurt Miktarları 1-3 YAŞ 500 GR 4-6 YAŞ 400 GR 7-15 YAŞ 400 GR 15+ YAŞ 400 GR HAYATINIZIN HER DÖNEMİNDE SAĞLIKLI VE DAYANIKLI BİR VÜCUT İÇİN, SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN SÜT İÇİNİZ.

Sokak sütçülerinden, pazarlardan süt ve süt mamulleri alışverişi yapmayınız.

İşlenmiş içme sütler evlerde kaynatılmamalıdır. Sütler ambalajı açıldıktan sonra tüketilene kadar mutlaka buzdolabında saklanmalı ve iki gün içerisinde tüketilmelidir. İşlenmiş içme sütlerini satın alırken ambalajını, üretim tarihini, son tüketim tarihini ve üretim iznini mutlaka kontrol ediniz.

SAĞLIKLI BESİN SEÇİMİ:  Doğal ve taze besinler tercih edilmelidir. Çocuklara katkı maddesi içeren yiyecekler yedirilmemelidir.  Doğal ürünler tercih edilmelidir. (Beyaz ekmek yerine, kepekli esmer ekmek)

CİPS YERİNE KURUYEMİŞ TÜKETİN. TÜKETİN. CİPS YERİNE KURUYEMİŞ TÜKETİN. TÜKETİN.

KOLA vb. ASİTLİ İÇECEKLER YERİNE MEYVE SUYU İÇİN. KOLA vb. ASİTLİ İÇECEKLER YERİNE MEYVE SUYU İÇİN.

 Hazır meyve suları, gazoz, ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran veya limonata tercih edilmelidir. Daha az tuz içeren besinler tüketilmelidir.

 Meyveler Kesildikten veya meyve suyu hazırlandıktan sonra bekletilirse ya da buzdolabında bekletilse bile vitamin C değeri azalır.

Sebzeler,  Yıkanıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra bekletilirse,  Haşlama-pişirme suları dökülürse,  Salatalar limon veya sirke eklenerek uzun süre bekletilirse, vitaminler kayba uğrar.

Tereyağı,kahvaltılık ve yemeklik margarinler buzdolabında saklanmalıdır. Bitkisel sıvı yağlar karanlık ve nemsiz ortamda saklanmalı, saklama süresi iki yılı geçmemelidir.

Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerde Kuru soğan hava akımı olan yerde saklanmalıdır Kuru yiyecekler (kuru fasulye, nohut) serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanmalıdır.