EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan tüm yüzeyler ve aletler yıkanmalıdır. GIDALARIN MUHAFAZASI
. Çiğ gıdaların hazırlanmasında ayrı bıçak ve kesim tahtaları kullanılmalıdır.
. Gıdaların pişirilmesinde en az 70 dereceye ulaşmalı,tekrar ısıtmak istendiğinde pişme sıcaklığına kadar ısıtılmalıdır.
.Pişmiş gıdalar iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalı,kapalı kaplarda buzdolabında saklanmalıdır.
.Çabuk bozulan et,tavuk,balık,süt,yu murta gibi besinleri satın aldıktan sonra bekletmeden hemen buzdolabına yerleştirilmelidir.
. Pişmiş sebzeler en fazla dört gün,pişmiş etler en fazla üç gün buzdolabında saklanabilir..Buzdolabından çıkarılıp çözülen ürünler asla tekrar dondurulmamalıdır..Çözülme işlemini buzdolabının alt rafında bekleterek veya su geçirmeyen plastik torbaya sıkıca sararak çözdürmek en uygunudur.
SÜT VE SAĞLIKLI YAŞAM
Günlük Tüketilmesi Gereken Süt- Yoğurt Miktarları 1-3 YAŞ 500 GR 4-6 YAŞ 400 GR 7-15 YAŞ 400 GR 15+ YAŞ 400 GR HAYATINIZIN HER DÖNEMİNDE SAĞLIKLI VE DAYANIKLI BİR VÜCUT İÇİN, SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN SÜT İÇİNİZ.
Sokak sütçülerinden, pazarlardan süt ve süt mamulleri alışverişi yapmayınız.
İşlenmiş içme sütler evlerde kaynatılmamalıdır. Sütler ambalajı açıldıktan sonra tüketilene kadar mutlaka buzdolabında saklanmalı ve iki gün içerisinde tüketilmelidir. İşlenmiş içme sütlerini satın alırken ambalajını, üretim tarihini, son tüketim tarihini ve üretim iznini mutlaka kontrol ediniz.
SAĞLIKLI BESİN SEÇİMİ: Doğal ve taze besinler tercih edilmelidir. Çocuklara katkı maddesi içeren yiyecekler yedirilmemelidir. Doğal ürünler tercih edilmelidir. (Beyaz ekmek yerine, kepekli esmer ekmek)
CİPS YERİNE KURUYEMİŞ TÜKETİN. TÜKETİN. CİPS YERİNE KURUYEMİŞ TÜKETİN. TÜKETİN.
KOLA vb. ASİTLİ İÇECEKLER YERİNE MEYVE SUYU İÇİN. KOLA vb. ASİTLİ İÇECEKLER YERİNE MEYVE SUYU İÇİN.
Hazır meyve suları, gazoz, ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran veya limonata tercih edilmelidir. Daha az tuz içeren besinler tüketilmelidir.
Meyveler Kesildikten veya meyve suyu hazırlandıktan sonra bekletilirse ya da buzdolabında bekletilse bile vitamin C değeri azalır.
Sebzeler, Yıkanıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra bekletilirse, Haşlama-pişirme suları dökülürse, Salatalar limon veya sirke eklenerek uzun süre bekletilirse, vitaminler kayba uğrar.
Tereyağı,kahvaltılık ve yemeklik margarinler buzdolabında saklanmalıdır. Bitkisel sıvı yağlar karanlık ve nemsiz ortamda saklanmalı, saklama süresi iki yılı geçmemelidir.
Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerde Kuru soğan hava akımı olan yerde saklanmalıdır Kuru yiyecekler (kuru fasulye, nohut) serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanmalıdır.