Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME"— Sunum transkripti:

1 0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME

2 0-1 Yaş Döneminde Beslenmenin Önemi
Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmeleri onların sağlıklı olmaları ile büyüme ve gelişmelerinin en önemli belirleyicisidir.

3 İyi beslenemeyen çocuklarda; ishaller enfeksiyon hastalıkları ÖLÜM !!!

4 Beslenmenin Uzun Dönemde Sağlık Üzerine Etkileri
Kalp Damar Hastalıkları Hipertansiyon Yetişkin Tip Diyabet Hastalığı Bazı Kanser Türleri

5 Her çocuğun besin ihtiyacı farklıdır.
Doğumdan itibaren her çocuğun; -protein, -karbonhidrat, -yağ, -vitamin ve mineralleri yeterli ve dengeli alması gerekir.

6 Örneğin; Vitamin ve mineral yetersizlikleri; özellikle Demir ve İyot yetersizlikleri; -zeka geriliğine -bilişsel işlevlerin bozulmasına neden olmaktadır.

7 Anne Sütünün Yararları
Yeni doğan bebek için en ideal besindir. En doğal ve en taze besindir. Her zaman temizdir ve mikropsuzdur. Daima hazırdır, ekonomiktir, bütçeden özel bir harcama gerektirmez. Kolaylıkla sindirilir.

8 Hastalıklardan koruyucudur.
Bebekle anne arasında özel duygusal bağların kurulmasını sağlar. Bebeğin ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olur. Anne sütü alan bebekler daha az ağlar.

9 İlk 6 ay, sadece emzirmenin önemi
BEBEK İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜYLE BESLENMELİDİR !!!

10 Anne sütü, çocuğun ilk 6 aydaki bütün besin öğeleri ihtiyacını karşılayarak istenilen büyüme ve gelişmeyi sağlar. Ek besinler aydan sonra Emzirme 2 yaşına kadar

11 Anne Sütü Alımı Alan Çocuk Üst solunum yolu enfeksiyonu Kabızlık İshal
Enfeksiyon riski

12 YANLIŞ DOĞRU

13 Tamamlayıcı besinlere erken başlanması;
Bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. İshal ve hastalıklara sebep olur. Şişmanlığa neden olur. Anne sütünün miktarının azalmasına neden olabilir.

14 annenin süt salgısı azalır,
6. Aydan Sonra Tamamlayıcı Besinlere Başlayarak Emzirmenin 2 Yaşa Kadar Sürdürülmesinin Önemi 6. aydan sonra; annenin süt salgısı azalır, bebek ağırlık kazandığı için gereksinimleri karşılanamaz. Bu nedenle anne sütü ile birlikte tamamlayıcı (ek) besinler verilmelidir.

15 Tamamlayıcı besin; bebeğe, anne sütüne ek olarak verilen besindir.
6. Aydan Sonra Tamamlayıcı Besinlere Başlayarak Emzirmenin 2 Yaşa Kadar Sürdürülmesinin Önemi Tamamlayıcı besin; bebeğe, anne sütüne ek olarak verilen besindir. Tamamlayıcı besinlerin miktarı, bebeğin; Bulunduğu aya Sindirim sistemi özelliklerine İhtiyaçlarına uygun olmalıdır.

16 Tamamlayıcı Besinlere Başlarken Dikkat Edilecek Kurallar
Bir günde birden fazla yeni besine başlanmamalıdır. Yeni verilen besin, çocuk açken verilmelidir. Her yeni denenecek besinin miktarı önce birkaç tatlı kaşığı olmalı, daha sonra miktar giderek arttırılmalıdır.

17 Yeni besine başlandıktan sonra çocukta ishal, kusma ve alerji olup olmadığı izlenmelidir.
Lezzeti beğenilmeyen, kusma veya ishal oluşturan besinler birkaç gün beklenip sonra tekrar denenmelidir. Günlük verilen besinlerin tamamı, çocuğun enerji ve besin öğeleri ihtiyacını karşılamalıdır.

18 Besinler temizlik ve sağlık
koşullarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Yemek suyu ve et suyu tek başına tamamlayıcı (ek) besin değildir. Çay, kolalı içecekler, hazır çorbalar bebek ve çocuklara verilmemelidir.

19 SAKINCALIDIR ! ! ! Uzun süre pişirme; Pişirilmiş besinin suyunu dökme;
Kavurma, Kızartma, Acılı baharatlı, Tuzlu yiyeceklerin verilmesi ; SAKINCALIDIR ! ! !

20

21 Tamamlayıcı Besinlere Başlama
İlk Aşama: Bebeği kaşığa alıştırma amaçlanır. Çocuk dudak ve dilini kullanmayı, yutmayı öğrenir. İlk önce tek besin ile başlanmalı ve besin püre olarak hazırlanmalı. Şeker, tuz ve baharat eklenmemelidir.

22 Verilmesi uygun besinler;
Yoğurt, Sebze ve meyve püreleri Pirinç, Patates, Tahıl eklenmiş çorbalar Günde bir veya iki kez anne sütünden sonra bu karışımlar verilebilir.

23 İkinci Aşama: Bu dönemde çocuk kaşığa alışmıştır. Yeni lezzet ve yapıda besinler beslenmeye eklenir. Katı besinlere geçilmesi, çocuğun oturmaya başlaması bir elinden diğerine bir şeyi geçirebilmesi süreci ile ilişkilidir.

24 Verilmesi Uygun besinler; Püre edilmiş etler, Sebze, Meyve,
Diğer tahıllar Tamamlayıcı besinlere başladıktan birkaç hafta sonra günlük, iki veya üç öğün verilir.

25 Üçüncü Aşama: Çocuk çiğnemeyi öğrenmiştir. Sinir sistemi gelişir Dişleri çıkar, Ufak besin parçalarını eline alabilir, ağzına götürebilir. Bu aşamada çocuk, yüreklendirilmelidir.

26 Sıvı gereksinmesi; inek sütü ve diğer sıvı besinlerle (taze sıkılmış meyve suları, ayran v.b.) KARŞILANIR.

27 Verilmesi uygun besinler,
Sebze ve meyve çeşitleri, Kurubaklagiller, Balık, Et, Yumurta, Peynir gibi besinler… Her gün 2 veya 3 öğün verilir. Ara öğünlerde yoğurt, meyve ezmeleri ve ekmek verilir. Anne sütü alamayanlara 6 öğün verilir.

28 Dördüncü Aşama: Çocuk kendi kendine yemeğe başlamalı, Aile bireyleri tarafından da yedirme işlemi desteklenmelidir, Çocuğa diğer sıvılar (taze sıkılmış meyve suları, ayran, su) verilmelidir.

29 Besin hazırlamada; parçalanmış, ezilmiş besinler parçalanmış etler kullanılır. Sebze ve meyveler, Patates, Peynir (pastörize), Yumuşak et, küçük parçalar halinde verilir.

30 Yemekler çok yağlı hazırlanmamalıdır.
Kullanılan yağ cinsi ise zeytinyağı olmalıdır. Üç ana, iki ara öğün verilmelidir.

31 Beşinci Aşama: 1 yaşına gelen çocuk, aile ile aynı yemekleri yiyebilir. Ancak; çocuğa baharatsız, az tuzlu, az yağlı yemekler verilmelidir. Yemek suyu, et suyu tek başına verilmemelidir.

32 ek zaman ve dikkat gerektirir.
Çocuğun beslenmesi ek zaman ve dikkat gerektirir. Sabırlı davranmalı, Çocuk yüreklendirilmeli, Yerken denetlenmelidir.

33 SONUÇ OLARAK 0-1 yaş grubu çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Bebek ilk 6 ayda SADECE anne sütü ile beslenmelidir.

34 6. aydan sonra emzirme sürdürülürken uygun ek besinlere başlanmalı ve emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmelidir.

35 Tamamlayıcı besinlere başlarken dikkat edilmelidir.
Bebeğin ayına, sindirim sisteminin özelliklerine göre ek besinlere başlanmalıdır.

36 Çocuğun, yeterli ve dengeli beslenmesinin en iyi göstergesi BÜYÜMESİNİN İZLENMESİdir.


"0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları