Osmanlı’da Eğitim-Öğretim

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
Advertisements

Diyadin İmam Hatip Lisesi Eğitim Öğretim yılında toplamda 4 sınıf ve 146 dokuzuncu sınıf öğrencisi ile eğitim ve öğretime başlamıştır. İmam.
REHBERLİK VE VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ MERKEZİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
PROGRAM GELİŞTİRMENİN KURAMSAL TEMELLERİ Tarihsel TemellerToplumsal TemellerPsikolojik TemellerFelsefi Temeller.
MEHMET EM İ N YURDAKUL ORTAOKULU REHBERL İ K SERV İ S İ teog.
FP. TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GEÇMİŞİ Orta Asya Türkleri’nin Müslüman olmadan önce örgün eğitim kurumlarının olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak Türk Kültürü’nün.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Mısır danatında resim ve heykel
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ Kazanım Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan.
SELANİK Mustafa Kemal Osmanlı devletinin iç karışıklıklar içinde bulunduğu ve çöküşünün hızlandığı bir dönemde 1881 de Selanikte doğdu babası alirıza efendi.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
Program Tasarım Modelleri
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
2013 SBS SİSTEMİ. Yeni sınav sisteminde yapılan önemli değişiklikler şöyle; sınavdan alınacak puanın 500 değil, 700 tam puan üzerinden hesaplanması,
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Nurullah Ataç.  21 Ağustos 1898’de İstanbul Beylerbeyi’de doğdu. 1957’de Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR 3 Mart 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ilan edildi. Eğitim öğretim laikleştirildi. Bütün okullar Milli.
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
KONU:ÇOCUĞUN DÜZELTTİRDĞİ MİNARE SUNUSU
Atatürk'ün Öğrenim Hayatı
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
ATATÜRK ve HAYATI Öğrt. İbrahim BAYSAN.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
Osmanlı Eğitim Sistemi
TAM ÖĞRENME MODELİ.
DÜNYANIN GEZİLECEK YERLERİ
BIÇAKÇI BEDRİYE BAYKAŞ ORTAOKULU OKUL KÜLTÜRÜ
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
Program Tasarım Modelleri
Fransa Eğitim Sistemi Dr. Yar Ali METE.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
ÖĞRETMEN YETİŞTİRME.
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
Milli Eğitim Bakanlığı örgüt yapısı
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden
YENİ SINAV SİSTEMİ   REHBERLİK SERVİSİ.
GİRİŞ Dersin Tanıtımı Ders tanımı ve dönemi programının içeriği
1- İmam Hatip Okulları nedir?
Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
Türk Eğitim Tarihi 3.
Osmanlı’da Sanat ve Mimarlık Kültürü
Osmanlı Devleti Eğitim Tarihi
ATATÜRK İNKILÂPLARI.
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
<<<<<<>>>>>>
Geliştirme Genel Müdürlüğü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMİN TARİHSEL TEMELLERİ
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
Geliştirme Genel Müdürlüğü
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ
Sunum transkripti:

Osmanlı’da Eğitim-Öğretim OSMANLI TARİHİ Osmanlı’da Eğitim-Öğretim

Osmanlı’da Eğitim-Öğretim -Osmanlı Devleti'nin temel eğitim öğretim kurumlan dine dayalı eğitim veren medreselerdi. -İlk medrese Orhan Bey döneminde İznik'te açılmıştır. -Bursa'nm fethinden sonra burada açılan medrese ve Edirne'nin fethinden sonra açılan Dar'ül Hadis kuruluş döneminin en önemli medreseleridir.

-Fatih döneminde İstanbul'da açılan Sahn-ı Seman Medresesi ise Osmanlılardaki medrese teşkilatın örnek oluşturmuştur. -Kanuni döneminde yaptırılan ı Süleymaniye medresesinde din \ sosyal bilimlerin yanısıra tıp ve matematik dersleri de verilmeye başlandı. Bu külliyelerde eğilim hariç (ilk), dahil (orta), Sahn (yüksek) bölümlerine ayrılmıştır. Medreseleri bitiren imam , müftü, müderris \ devlet adamı olurdu. -II. Mehmet döneminde Topkapı Sarayında devlet memuru yetiştirme amacıyla Enderun açılmıştır.

Osmanlı’da Eğitim-Öğretim Medreseler XVI. Yüzyılın sonuna doğru müderrislik kanununa aykırı davranışlar nedeniyle eski kalitesini kaybetmiştir. Bu bozulma müderris, talebe ve tedrisat açısından olmuştur. -XVII. yüzyılda ise pozitif bilimi medreselerden kaldırılarak fıkıh bilimlerine geniş yer verilmiştir. Yine bu dönemde yaşı küçük ve bilgisi olanlara da müderrislik görevi verilerek "beşik uleması" nın ortaya çıkmasına neden olunmuştur.

XVIII. yüzyılda Batı'nın bilim \ teknikte üstünlüğü kabul edilmiş daha çok askeri amaç ve ihtiyaçlar düşünülerek teknik okullar açılmıştır . -XIX. yy'da II. Mahmut zamanında başlayan eğitim - kültür çalışmalarına Tanzimat döneminde deva edilmiş , sanat okulları açılmış mülkiye ve rüştiyelere öğretmen yetiştirmek amacıyla Öğretmen okulu kurulmuştur.(1848)

1851 de Encümeni Daniş (Osmanlı ilimler Akademisi) -1868 de Darülfünun ve Cemiye' Tedrisi İslamiye -1872‘de Darüşşafakan Lisesi açılmıştır.

-II. Abdülhamit döneminde Rüştiyilerle Darülfünün arasında orta dereçeli idadiler (Lise), her ordu merkezinde askeri okullar açılmıştır. -II. meşrutiyet döneminde kızlar devam edebileceği yüksek öğreti kurumları açılmıştır.