Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden
2 Özel Öğretim Yöntemleri Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri ve Değerlendirilmesi 04 Ocak 2018 Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden

2 1- Dilbilgisi - Çeviri Yöntemi (Geleneksel Yöntem)
Dilbilgisi - çeviri yöntemi Ortaçağdan günümüze kadar yaygın biçimde uygulanan bir yöntemdir. Dilbilgisi-çeviri yönteminde başlangıçta daha çok dilbilgisi kurallarının öğretimine önem verilmiştir. Daha sonraları, asıl amacın dilbilgisi kurallarını öğretmek değil, yabancı bir dili öğretmek olduğunu savunan dilciler çıkmış ve di Marini 1532 yılında yeni bir dilbilgisi kitabı yazmıştır XIX. yüzyılda Karl Plötz ( ) bu yöntemi geliştirmiş ve XX. yüzyılın ortalarına kadar bu yöntem çoğu yerde geçerliliğini korumuştur. Dilbilgisi çeviri yönteminin belirgin özellikleri şunlardır:

3 a) Dilbilgisi kurallarından yararlanılarak yabancı dil öğretimi yapılmaya çalışılır.
Biçimbilgisi, sözdizimi kuralları üzerinde durulur. Bu yöntem, öncelikle kaynak dil ve hedef dilin dilbilgisi kurallarının ayrıntılı bir analizini gerektirir. Daha sonra bu çalışma ile elde edilen bilgiler metinler üzerinde çeviri denemeleriyle uygulamaya geçirilir. Sesbilime yeterince Önem verilmez. Bu nedenle bu yöntemle öğrenilen yabancı dilin telaffuzu sağlıklı yapılamaz. Bu durumu bu yöntemde, konuşma ya da dinlemenin hemen biç önem taşımayan uygulamalar olarak görülmesi ile açıklayabiliriz.

4 b) Öğretim sırasında anadili ve yabancı dil birlikte kullanılır.
Sözcüklerin anlamı listeler halinde verilir, iki dil birbiriyle karşılaştırılır. Her düzeydeki bilgi, kaynak dilden hedef dile ve hedef dilden kaynak dile çevrilerek uygulanır.

5 c) Temel sözvarlığına dikkat edilmez.
Sözcüklerin seçimi kullanılan metinlerle sınırlanmıştır.

6 d) Tümce temel öğretim ve uygulama birimidir.
Bu yöntemin belirgin özelliği, tüm çalışma ve uygulamalarda tümcenin başlangıç noktası olarak kabul edilişi biçiminde açıklanmaktadır. Belirtmek gerekir ki, dilbilgisi öğretiminde tümceye gösterilen ilgi, özellikle orta öğretim düzeyinde dil öğretimini kolaylaştırma çabalarının bir sonucu olarak görülmüştür.

7 e) Çeviride doğruluk ve kesinlik en çok aranılan iki özelliktir,
Öğrencilerden çeviri eyleminde üst düzeylere gelmeleri istenir. Bu istek, özellikle yazılı sınavları geçmek için doğruluk ve kesinliğin değişmez standartlarının çok önemli oluşu koşulunun varlığıyla açıklanabilir.

8 f) Dilbilgisi kuralları öğretilirken uygulamalar.
Tümceler genellikle dilbilgisi kurallarını öğretmek için kurulmuş yapay tümcelerdir ve metinden kopuk olarak verilir.

9 g) Öğrencilerin ana dili dersin dilidir.
Yeni maddelerin açıklamasında ve yabancı dil ile öğrencilerin ana dili arasında yapılması gereken kıyaslamalarda doğrudan ana dili kullanılır.

10 Ders Kitaplarında neler benzemektedir, neler farklı?
Dilbilgisi –Çeviri Yöntemi Konuşsal-İşitsel Yöntem Görsel-İşitsel Yöntem Amaç/hedef Dil üzerine bilgi verme/dili öğretme Beceriler (önem sırası) Konuşma dili /yazılı dil Ders kitaplarında sıralama Ders kitaplarında ünite düzeni Öğrenme psikolojisi Dilbilim Metin türü Kelime öğretimi Tipik alıştırmalar Dilbilgisi öğretimi Anadil (rolü) Öğretmenin rolü Öğrencinin rolü Kültür bilgisi aktarımı Teknoloji (dil laboratuarı, görsel öğeler)

11 Değerlendirme Bu yöntemle yabancı dil öğrenen bir kimse daha çok çeviri yapmayı öğrenir. Okuma derken bir metnin okunarak kelime kelimesine bir dilden diğerine çevrilmesi kastedilir. Yazma çeviri yaparken veya dilbilgisi kurallarını pekiştirirken yapılır. Ancak bu yöntem ilkelerince yapılan derslerde yazma amaca götüren araç konumundadır. Asıl amaç bugünkü anlamda yazma becerisini geliştirmek değildir. Duyma anlama veya konuşma becerisini geliştirmeye yönelik hiçbir alıştırma yapılmamaktadır ve bu nedenle Dilbilgisi Çeviri Yöntemi ile dil öğrenenler dinlediğini anlayamamakta, günlük dili konuşamamaktadır. Telaffuz konusunda da oldukça yetersiz kalmaktadır. Uzun yıllar ülkemizde orta öğretim ve yüksek öğretimde kullanılan bu yöntem, yabancı dil öğretimini önemli bir çıkmaza sokmuştur. Günümüzde en çağdaş yöntemler ilkelerince hazırlanmış yabancı dil kitapları derslerde kullanılsa bile, derslerde Dilbilgisi Çeviri Yöntemini kullanma eğiliminde olan öğretmenlerin olduğunu görmek mümkündür.

12 Eleştiriler Ezbere çok yer verilmesi eleştirilmiştir. Zira kelimelerin ve dilbilgisi kurallarının ezberlenmesi gerçek hayat ve durumlarda iletişimde veya başka bir değişle bildirişimde bulunmak isteyenlere yeterince yardımcı olmadığı gibi, tam tersine konuşmaktan korkmalarına neden olmuş, akıcı bir konuşma gerçekleşememiştir. Hata yaparım korkusunu dil öğrenenler bir türlü üzerinden atamamışlardır. Mekanik bir öğrenme Kelimelerin veya cümlelerin bağlamdan kopuk verilmesi Sadece elit bir kitleye öğretiliyor olması Sadece yazılı dilin öğretiliyor olması Dilin kendisi öğretilmemekte, dil üzerine bilgi verilmektedir Öğretmen aktif, öğrenciler pasif konumunda. Bu da dil öğrenen kişilerin daha sonra bir sorun ile karşılaştıklarında bu sorunun üstesinden gelebilecek bir bilgi ve beceriye sahip olmamalarına yol açar. Almanca gibi yaşayan bir dilin ölü bir dil olan Latince ile açıklanmaya çalışılması Dilin sosyal yönünün verilmemiş olması


"Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları