Tenvin (اَلتَّنْوِينُ) sözlükte, nûn’lama demektir

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan;Allah c.c. Bir kulu.
Advertisements

USING A DICTIONARY. Sözlük kullanırken ilk olarak dikkat etmemiz gereken şey KISALTMALAR (Abbreviations) dır.
Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler HÜSEYİN ALİOSMANOĞLU.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
Önem Testleri. Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir farklılık.
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
BEBEKLER VE TELEVİZYON anket
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
KABAK KEMANE.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
Kur’an Okuma Kural Ve Kaideleri NurşenVe İdris YAVUZYİĞİT
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
ÇOCUKLAR İÇİN TRAFİK KURALLARI TRAFİK KURALLARINI ÖĞRENELİM!...
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
KİŞİSEL HİJYEN.
Metinlerin Sınıflandırması
MORFEMLER.
Ayrık Zaman Hopfield Ağı ile Çağrışımlı Bellek Tasarımı
BMET 262 Filtre Devreleri.
Oryantalistlerin Yöntemleri ve Eleştirisi
Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı
Zaman ve Gölgesi Prof. Dr. Şafak URAL
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
Kanuni Sultan Süleyman İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Maksimum Güç Transferi Teoremi
Harfi Cerler (Cer Harfleri)
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
Kırınım, Girişim ve Müzik
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
Bugün neler öğreneceğiz?
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Dosya, Klasör ve Sürücüler
KALKALE (القلقلة) Kalkale sözlükte; sarsmak, kımıldatmak, seslenmek, bir şeyi depretmek gibi manalara gelir. تَقَلْقُلُ الْمَخْرَجِ حَتَّى يُسْمَعَ له.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
OKUMA-YAZMA BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
DUDAK TA’LÎMİ Tilavet esnasında dudakların usûl ve kaidelere uygun olarak hareket etmesine dudak ta’limi denir. Dudak Ta’limi’nin Gayesi: Harflerin harekelerinin,
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
ÇUMRA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 2017.
Yazı Sistemleri.
BENLİK VE KİMLİK.
TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER
MEDD-İ LÂZIM(المد اللازم)
HARFLERİN SIFATLARI Tecvîd ilminde sıfat; mahreçte meydana gelişi esnasında sese arız olan keyfiyete denir. Mahreçleri bir olan harfler sıfatlarıyla birbirlerinden.
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
ÖĞRENME STİLLERİ.
Yazı Sistemleri.
HARF ( (الحرف Tecvîd ilminin en temel öğesi harflerdir.
MED VE HÜKÜMLERİ (المدُّ و أحكامهُ)
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
الوقف ولإبتداء Vakf (الوقف) durmak, durdurmak demektir.
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
İDĞÂM (الإدغام) İdğâm bir harfi diğer bir harfin içine katmak demektir. İdğâm’ın tecvîd ilmindeki tarifi ise şöyledir: الإدغام: إدْخَالُ أحَدِ الحَرْفَيْنِ
İşlemciler.
HAZIRLAYAN : KUR’AN KURSU HOCASI HAFIZ MESUT ÇELEBİ
ANAHTARLAR VE SES DEĞİŞTİRİCİ İŞARETLER
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
2) Çift Optik Eksenli Mineraller (ÇOE)
Oyunda kargaşa olur. Oyunda anlaşmazlıklar olur
GÜNEŞ VE AY TUTULMASI.
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Chapter 6 Transform-and-Conquer
SESBİLGİSEL GELİŞİM Dil EdİNimi-4. Hafta.
Sunum transkripti:

TENVİN VE SÂKİN NÛN’UN HÜKÜMLERİ اَحْكاَمُ النُّونِ السَّاكِنَةِ وَالتَّنْوِينِ Tenvin (اَلتَّنْوِينُ) sözlükte, nûn’lama demektir. Istılahta, iki üstün, iki ötre ve iki esre ile ifade edilen, isimlerin sonuna gelen zaid (fazla) sakin Nûn’a denir. Tenvin vasl halinde sabit vakf hainde sâkıttır; yani kendinden sonraki harfe bağlanırsa okunur, üzerinde durulursa okunmaz. Nûn-i Sâkine (النُّونُ السَّاكِنَةُ) ; sakin Nûn’a, yani harekesi olmayan Nûn’a denir. Kelimenin ortasında veya sonunda bulunabilir.

TENVİN VE SAKİN NÛN’UN HÜKÜMLERİ اَحْكاَمُ النُّونِ السَّاكِنَةِ وَالتَّنْوِينِ İHFÂ (اَلإخْفاَءُ) İZHÂR (اَلإظْهَارُ) İDĞÂM (اَلإدْغاَمُ) İKLÂB (اَلإقلابُ)

İHFÂ (اَلإِخْفاَءُ) İhfâ, sözlükte, bir şeyi gizlemek anlamındadır. الإِخْفاَءُ حاَلَة ٌ بَيْنَ الإِظْهاَرِ وَ الإِ دْغاَمِ عاَرِيَة ٌ عَنِ التَّشْدِيدِ مَعَ بَقاَءِ الغُنَّةِ İhfâ; ğunnenin bekasıyla birlikte idğâm ile izhar arasında bir okuyuş şeklidir. İhfâ tenvin veya nûn-i sâkineden sonra 15 ihfâ harfinden birisinin gelmesiyle olur. Bu harfler şunlardır: ك- ق- ض-ص- ش- س- ز- ذ- د- ج- ث- ت- ف- ظ- ط İhfâ yaparken, ğunne sesini yakalayabilmek için dilin konumuna dikkat etmek son derece önemlidir.

NEDEN İHFÂ YAPARIZ? İhfâ’nın sebebi, nûn (ve tenvin) ile ihfâ harflerinin, mahreç bakımından yakınlık itibariyle orta durumda olmalarıdır. Yani tenvin ve sakin nûn ile ihfâ harfleri; ne izhar yapacak kadar birbirlerinden uzaktır, ne de idğam yapacak kadar birbirlerine yakındır. Bu sebeple bu harfler yan yana geldiğinde izhar yada idğam yapmanın imkanı olmadığından ihfâ ile okumak gerekmektedir.

İHFÂ’NIN HÜKMÜ İhfâ’nın hükmü vaciptir. Yani bütün Kıraat İmamları, tenvin ve sakin nûndan sonra 15 ihfâ harfinden birisinin gelmesi halinde ihfâ yapmakta ittifak etmişlerdir. İmam Ebû Ca’fer, (خ ) ve (غ ) harflerini de ihfâ harflerinden saydığı için, ona göre ihfâ harfleri 17 tanedir. Bu harflerde ihfâ yapmak caiz olur. Fakat okuyuşumuzda hangi kıraat imamını esas alıyorsak ona göre okumalıyız. Yani İmam Asım’ın Hafs rivayetine göre okuyan kimse (خ ) ve (غ ) harfinden önce gelen tenvin veya sakin nûnda ihfâ yapmamalıdır.

İHFÂ’NIN MERTEBESİ İhfâ’nın mertebesi, yani tutulma süresi bir elif miktarıdır. Bir elif miktarı, yaklaşık olarak bir saniyeye tekabül eder. Bir başka deyişle bir elif miktarı; işaret parmağın kaldırılıp indirilmesi kadar geçen süreye denir.

İHFÂ’NIN ÇEŞİTLERİ HARFİN İHFÂ’SI DİL İHFASI (İhfâ-i Lisânî) DUDAK İHFÂSI (İhfâ-İ Şefevi) HAREKENİN İHFÂ’SI

DİL İHFASI (İHFÂ-İ LİSÂNÎ) Tenvin veya sakin nûndan sonra yukarıda bahsettiğimiz 15 ihfâ harfinden birisinin gelmesiyle yapılan ihfâdır. İhfâ denilince ilk akla gelen Dil İhfâ’sı olmakla beraber bu algı temelde eksiktir. Çünkü ihfâ kavramı “dil ihfası” kavramını da içine alan geniş kapsamlı bir kavramdır. Yani “İhfâ=Dil İhfâsı” demek yanlış olur. Dil İhfâsına bu adın verilmesi, nûn harfinin mahrecinin dil bölgesi olması hasebiyledir. وَ فَتْحٌ قَرِ يبٌ إِنْ كُنْتُمْ

DUDAK İHFÂ’SI (İHFÂ-İ ŞEFEVÎ) Sâkin mîm (مْ )’den sonra bâ (ب ) harfinin gelmesiyle yapılan ihfâdır. Bu ihfâ çeşidine de mîm harfinin mahrecinin dudak bölgesi olması hasebiyle dudak ihfâsı denilmiştir. إِنَّ رَ بَّهُمْ بِهِمْ تَرْ مِيهِمْ بِحِجـاَ رَ ةٍ gibi…

HAREKENİN İHFÂ’SI Harekeyi zayıf sesle hızlıca okumak suretiyle yapılan ihfâdır ki buna ihtilâs (الإِ خْتِلاَ سُ ) denir. Mesela (لاَ تَاْ مَنَّا ) ayetindeki birinci nûn’un harekesinde yapılan ihfâ böyledir. Kelimenin aslı لاَ تَاْ مَنُناَ ‘dır. Burada birinci nûn’un harekesini gizlemek için ötre sesi hafif bir ses tonuyla ve hızlıca okunarak ihfâ edilmiş olur. Zaten ihfâ sözlük anlamı itibariyle gizlemek manasındadır.