Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEŞ VE AY TUTULMASI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEŞ VE AY TUTULMASI."— Sunum transkripti:

1 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI

2 Uzayda birbirinden ilginç ve muhteşem gök olayları olmaktadır
Uzayda birbirinden ilginç ve muhteşem gök olayları olmaktadır. Bunların bazıları yalnız teleskopla gözlemlenebilirken bazıları da çıplak göle gözlemlenebilir. Çıplak gözle gözlemleye bildiğimiz gök olayları Güneş tutulması ve Ay tutulmasıdır.

3 GÜNEŞ TUTULMASI Dünya ile Güneşin arasına Ay girdiğinde Güneş tutulması dediğimiz gök olayı olur. Bu durumda Ayın gölgesi Dünyanın üzerine düşer. Güneş tutulması boyunca Ayın gölgesinin düştüğü bölgelerde Güneş görülmez. Bu olay sırasında Ay Güneşin önüne geçip Güneş ışınlarının Dünyaya gelmesini engeller. Ay küçük olmasına rağmen Güneşe göre bize çok yakın olduğu için Güneşin ışınlarını tamamen kapatabilir.

4 Güneş tutulması, Ay’ın gölgesinin Dünya’ya düştüğü bölgelerde gerçekleşir. Güneşin tutulması sırasında ay yeni ay evresindedir. Ancak her yeni ay evresinde Güneş Tutulması olayı gerçekleşmez. Güneş tutulmasının gerçekleşebilmesi için Güneş, Ay ve Dünyanın aynı doğrultu üzerinde bulunmaları gerekmektedir.

5

6 Dünya Güneş sisteminde tam bir güneş tutulmasının gerçekleşebileceği tek gezegendir.

7 AY TUTULMASI Dünya, Güneş ile Ay arasına girdiği zaman Dünyanın gölgesi ayın üzerine düşer. Bu durumda Ay Tutulası olayı gerçekleşir. Ay tutulması sırasında ay dolun ay evresindedir. Ay tutulması olayı sırasında ay dünyadan görülemez. Ay tutulması sırasında Dünyanın karanlık bir bölgesinde (gece) bulunuyorsanız ay tutulmasını gözlemleyebilirsiniz. Ay dünyanın etrafında sürekli dolanma hareketi yapmasına rağmen her zaman ay tutulması gerçekleşmez. Çünkü Ay her zaman dünyanın gölgesinde kalmaz. Ayın dünya çevresindeki yörüngesi Dünyanın Güneş çevresindeki yörüngesine eğiktir. Ay Dünya’nın arkasında kalabilir fakat güneşten gelen ışıkları almaya devam eder.

8

9 Ay Tutulması Güneş Tutulması
Dünya Güneş ve Ayın arasındadır. Ay Güneş ve Dünyanın arasındadır. Ay Dünyadan gözlenmez. Güneş Dünyadan gözlenmez. Ay Dünyanın gölgesinde kalır. Dünya Ay’ın gölgesinde kalır. Gece gerçekleşir. Gündüz gerçekleşir. Dolunay evresinde olur. Yeni ay evresinde olur. Daha sık gerçekleşir. Daha seyrek gerçekleşir. Dünyada daha geniş bir alanda gözlemlenir. Dünyada daha dar bir alanda gerçekleşir. Tutulma uzun süre gözlemlenir. Tutulma kısa süre gözlemlenir. Çıplak gözle gözlemlenebilir. Filtreli gözlükle izlenmelidir. Gözlere zarar verebilir.


"GÜNEŞ VE AY TUTULMASI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları