NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ Restoran Yönetimi ve Mutfak Tasarımı Restoran mutfakları tasarım ve işleyiş süreci NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Sanat Tasarım Fakültesi stf.nisantasi.edu.tr
Restoran mutfakları tasarım ve işleyiş süreci Türkiye’de restoran işletmeciliği gün geçtikçe gelişen bir sektör olmaya devam etmekte. Son teknolojiyi yakalayan restoranlar, Restoran Sektörü içerisinde hızla artmaya devam etmektedir. Artık restoranlar günümüz standartlarını yakalayarak kurumsal bir yapıya bürünmektedir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Restoran mutfakları tasarım ve işleyiş süreci Türkiye’de gıda sektörünün cirosu yılda milyar dolarlık bir hacme sahiptir. Ülkemiz nüfusuna göre restoranlar yetersiz durumda olmasına karşın, gün geçtikçe artış göstermektedir. Restoran işletmeleri artık gerek restoranın bulunduğu mevkide gerekse telefonla sipariş ya da online olarak da hizmet vermektedir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Restoran mutfakları tasarım ve işleyiş süreci Gerçek ya da tüzel kişilerin bu dikkatli davranışları sonucu, restoran sektörü de hızla gelişmekte ve teknolojik olarak ileriye gitmektedir. Gelecekte sıçrama yapması beklenen sektörler arasında gıda sektörü de yer almaktadır. Son dönemlerde büyük girişimciler cafe, restoran ve konuk ağırlama sektörlerine olan ilgilerini yaptıkları yatırımlarla göstermekteler. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Restoran mutfakları tasarım ve işleyiş süreci Çok sayıda ve çeşitte restoranın, genelde ergonomik düzenleme ve kriterlerine göre tasarımlanmadan açılmasıyla, birçok sıkıntıların, başarısızlıkların ve iş kazalarının yaşanması kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu tip sorunların önlenebilmesi, çalışanların ve müşterilerin memnuniyetini, güvenliğini ve işletmenin verimliliğini ön planda tutulan bir restoran tasarımıyla mümkün olabilir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Restoran mutfakları tasarım ve işleyiş süreci Öte yandan yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre, günümüzde çok fazla çeşidi olan restoranların ideal bir ergonomik tasarımını yaparak, sunmak mümkün görünmemektedir. Bütün bunlar bize, bu konuda farklı branşlardan uzman kişilerin bir araya gelerek, istenilen çeşit ve özellikte, işlevsel, orijinal, estetik, çevresiyle ve iç tasarımlanmasıyla uyumlu, albenisi olan bir restoran tasarımıyla mümkün olacağını göstermektedir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©