REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Advertisements

AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
Sosyal güvenlik Devletin; sosyal sigorta, sosyal yardım ve benzeri araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına almasıdır.
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «Katılımcıların, Türkiye tarafından onaylanmış uluslararası sözleşmeler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.»
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Siyaset Sosyolojisi.
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
©McGraw-Hill Education, 2014
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
6.Sizce çözüm sürecini kim bitirdi ?. 7.Sizce çatışmalı sürecin yeniden başlamasında başlıca sorumlu kim?
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
DİJİTAL VATANDAŞLIK Dr. Ekmel ÇETİN.
Makro İktisat.
İşletmelerde Tesis Yönetimi
Avrupa 2020 Hedefleri Horizon 2020
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
İŞYERİNİN ÖNEMİ İşyerleri, emekçilerin bir araya geldikleri, üyelerin örgütlenmeyi, sendikayı hissettik-leri ilk yerlerdir. Sendikaların gücü, işyeri örgütlülüğünün.
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
AVRUPA BİRLİĞİ SOSYAL POLİTİKASI
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
KAMU YÖNETİMİNDE REFORM
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sosyal hizmetin mesleki odağı, sosyal sorunların çözümlenmesi yoluyla sosyal refah düzeyinin arttırılması olarak tanımlanabilir. Sosyal sorunların analiz.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
Türkiye’de ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
DÜNYA ENGELLER GÜNÜ.
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
Kent Planlarının Nitelikleri ve İlkeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEĞİŞİMİ ZORLAYAN GÜÇLER
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
SESBİLGİSEL GELİŞİM Dil EdİNimi-4. Hafta.
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN

Marshall ve Sosyal Vatandaşlık Marshall’a göre refah; sadece sanayi toplumlarının büyümesi ile gerçekleşmemiş; aynı zamanda yurttaşlık haklarının gelişiminin bir sonucu olarak da ortaya çıkmıştır. Marshall, vatandaşlığın üç tip haktan oluştuğunu belirtmektedir: 1- 18. Yüzyılda sivil hakların elde edilmesi, 2- 19. Yüzyılda siyasi hakların kazanımı, 3- 20. Yüzyılda sosyal hakların kazanılması.

Refah Devleti Refah devleti, iyiye ve iyi yaşama ilişkin farklı bakış açılarını ele alıp, toplumsal iyinin ne olduğuna ve nasıl bir yaklaşımla algılanacağına ilişkin analiz yapmaktadır. Refah devletini tanımlamak neden bu kadar zor? Bir devlet, ne zaman refah devleti olarak tanımlanabilir?

Asa Briggs ve Refah Devleti Refah Devleti: Piyasa güçlerinin rolünü azaltmak amacıyla, örgütlü gücün siyaset ve yönetim yoluyla bunu sağlamaya çalıştığı devlet. Refah Devletinin üç Fonksiyonu bulunmaktadır: 1- Minimum gelir güvencesini temin etme: Emeklerin veya malların piyasa değerinden bağımsız olarak bireylere ve ailelere asgari gelir garantisinin sağlanması. 2- Güvencesizliği azaltma: Bireylerin ve ailelerin hastalık, yaşlılık, işsizlik gibi belirli risklerin üstesinden gelmelerinin sağlanması. 3- Herkes için iyi standartlara ulaşma şansının verilmesi: Statü ve sınıf ayrımı yapmadan tüm vatandaşlara kabul edilen en iyi standartların sağlanması.

Refah Devletinin Fonksiyonları Müdahaleci olması: Devletin müdahaleci bir rol üstlenmesinde çeşitli sebepler bulunmaktadır. Bunlar; devletin hakem ve müdahale rolünün gelişimi, partiler arası rekabet(demokrasinin gelişimi) ve piyasa başarısızlıkları olarak açıklanabilir. Düzenleyici olması: Küreselleşme sürecinin devlet üzerindeki etkisinin bir sonucu olarak 1980'lerden sonra yaşanan, devletin doğrudan mal ve hizmet üreticisi olma tercihini terk etmesinden sonra, devlet daha ziyade "düzenleme" aygıtı olarak görev yapmaya başlamıştır. Gelirin yeniden dağıtılması: Tüm sosyal sınıflar üzerinden yeniden gelir dağılımının düzenlenmesi; vergi ve transferlerle gerçekleşmektedir.

Refah Devletinin Görevleri İşgücü piyasaları Sosyal güvenlik Eğitim, sağlık, konut gibi düzenleyici çalışmalar Kişi bakımından düzenlemeler: Aile yaşamının korunması ile kadın, çocuk, yaşlı ve engelli gibi özel politika gerektiren gruplara yönelik düzenlemeler

Refah Devletinin Gelişimi 1. Sanayi Devrimine Kadar Refah Devleti Aileler ve gönüllü kuruluşların (vakıflar, mesleki birlikler, dini kurumlar gibi) etkinliği 1601 yılında İngiltere’de çıkarılan “Yoksulluk Yasası” 2. Sanayi Devrimi ve İkinci Dünya Savaşı Döneminde Refah Devleti Sosyal hakların çalışma hayatı merkezli olması Sosyal sigorta uygulamaları

Refah Devletinin Gelişimi 3. 1945-1975 Dönemi Arası Refah Devleti Uluslararası kuruluşların payı, geçmişte ortaya çıkan işçi hareketleri, iki dünya savaşının sonucu olan yıkıcı etkileri ve Sovyetler tehlikesi Kurumsallaşan refah hizmetlerinin bir refah hakkı olarak görülmeye başlanması 4. Küreselleşmenin Refah Devletine Etkisi Refah devletinin eleştirilmesi Refah hizmetlerinde eksen kayması

Refah Devletinin Gelişimi Başlangıçta en muhtaç gruplara yönelik iken; kurumsal yaklaşıma dönüşmesi Hayırseverlik duygusuyla yapılan bir hizmet iken; bir «insan hakkı» olarak ele alınması Yalnızca yoksulları içerirken; tüm nüfusu kapsayan evrensel bir seyir izlemesi Sınırlı bir refah bütçesinden; insan kaynağının gelişimini sağlayan geniş harcamalar silsilesi Sosyal sorunlarda bireysel sorumluluk ve kusur görmek yerine; fertlerin sorumluluğunu esas alan yaklaşım izlemesi Refah sınırının gönüllü alandayken; kamuya kayması

Dersimiz bitmiştir……. Teşekkür ediyor/ Sorularınızı bekliyorum. Doç. Dr. Mehmet M. ÖZAYDIN