Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYA ENGELLER GÜNÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYA ENGELLER GÜNÜ."— Sunum transkripti:

1 DÜNYA ENGELLER GÜNÜ

2 Engelliler Doğuştan, bir hastalık nedeniyle veya bir kaza sonucu be­densel veya ruhsal bozukluğu olan insanlara engelli denir, Her in­sanın başına gelebilecek olan bu durum karşısında duyarlı olma­lıyız, Engelli insanlara acımak yerine, onları hayata bağlayacak davranışlarda bulunup yaşamlarını kolaylaştırarak mutlu olmala­rını sağlamalıyız. Engellilerin çeşitli sorunları vardır, Engelli olmaya neden olan durumları ve engellilerin eğitimi bunlardan başlıcalarıdır. => Engellilere saygı göstermez ve onları küçük görürsen yarın sen de aynı duruma düşünce saygı ve sevgi bekleyemezsin.

3 Engelli Eğitimi Bedensel bir özrü ya da zihinsel bir bozukluğu olan bazı çocuk­ların, öğretilen şeylerin ve öğretme yöntemle­rinin öbür okullardan farklı olduğu özel okul­lara gitmeleri gerekir. Sağır, yarı sağır, kör, zekâca geri, bedensel özrü olan ya da davra­nış bozuklukları gösteren bu gibi çocuklar için özel okullar vardır. Batı Avrupa ve ABD'de özürlüler için ilk özel eğitim kurumları 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılda kuruldu. Ama bunların sayısı yeterli değildi. Kentlerin dışında ve yatılı olan bu okullardaki çocuklar öbür çocuklardan ayrı tutulur, ender olarak insan içine girmele­rine izin verilirdi.

4 BÜTÜN İNSANLAR EŞİTTİR

5 Güzel Sözler ve Sloganlar
=> Güzellikleri yalnız engelsizler için değil, engelliler için de isteyin. => Bir gün değil, her gün ilgi görmek istiyoruz. => Engelli ne demek sen de öğren / Yürümek ne demek engelliden öğren! => Engelliler için yaptıklarınızı aslında kendiniz için yaptığınızı unutmayın. => En büyük engel sevgisizliktir. => Engeller engeliler için aşılmıştır. => Bana acıyarak bakma bana küçümseyerek bakma bir bakarsın acınacak halde sen olursun.

6 Engel Çeşitleri .Fizyolojik engel Kişi doğuştan veya sonradan geçirdiği hastalık veya kaza nedeniyle vücut içerisinde yer alan hayati organların fonksiyon yetersizliği nedeniyle oluşan durumunda kişi fizyolojik olarak engelli olmaktadır. Mobilite bozuklukları, solunum bozuklukları, organ yetmezlikleri bunun örnekleridir. Zihinsel – nörolojik kontrol problemi Doğuştan veya sonra işitme veya görme engelli veya daha geniş kapsamda beyin ile ilgili algılama ve algıladığını doğru yorumlayamama durumları, algısal engellilik sınıfına girer. Bunların arasında öğrenme bozuklukları, dikkat yetersizlikleri/eksiklikleri, görme bozuklukları (körlük), işitme bozuklukları (sağırlık), psikiyatrik bozuklukları (duygusal algı bozuklukları, sosyal bozukluklar ; algılananları yorumlayamama sorunları, yanlış dürtülenme, vb.) sayılabilir. Fiziksel engel Teknik olarak vücut yaşam fonksiyonlarını fazla etkilemeyen el ayak gibi uzuv kaybı veya uzuv felçi gibi durumlarda fiziki hareket özgürlüğünün kısıtlandığı durumların genel olarak adlandırılmış engel kategorisidir. Örneğin, yürüme engellilik, ortopedik engellilik vs. Engelli statüsü sınıflandırması Dünya Sağlık Örgütü, hastalık ve sakatlığın sonuçlarını sınıflandırmak için 2001 yılında İşlevsellik, Sakatlık ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması (International Classification of Functioning, Disability and Health) ile bu konuda standart bir dil oluşturup sağlık sorunlarını hem bireysel hem toplumsal düzeyde sınıflandırmaya başlamıştır. (ICF Türkçe çevirisi].) İş kazaları sonucu sakatlanan kişilerin sakatlanma dereceleri Sağlık Raporu (işgücü kaybı oran cetveli) ile belirlenir.

7

8 HAZIRLAYAN Melisa Avcı


"DÜNYA ENGELLER GÜNÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları