FİZİBİLİTE ANALİZİ Prof.Dr.F.FÜSUN ERDEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletme Politikası 7 – 8 Mart Üretim / Pazarlama Politikaları.
Advertisements

İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ZAMAN Ç İ ZELGELER İ İ LE VER İ ML İ L İ K ANAL İ Z İ BİTİRME ÖDEVİ.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Ücret İktisadi anlamda, çalışanların üretimden aldığı paydır.
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR
BARALAR.
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
ÜRETİM YÖNETİMİ.
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
PAZARLAMADA FİYATLAMA
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Örgütlerde STRATEJİK PLANLAMA
PROGRAM DEĞERLENDİRME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
Hizmet Pazarlamasında Fiyat Kavramı
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME ve ÜRÜN YAŞAM SÜRECİ STRATEJİLERİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

FİZİBİLİTE ANALİZİ Prof.Dr.F.FÜSUN ERDEN GİRİŞİMCİLİK FİZİBİLİTE ANALİZİ Prof.Dr.F.FÜSUN ERDEN

KAPASİTE ANALİZİ Kapasite planlama, işletmenin üretim faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere gerekli insan, makine ve tüm fiziksel kaynakları belirleme sürecidir. Kapasite, bir sistemin bir işi yapabileceği en iyi değer olurken kapasite planlama, kapasiteyi ölçerek üretim gereksinimleri ile uyum içinde olacak şekilde seviyelerini ayarlar.

KAPASİTE ANALİZİ Kapasite, işletmede karşılaşılan ürün grubunun ortak bir birimi şeklinde ifade edilmelidir (kg- metre-işçi/saat gibi). Kapasiteyi etkileyen faktörlerin bazıları tamamen işletme yönetiminin kontrolündeyken, bazıları kontrolü dışındadır. Önemli olan kontrolü altındaki faktörleri iyi yöneterek kontrolü dışındaki faktörlerden en az etkilenmektir.

KAPASİTE ANALİZİ İşletme kontrolü altındaki faktörlere arazi, işgücü, makineler, donanımlar, günlük vardiya sayısı, fazla mesai haftalık çalışma günü sayısı, dönemlik bakım sayısı ve süresi örnek olarak verilebilir.

KAPASİTE ANALİZİ İşletmenin üzerinde fazla etkisi olmayan faktörlere ise işçi devamlılığı, işgücü performansı, makine bozulmaları ve fireler örnek olarak verilebilmektedir.

KAPASİTE ANALİZİ Kapasite Çeşitleri Teorik kapasite: İdeal şartlar altında belirli bir sürede elde edilen maksimum üretim miktarıdır. Ancak, teorik kapasite tanımında da belirtildiği gibi ideal şartlarda geçerli olmakta ve bu ideal şartlara da genelde ulaşılamamaktadır.

KAPASİTE ANALİZİ Fiili Kapasite: Teorik kapasiteden tamirler, beklemeler, duraklamalar, makine ayarları, üretim programındaki aksamalar, ürün çeşidindeki farklılıklar, zaruri ihtiyaç molaları gibi kullanılamayan sürelerin çıkarılmasıyla elde edilen kapasitedir. İşletmelerin dikkat ettiği ve ulaşmaya çalıştığı da daha gerçekçi olan bu fiili kapasitedir.

KAPASİTE ANALİZİ Fiili kapasite hesaplamasında; kuruluş yeri, işgücü temini, maliyet, süreç tipi,

KAPASİTE ANALİZİ ürün standartları, çalışanların becerileri,eğitimi ve motivasyonu, çizelgeleme, kalite politikası, bakım politikaları,

KAPASİTE ANALİZİ sendikalar gibi bir çok faktör göz önüne alınmalıdır.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Kuruluş yeri, işletmenin üzerinde kurulacağı, hayatı süresince çalışmalarını sürdüreceği yerdir. İşletme stratejisi belirlenirken işletme ne tür bir ürün ya da hizmet sunacağını ve hangi pazarın içinde rekabet edeceğini belirlemiştir.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Fiziksel faktörler tesisin yerleşimine ve tasarımına etki ederken işletmenin kuruluş yeri de işletme ve sermaye maliyetleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kuruluş yeri seçimi uzun dönemli ve stratejik bir yatırım kararı olduğundan değiştirilmesi güç ve maliyetlidir. Kuruluş yeri seçiminde kuruluş yeri ile ilgili tüm maliyetler minimize edilmeye çalışılmaktadır.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Kuruluş yeri kararının kapasite ve talep tahmini ile birlikte verilmesi seçimin doğruluğuna katkıda bulunur. Özellikle hizmet işletmelerinde kuruluş yeri, talebi belirlemekte ve kapasite de talebe göre belirlenmektedir. Bu nedenle bu kararların beraber verilmesi faydalıdır.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Kuruluş yeri seçiminde özenli olunmalıdır. Çünkü verilen karar, uzun süre için işletmeyi belirli koşullar altında çalışmak zorunda bırakacaktır. Kötü seçilmiş bir yer işletmeyi baştan zor durumda bırakır. İşletme kapasitesi, üretim yönetimi ve işletmenin kuruluş yeriyle yakın ilişki içindedir

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Farklı kapasite büyüklükleri farklı pazarlara girebilmek için farklı kuruluş yerlerini gerektirebilir. İşletmeler büyük miktarlarda gereksinim duydukları elemanları ucuz kaynaklardan sağlamaya çalıştıkça, kuruluş yeri ve üretim elemanlarının birlikte ele alınması gerekmektedir.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Kuruluş yerinin seçimi işletmenin gelişimi açısından büyük önem taşır. Çünkü bu seçim işletme amaçlarını uzun bir dönem için bağlamış olmaktadır. Ulaşım giderleri, kira giderleri gibi bir takım üretim elemanlarının giderleri sabitlenmiş olmaktadır.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ En iyi kuruluş yeri, diğer seçeneklerle karşılaştırıldığında en yüksek kazancı ve kârlılığı sağlayan yerdir.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ İşletmeler kuruluş yeri açısından genellikle üç nitelikte olabilmektedir:  Ham madde kaynağına dönük işletmeler: Üretimde çok fazla miktarda ham madde kullandıkları için ham madde kaynağının olduğu yerde ya da yakınında kurulması gerekir. Demir-çelik, kömür ya da alüminyum tesisleri buna örnek teşkil etmektedir.  

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Pazara dönük işletmeler: Tesisin pazarın yanında ya da yakınında kurulması ulaştırma harcamalarında tasarruf sağlamaktadır. Makarna, mobilya, deterjan tesisleri bu işletmelere örnek olabilmektedir.   Kuruluş yeri farklı olan işletmeler: Bazı işletmeler için pazara ya da ham madde kaynağına yakınlık çok fazla bir anlam ifade etmez. Örneğin, bir kumaş tesisi pamuk üretim alanlarına yakın yerde olabileceği gibi farklı bir yerde de kurulabilir.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Tesis kuruluş yeri seçiminde uyulması gerekenler şu şekilde sıralanabilir. Tesisin gereksinimleri objektif olarak saptanmalıdır. Seçilecek yer bu gereksinimleri karşılayacağı için gereksinim tanımlamaları açık ve eksiksiz yapılmalıdır. Seçilecek yerin tesisin faaliyetlerine yapacağı etkileri belirleyen özellikler saptanmalıdır.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Yer seçimi çalışmaları belirli aşamalar birbirine karıştırılmadan ve sıra ile yürütülmelidir. Her aşamanın gerektirdiği uzman kişi ve kuruluşlar uygun bir biçimde saptanarak yararlanma olanakları araştırılmalıdır.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Tesis seçimi birbirini izleyen üç aşamadan oluşan bir karar verme sürecidir. Tesisin kurulacağı genel bir bölgenin seçilmesi: Bu bölge bir ülke olabileceği gibi bir ülkenin belirli bir bölgesi de olabilir. Bölgenin belirli bir yerinin seçilmesi: Bölgenin içinde belirli bir şehir ya da kıyı şeridi gibi bir yer olabilir.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Belirlenen yer içinde tesisin kurulacağı arazinin seçilmesi Bölge analizinde dikkat edilmesi gereken faktörler aşağıda sıralanmıştır:   Talep ve dağıtım olanakları açısından pazar uygunluğu, Ham madde kaynaklarının şimdiki ve gelecekteki durumu,

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Yan sanayi kuruluşları, Çeşit, yoğunluk ve maliyetler açısından ulaşım olanakları, Enerji kaynaklarının şimdiki ve gelecekteki durumu ve maliyetleri, Fabrika faaliyetleri ve çalışanların yaşantısını etkileyecek iklim koşulları,

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Miktar, kalite ve ücret açısından işgücü kaynakları, Devletin yasalarla belirlediği kısıtlayıcı ya da özendirici faktörler.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Yer seçiminde izlenecek aşamaların şu sıra ile yapılması gerekmektedir: Planlanan gelişmelere göre gelecek hakkında tahminler yapılır. İşletmenin kurulacağı yer ile ilgili ölçütler bulunur. Seçilen ölçütlere göre kantitatif ve kalitatif yöntemlerle karşılaştırmalar yapılarak yer seçim işlemi tamamlanır.

KURULUŞ YERİ SEÇİMİ Bölgeler Pazara Uzaklık Hammaddeye Hammadde Üretimi İşgücü Olanakları Enerji ve Su Olanakları Diğer Toplam 20 25 10   A 30 40 80000 İyi Çok İyi Çok iyi B 55 75 25000 Kötü Normal C 60 50 55000 D 100 45 45000 E 65000