KALÇA EKLEMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ BEL OKULU
Advertisements

14 Dakikada Mükemmel Bir Vücut
Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı
BEL OKULU DR.ABİDİN TANRIKUT FİZİK TEDAVİ & REHABİLİTASYON UZMANI.
OFİSTE EGZERSİZ PROJESİ
Mekik İle Etkili Sonuçlar
GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ ERKEN TANI VE TEDAVİ PROGRAMI
ORTEZ, PROTEZ ve YARDIMCI CİHAZLAR
Hızlı yürüyüşlere başlayınız.
Dr.ŞABAN ACARBAY SPORCU SAĞLIK MERKEZİ BAŞHEKİMİ 2003
Dr. Mustafa Arif Eras Avrupa Meslek Yüksek Okulu
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ
ARTROPLASTİ REHABİLİTASYONU
Alt Ekstremite Dejeneratif Patolojilerinde Cihazlama
Eğitimimizin Amacı elle kaldırma ve taşıma işlerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi edinmek Öğrenim Hedeflerimiz Elle kaldırma ve taşıma işlerinden.
ULUSAL GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ ERKEN TANI VE TEDAVİ PROGRAMI.
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
Yard. Doç. Dr. Özlem Solak AKÜ FTR AD
OLGU 3 Prof. Dr. Hidayet SARI.
TEMİZLİK TERTİP DÜZEN.
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
BEL AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
KALÇA EGZERSİZLERİ.
BÖLÜM 9 Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları
BEL AĞRILARINI ÖNLEMENİN YOLLARI
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ANAMNEZ ALMA Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
HEMİPLEJİK HASTADA GÖRÜLEN DİĞER PROBLEMLER
POSTUR ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
KALÇA EKLEMİ Öğr. Gör Ali Erman KENT.
MUAYENE YÖNTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
TOTAL KALÇA PROTEZİ Öğr.Gör. AYSEL ABBASOĞLU. Kas –iskelet Sistemi üç bölümde ele alınabilir İskelet sistemi Eklemler Kas Sistemi.
HUMERUS ÜST UÇ KIRIĞI REHABİLİTASYONU
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
KALÇA EKLEMİ PATOLOJİLERİNDE KULLANILAN ORTEZLER
TAŞIMA TEKNİKLERİ.
ALT EKSTREMİTE ORTOPEDİK TESTLER
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
KAS İSKELET SİSTEMİNE İLİŞKİN KONJENİTAL ANOMALİLER KONJENİTAL EKSTREMİTE ANOMALİLERİ Dr. Nazan ÇALBAYRAM.
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
OSTEOARTRİT ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KALÇA ÇEVRESİ KIRIKLARI
Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı
KALÇA ARTROPLASTİSİ SONRASI REHABİLİTASYON
OMUZ ARTROPLASTİ REHABİLİTASYONU
DEJENERATİF EKLEM HASTALIKLARI
KIRIK İYİLEŞMESİ.
El rehabilitasyonu Ayşegül atlı.
ANESTEZI POZISYONLARı.  Hastaya pozisyon verme ve hastayı olası risklerden koruma anestezist ve cerrahi ekibin ortak sorumluluğundadır. Sağlık bakım.
YATAK İÇİNDE DÖNME EGZERSİZLERİ Zeliha IŞIK
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ALT EKSTREMİTE ORTOPEDİK TESTLER
3Ekim2013.
KALÇA EKLEMİ PATOLOJİLERİNDE KULLANILAN ORTEZLER
ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
BURKULMALARDA İLKYARDIM
ELLE TAŞIMA İŞLERİ Hiç Bir Gerekçe İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemlerinin Alınmasını Ertelemez!.. Neden İş Güvenliği
Amputasyon terminolojisi 3. Hafta
Sunum transkripti:

KALÇA EKLEMİ

Femur inklinasyon açısı

Doğuştan Kalça Çıkığı Kalça çıkığı kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla 8 kat fazla görülür. Kız çocuklarının pelvik yapısının geniş olmasıdır.

Sınıflama 1- Teratolojik Tip: Doğuştan kalça çıkıklı hastaların %2-5’i bu gruba girer. Kromozomal anomalilerle birlikte olur. Intrauterin yaşamda çıkık vardır. Prognozu kötü hasta grubudur.

2- Tipik Dislokasyon: DKÇ vakalarının %95-98i bu gruba girer Intrauterin yaşamda kalça çıkığı yoktur Risk faktörleri taşıyan hastalar Doğumdan sonra fizyolojik normal gelişme sağlanamazsa DKÇ şüphesi.

Etyoloji Anatomide kalça instabilitesinden kaynaklanan mekanik kuvvetler İntrauterin malpostür Ligamentöz hiperlaksite Genetik faktörler Postnatal çevre faktörleri

Risk Faktörleri İlk doğan çocuklarda DKÇ görülme insidansı yüksektir. %60 ilk bebekte Makat geliş de DKÇ için risk faktörü sayılan diğer bir malpostürdür. (%30 DKÇ’lide ) Kalça eklemi laksitesi. Genetik ya da hormonal Yanlış postnatal uygulamalar

Adaptif değişiklikler Erken evrede kalça normale yakındır Çıkık tedavi edilmezse Çevre kaslar kontrakte olurlar(Abduktörler,iliopsoas,hamstringler) Asetabulum sığlaşır Coxa valga gelişir Baş bozulur yassılaşır Yalancı asetabulum gelişir

Artroplastiler içinde en çok görülen 3 tanesi: rezeksiyon artroplastileri fasial artroplastiler Endoprotezlerdir (Günümüzde kullanılan)

Endoprotezler En sık kalça kırıklarında kullanılır Kalça kırığı özellikle 75 yaş üstü beyaz kadınlarda görülür. Beyaz ırkta daha fazla görülmesi, siyah ırkın kas kuvvetinin fazla ve kemik trabeküler dokusunun daha kuvvetli olmasına bağlanmaktadır.

Protezlerin yapımında paslanmaz çelik ,vitalium ve titanium kullanılır.

Bu protezin takılmasıyla;  İlaç tedavisine ve FTR’ye cevap vermeyen ağrı giderilir  Stabilite sağlar(kalça kırığı ve çıkığında stabilizasyon yoktur)  Eklem hareketliliği artar ve güvenli hareket elde edilir.

SEMENTLİ PROTEZLER Sementli yani çimentolu protezdir. Bu tip femur içine yerleştirilirken kemik içine bir nevi kemik çimentosu dökülür. Bu madde çok çabuk sertleşir ve hemen üzerine ağırlık verilebilecek kadar sağlamdır. Fakat zamanla üzerine binen yüklere bağlı olarak bu çimento gevşer ve kemikten ayrılmaya başlar. Bir süre geçtiği zaman protezle çimento arasında boşluklar oluşur ve tüm yük direk olarak proteze binmeye başlar.(protezin gevşemesi) Bu da protezde kırılmalarla sonuçlanır

SEMENTSİZ PROTEZLER Sementsiz, biyolojik fiksasyon dizaynı ile geliştirilmiş modeldir Bu protezin dizaynı kırık iyileşmesi düşünülerek yapılmıştır. Üzeri yarım daire şeklinde porlarla kaplıdır. Çimento olmadığı için daha esnektir ve stresler daha iyi dağılır. Hasta çok yaşlıysa revizyon ihtimali yoksa ve nörolojik problem varsa sementli tip tercih edilir. Gençlerde ise sementsiz tip kullanılır, bunların ömrü de daha uzundur.

Total ve total olmayan kalça protezlerinin kullanıldığı durumlar: Osteoartrite bağlı ileri derecede dejeneratif değişiklikler Femur başı aseptik nekrozu Konjenital kalça çıkıkları(ileri dönemde ise) Kemik tümörleri Septik artrit(geç dönemde, sepsisin iyice kontrol altına alındığı, sadece dejenerasyonun kaldığı durumlarda)

KONTRENDİKASYONLARI: KESİN KONTRENDİKASYONLARI: Sistemik enfeksiyon-sepsis Nöropatik eklem Fixasyona izin vermeyen malign tümör Eklemdeki aktif enfeksiyon odağının varlığı

Total veya parsiyel kalça artroplastilerinde tercih edilen cerrahi yaklaşımlar şunlardır: 1-Anterolateral 2-Posterior 3-Lateral

Cerrahi yaklaşıma göre izin verilmeyen pozisyonlar: 1-Anterolateral yaklaşım: Ekstansiyon, adduksiyon ve eksternal rotasyona izin verilmez. 2-Lateral yaklaşım :Adduksiyon ve internal rotasyona 3-Posterolateral yaklaşım:Add ve eksternal rotasyon 4-Posterior yaklaşım: Fleksiyon ve internal rotasyon’ a izin verilmez.

Cerrahi Sonrası Görülebilecek Komplikasyonlar Enfeksiyon Komponentlerin gevşemesi Tromboflebit Protezin kırılması Acetebular komponentin aşınması Sinir yaralanmaları

Protezin çıkması (genellikle postop 1. ayda )

REHABİLİTASYON PROTOKOLÜ PREOPERATİF: Dislokasyona yol açan durumları açıklama Transfer metotlarını öğretme: Sandalye:Alçak sandalye kullanmamalarını ve gövde fleksiyonunu artıran sandalyeye oturmamaları belirtilir. Oturma: Bacaklarını çaprazlamamaları belirtilir. Sandalyeden kalkma:Sandalye kenarından tutup yükselmeli.

Yükseltici yardımcı kullanımı:Hastaya öğretilir. C.Ambulasyon:Walker kullanımı öğretilmeli-diğer kullanacağı cihazlar öğretilmeli D.Egzersizler:1. gün egzersizleri anlatılmalıdır.

Post-op. değerlendirme Hikaye Kas testi (post-op. 6. haftadan sonra) Ağrı değerlendirmesi(aktivite sırasında ağrı post-op. 6. haftadan sonra) Fonksiyonel değerlendirme Respiratuar değerlendirme(solunum frekansı,tipi derinliği)

Uzunluk ve çevre ölçümü Yürüme analizi(post-op. 6. haftadan sonra adım uzunluğu,çift adım uzunluğu,adım genişliği,ayak açısı ve 6 dk. yürüme testi) NEH değerlendirmesi(aktif ve pasif kalça hareketleri)

SEMENTLİ KALÇA ENDOPROTEZLERİNDE POSTOPERATİF REHABİLİTASYON Solunum egzersizleri Elastik çoraplar Pozisyonlama İzometrik egzersizler 2. gün mobilizasyon (Tam ağırlık verme) 4 – 6 hafta koltuk değneği

SEMENTSİZ KALÇA ENDOPROTEZLERİNDE POSTOPERATİF REHABİLİTASYON Sementsiz fikse edilen implantlarda,implantın kemiğe yerleştirilmesi ile kemiksel fiksasyon aşamasına gelinceye kadar gelişen olaylar kırık iyileşmesine benzemektedir. Fiksasyonun sağlanması aşamasında kemik dokuya dönüşümü olumsuz etkileyen faktörlerden en önemlisi,kemik ve implant yüzeyleri arasındaki harekettir bu nedenle bu tip endoprotezlerin rehabilitasyonunda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, 6 hafta süre ile fiksasyon sağlanıncaya kadar ekstremiteye yük vermemektir

T.K.P YAPILAN HASTALAR İÇİN ÖNERİLER VE ÖNLEMLER (Ameliyat sonrası ilk 6-10 hafta için geçerlidir.) YATARKEN Protezli taraf üzerine yan yatmayın Bacaklarınızı bitiştirmeyin, birbiri üzerine çaprazlamayın 6 hafta süreyle yatarken ve uyurken bacaklarınızın arasında yastık bulundurun Bacağınızı içe doğru çevirmeyin, sırtüstü yatarken ayak parmaklarınız tavanı gösterecek şekilde yatın

Dizinizi göğsünüze doğru çekmeyin Protezli bacak altına yastık koymayın Ameliyat olmayan kalça tarafına yan yatabilirsiniz. Bu durumda bacaklarınızın arasına mutlaka kalın bir yastık koyun ve dizlerinizi hafifçe bükün. Günde en az 30 dk. süreyle sırtüstü dümdüz yatın.

YATAKTAN KALKARKEN Yataktan kalkarken bacaklarınızın arasındaki 15-20 derecelik açıyı koruyun, bacaklarınızı bitiştirmekten kaçının Öncelikle protezli taraf bacağınızı yataktan sarkıtın, gövdenizi öne doğru eğmekten dikkatle kaçınarak dikkatli bir şekilde kalkın

OTURURKEN Kullandığınız sandalye ve koltukların oturma yeri en az 50 cm olmalıdır. Alçak yerlere oturmayın Otururken dizlerinizi bitiştirmeyin Alaturka tuvalete oturmayın, tuvalet yükselticisi kullanın. Otururken öne doğru eğilmeyin, omuzlarınız daima kalçalarınızdan geride olsun. Oturup kalkarken protezli taraf bacağınızı önde tutun. Sağlam bacağınız ve ellerinizden destek alarak kalkın. Bacak bacak üstüne atmayın

AYAKTA Yerden bir şey almak için eğilmeyin, eliniz diz seviyesinden aşağı uzanmasın. Ayakta dururken bacaklarınızı içe çevirmeyin Yürürken gövdenizi dik tutun, sizin için önerilen yürüteç veya koltuk değneklerini kullanın.

GİYİNİRKEN Pantolon, çorap ve ayakkabı giymek için öne doğru eğilmeyin, yardım isteyin. Uzun saplı ayakkabı çekeceği kullanın.

BANYO YAPARKEN Dikişleriniz alındıktan 24 saat sonra banyo yapabilirsiniz. Banyo yaparken yüksek bir yere oturun, küvete oturmaktan kaçının. Islak zeminlerde yavaş yürüyün, kaymamaya dikkat edin.

MERDİVEN İNİP ÇIKARKEN Merdiven çıkarken basamakları tek tek çıkın. Önce ameliyat olmayan bacakla basamağa çıkın, sonra protezli tarafı yanına getirin, daha sonra her iki koltuk değneğini yukarı alın. Merdiven inerken basamakları tek tek inin. Önce iki koltuk değneğini bir alt basamağa yerleştirin, daha sonra protezli tarafı en son olarak da ameliyat olmayan bacağınızı basamağa indirin.

ARABA KULLANMA Ameliyattan 12 hafta sonra araba kullanılabilir. Ancak reflekslerde yavaşlama olacağı için ilk 6 ay içerisinde azami dikkat göstermeniz gereklidir.

DİĞER ÖNERİLER Kaygan zeminlerin, halı ve paspas kenarlarının, eşiklerin, elektrik kablolarının sizin için düşme tehlikesi oluşturduğunu unutmayın. Varis çoraplarını 1.5 ay süreyle kullanın. Kilo almamaya özen gösterin.