Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD"— Sunum transkripti:

1 Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD 24.05.2016
Diz Ağrısı Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD

2 14 yaşında kız Birkaç haftadır aralıklı olan sağ diz ağrısı Ağrı aktivite ile kötüleşmekte, istirahat ile azalmakta Ağrı kesici kullanmamış Hasta voleybol oynuyor fakat ağrı başladığından beri oynamamış

3 Fizik muayenede inspeksiyon normal; varus veya valgus deformitesi yok
Hastanın kilosu normal Patellar tendon ve tibial tüberkülde hassasiyet mevcut Efüzyon veya eritem yok Eklem hareket açıklığı normal ve sol taraf ile benzer Ligaman ve menisküsler sağlam

4

5 Tanınız nedir? A. Osgood-Schlatter hastalığı
B. Osteokondritis dissekans C. Osteosarkoma D. Patellofemoral disfonksiyon E. Sinding-Larsen-Johansson hastalığı

6 Cevap: Osgood-Schlatter hastalığı

7 Osgood-Schlatter Hastalığı
Tibial tüberkülün osteokondrozisi Aşırı yaralanmanın neden olduğu tibial tüberkülün apofizinin dahil olmadığı kronik olaydır. Proksimal tibial fizis hattı genellikle ergenlik döneminde kapanır. Bu bölüm kemikleşirken güçlü olan fibrokartilajdan daha zayıf olan kolumnar kartilaja dönüşür. Quadriseps kasının sıçrama, çömelme, merdiven çıkma gibi tekrarlayan kasılmaları sonucu patellar tendon tibial tüberkülü çekmeye başlar..

8 Osgood-Schlatter hastalığı erkeklerde çok sıktır.
Hastalar tek taraflı, aktivite ile kötüleşen, istirahat ile rahatlayan ön diz ağrısı ile başvururlar. %25-30 hastada semptomlar bilateraldir.

9 Fizik muayenede tibial tüberkül üzerinde şişlik ve hassiyet mevcuttur.
Diz ekstansiyonu veya çömelme ağrıyı arttırabilir. Hamstring ve quadriseps kasları gergindir. Radyografi tanısal değildir,diğer ağrı nedenlerini dışlamak için yardımcı olur. Patellar tendonda kalsifikasyon ve kalınlaşma, tibial tüberkülde düzensiz kemikleşme ve üstteki yumuşak dokuda şişlik görülebilir.

10 Konservatif tedavi yeterlidir çünkü büyüme plağı kapandığında geriler.
Tedavi buz ve analjeziklerle ağrı kontrolü ve fizik tedaviyi içermelidir. Semptomlar şiddetli ise ,hasta mikrofraktürlere neden olmamak için aktiviteyi azaltmalıdır. Sporcuların 2-3 ay spordan kaçınmaları gerekebilir.

11 Osteokondritis dissekans
Ergenlerde subkondral kemiğin hasarına bağlı olarak eklem ağrısına neden olur. Ağrı kartilaj ve kemiğin osteonekrozu ve subkondral kemik stres fraktürüne bağlı olarak ortaya çıkar. Bacağın tam ekstansiyona gelmemesi klinik açıdan yardımcı olabilir fakat radyografik olarak doğrulanmalıdır.

12 Osteosarkom Kemiğin malign tümörüdür ve sıklıkla distal femurda görülür. Geceleri ve aktivite ile artan kronik ağrıya sebep olur.

13 Patellofemoral disfonksiyon
Genç bireylerdeözellikle sporcularda ön diz ağrısının sık bir nedenidir. Patella eklem yüzeyleri arasındaki inflamasyona bağlı gelişir ve patellaya bası ile kötüleşir. Ağrı tırmanma, zıplama ve oturma ile artar.

14 Sinding-Larsen-Johansson Hastalığı
Patellanın inferior kısmından patellar tendonun aşırı çekimine bağlı gelişen apofizittir. Patellar tendon ve inferior patellada ağrı ve hassasiyete sebep olur. Genellikle 9-12 yaşındaki erkeklerde meydana gelir.

15 Kaynak ELIZABETH ROTH, MD; MICHAEL MIROCHNA, MD; and DAVID HARSHA, MD, CAQSM, St. Vincent Hospital, Indianapolis, Indiana, Am Fam Physician. 2012 Sep 15;86(6):


"Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları