Kemal AKYOL, Şafak BAYIR, Baha ŞEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Retinal Görüntülerdeki Mikroanevrizmaların ve Hemorajilerin Tespiti.
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
BAŞLIK Makale Künyesi: Yılı, Yazarları, Yayınlandığı Dergi, sayfa sayısı ( gibi)
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.

T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Biçimbilimsel Özniteliklerin Eş-Oluşumlarına Dayalı Doku Betimleme Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü / İstanbul İzzet Özen Erchan Aptoula.
Raporlama Yapmanın Amaçları 2 -Yapılan çalışmaların sonuçlarını daha net görebilmek -Yapılan çalışmaları geçmiş zaman verileriyle kıyaslayabilmek -Rapor.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Şiddet İçerikli Oyun Bağımlılığı ve Tanıma Belleği İlişkisi: Olay-İlişkili Beyin Potansiyeli Bulguları Can Soylu, Dicle Çapan, Nur İnci, M. Sevi Koç, Tuğçe.
Hata Fonksiyonları Lojistik Fonksiyon ß ß Huber Fonksiyonu ß ß.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Ders notlarına nasıl ulaşabilirim
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
Istatistik I Fırat Emir.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
TAM SAYILAR.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
FOTOGRAMETRİ - I Doç. Dr. Eminnur AYHAN KTÜ GÜZ dönemi
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
“Bilgi”’nin Gösterimi “Bilgi” İnsan veya Makina Yorumlama Öngörme
İK MAKALESİ.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
Bilgiye Erişim Sistemlerinde Veri Arama ve Eşleştirme
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
PROGRAM DEĞERLENDİRME
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geçerlik ve Kullanışlılık
Verimli ve Doğru Çalışma
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
ÖĞRENME STİLLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nitel Araştırma Süreci
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Medİkal görüntülerde doktor – hasta bİlgİ gİzlİlİğİnİn sağlanmasI
Sunum transkripti:

Kemal AKYOL, Şafak BAYIR, Baha ŞEN Gabor Özellikleri ve Görsel Sözlük Kullanarak Retinal Görüntülerdeki Sert Eksudaların Tespiti Kemal AKYOL, Şafak BAYIR, Baha ŞEN

İçindekiler Giriş Yöntem Geliştirilen Uygulama ve Deneysel Sonuçlar Sonuç ve Öneriler

Giriş Diyabetik Retinopati: Diyabetik Retinopati, şeker hastalığı sonucu ortaya çıkan ve körlüğe neden olan mikrovasküler bir komplikasyondur. Bu hastalığın erken teşhisi ve tedavisi, görme kaybını önemli derecede azaltabilir. Yetişkin insanlardaki körlüğün birinci nedeni olarak bu hastalık görülmektedir.

Şekil 2. DIARETDB1 verisetinden orijinal retinal görüntü. Giriş Sert eksuda, bu hastalığın birincil belirtilerinden bir tanesidir ve bu lezyonların otomatik tespiti bu hastalığın tespitinde önemli bir katkı sağlar. Şekil 2. DIARETDB1 verisetinden orijinal retinal görüntü.

Yöntem Lezyonların otomatik tespiti … Rastgele boyut ve koordinatlardaki bölgelerden elde edilen Gabor özellikleri Görsel sözlük… Sınıflandırıcı algoritmalarının performansları En iyi model dizaynı Yeni bir retina görüntüsünün analizi…

Yöntem Sistemin öğrenmesi İlgi duyulan bölgelerin elde edilmesi, Bölgelere ait özelliklerinin çıkarımı, görsel sözlük yaklaşımı Sınıflandırma yaklaşımı [ en iyi performans ] 2. Yeni retinal görüntülerin analizi için Karar destek sistemi ORB algoritması ile anahtar noktaların tespiti, Gabor özelliklerinin çıkarımı ve sert eksuda lezyonlarının tespiti

Yöntem Görsel bilgi Görüntünün doğru bir şekilde temsili ve sınıflandırmanın başarısı için görsel bilgi çok önemlidir. Makine öğrenmesinde verilerin birbirinden ayırt edilmesinde başucu kaynağı olan görsel bilgi, sayısal görüntülerin güçlü ve etkili bir şekilde sunumudur. Bu sayede öğrenen sistem, yeni verilerin analizini başarılı bir şekilde yapabilecektir.

Yöntem Tanımlayıcı özelliklerinin benzerliği Örnek test sonuçları RGB renk uzayı -> CLAHE methodu Rublee ve arkadaşlarının tanıttıkları ORB (Oriented FAST and Rotated BRIEF) algoritması ile çalıştık. Tanımlayıcı özelliklerinin benzerliği Örnek test sonuçları

Yöntem Önemli Noktalar ve Gabor Özelliklerinin Çıkarımı Bu çalışmamızda görüntü ile ilgili özellikleri elde etmek için Gabor özellikleri ile çalıştık.

Yöntem Görsel Sözlük Kelimeler oluşturulduktan sonra kümeleme tekniği ile her bir görüntünün görsel kelimelerden en yakın olanına ataması gerçekleştirilir. Bu adım “quantization” olarak bilinir.

Yöntem Görsel Sözlük Bir sorgu veya test esnasında sorgulanan kelime ile sözlükteki kelimeler arasındaki uzaklık gibi hesaplamalar yapılarak görsel kelime bilgisi elde edilir.

Yöntem Sınıflandırma Eğitim ve test süreçlerinden oluşan ve makine öğrenmesi için gerekli ve önemli bir aşama olan sınıflandırma aşaması analize alınan verinin hangi sınıfta olduğunun belirlenmesi için kullanılan yaygın bir tekniktir.

Yöntem “İşleme alınan bölge hastalıklı mı değil mi” sorusu … Performans Değerlendirmesi “İşleme alınan bölge hastalıklı mı değil mi” sorusu … Bir tanı testini değerlendirirken karşılaşılabilecek durumlar şunlardır: DP, gerçek pozitif olan hastalikli bölgelerin pozitif olarak bulunması DN, gerçek negatif olan hastalikli bölgelerin negatif olarak bulunması YP, gerçek negatif olan hastalikli bölgelerin pozitif olarak bulunması YN, gerçek pozitif olan hastalikli bölgelerin negatif olarak bulunması

Yöntem Performans Değerlendirmesi “Duyarlılık” (Sensitivity - Sn), “Seçicilik” (Specificity - Sp) ve “Doğruluk” (Accuracy - Acc) değerleri ile sistemin performansı kontrol edilir. “Duyarlılık”, toplam hasta olanların içinde gerçek doğru bulunan hasta sayısının oranıdır. “Seçicilik”, toplam hasta olmayanların içinde gerçek doğru bulunan hasta olmayanların sayısının oranıdır. “Doğruluk” analizdeki doğru sonuçların oranıdır.

Yöntem Deneysel Sonuçlar Sert eksuda bölgelerinin tespiti için önerdiğimiz yöntem temel olarak modelin inşası ve yeni retinal görüntülerin analizi aşamalarından oluşmaktadır.

Dataseti DIARETDB1 dataseti Her biri 1500×1152 boyutunda 89 adet renkli retinal görüntülerden oluşan ve tüm araştırmacıların kullanımına açık bir veri setidir.

Deneysel Sonuçlar Bu tablodaki veriler dikkatlice incelendiğinde görüleceği üzere, RF + Görsel sözlük diğerlerine kıyasla en iyi sonucu verdiği için yeni retinaların analizinde bu sınıflandırıcı tercih edilmiştir.

Yöntem Yeni Retinal Görüntülerin Analizi Sistemin başarısı rastgele seçilen hastalıklı retinal görüntüler üzerinde aşağıdaki iş akışının uygulanmasıyla test edilmiştir.   Önişleme ve optik disk bölgesinin tespiti ve bu bölgeye ait bilginin sisteme kaydedilmesi ORB algoritmasını kullanarak anahtar noktaların tespiti Önemli nokta etrafındaki bölgeyi temsil eden Gabor özelliklerinin elde edilmesi Bu özelliklerin Görsel Sözlük+RO modeline gönderilmesinin sonucu olarak üzerinde çalışılan bölgenin patolojik olup olmadığına karar verilmesi

Şekil 5. Lezyonlu bölgelerin tespiti. Yöntem Yeni Retinal Görüntülerin Analizi Şekil 5. Lezyonlu bölgelerin tespiti.

Yöntem Görsel sözlüğe dayalı tasarladığımız karar destek sistemi ile başarılı bir şekilde analiz işlemini gerçekleştirebilmektir.

Katılımınız için teşekkürler…