OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Sağlıklı Beslenme / 32.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
Nazmiye Nurdan BİTEN. Sağlıklı ve normal bir yaşam, doğumdan başlayarak dengeli ve yeterli beslenme ile sağlanmaktadır. Anne sütü 4-6 ay hiçbir.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
KİŞİSEL HİJYEN.
Türkiye Futbol Federasyonu
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
VİTAMİNLER.
BESLENME VE DİYETETİKTE
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Çakırhöyük ilköğretim okulu
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
GEBELİKTE SAĞLIKLI BESLENME
AKILLI BESİN ANNE SÜTÜ.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
İŞÇİ BESLENMESİ.
ŞEKER HASTALIĞI.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
Vitaminler.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
Gelişim ve Temel Kavramlar
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Beslenme İlkeleri - 6.
Beslenme İlkeleri - 5.
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Sunum transkripti:

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE “ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ”

BESLENME ? insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarda düzenli olarak alınmasıdır.

İLK OKUL ÇOCUKLARININ BESLENMESİ İLKOKUL ÇOCUKLARININ BESLENMESİ

ÖNEMİ: *Okul çağı, 6-11 yaş grubundaki çocukları kapsar. *Bu çağ büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir. *En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşında başlar.

*Vücut ağırlığındaki artış yaklaşık 20 yaşına kadar devam eder. *Boy uzunluğunda artış ise kızlarda 17 yaştan sonra genellikle durur, erkeklerde yavaş da olsa devam eder.

Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, vitamin ve mineralleri gerektirir. Tüm enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-11 yaş grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önemlidir.

BESİN GRUPLARI

HER GÜN YEMEMİZ GEREKEN BESİNLER 1 GRUP : SÜT, YOĞURT, PEYNİR. 2. GRUP : ET, BALIK, TAVUK, YUMURTA, KURU BAKLAGİLLER VE FINDIK, FISTIK, CEVİZ VB. 3. GRUP : SEBZE VE MEYVELER. 4. GRUP : EKMEK VE TAHILLAR.

Enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından biri süt ve süt ürünleridir. SÜT SÜT

Bu gruptan günde iki su bardağı almamız gerekir. SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Süt,yoğurt,peynir, çökelek,süt ile yapılan tatlılar. Bu gruptan günde iki su bardağı almamız gerekir.

NEDEN ENERJİ PROTEİN KARBONHİDRAT (ŞEKER) YAĞ VİTAMİNLER MİNERALLER ENZİMLER/HORMONLAR BAĞIŞIKLIK MADDELERİ

KALSİYUM Kemik ve diş gelişmesi için gerekli bir mineraldir.

A VİTAMİNİ Mukozalar ve görme üzerinde etkilerinin yanında, enfeksiyonlara karşı koruyucu özellikleri sağlar

D VİTAMİNİ Vücudumuzda Kalsiyum ve Fosforum emilimini arttırır. Kalsiyum ve Fosforun kemik ve dişlerde depolanmasını sağlayarak yapılarının daha sağlam ve güçlü olmasına yardımcı olur

K VİTAMİNİ Vücudunuzda herhangi bir kanama olduğu durumda kanınızın pıhtılaşmasında görevli olan proteinlerin yapımında görevlidir. Yani kanamayı durdurur.

E VİTAMİNİ Yaşlılık döneminde ortaya çıkabilecek kalp hastalıkları riskini ile Kanser gibi sağlık sorunları riskini azaltır.

Riboflavin, Vitamin B1, Vitamin PP, Vitamin B5,Vitamin B6, Vitamin B9, Vitamin H, Vitamin B12 vitaminleri ise: Deri ve göz sağlığımız için gereklidirler. Vücudumuzun bütün hücrelerinin enerji oluşumuna yardım ederler Kan hücrelerinin yapımına katılırlar. Vücudumuzdaki hücre çoğalmasında azda olsa etkileri vardır.

PROTEİN Vücudumuzun büyümesini ve gelişmesini sağlar.

ŞEKER Vücutta yavaş yavaş parçalanıp bağırsaklarımızı olumlu yönde etkiler. Vitamin sentezi üzerinde olumlu etkileri vardır.

SÜT YOĞURT PEYNİR GRUBUNDAN GÜNLÜK TÜKETMEMİZ GEREKEN MİKTAR Günlük iki su bardağı süt içilmelidir. Süt yerine aynı miktarda yoğurt da yenilebilir. 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir 1 su bardağı sütle eş değerdir.

SÜT SICAK-SOĞUK SABAH-AKŞAM SADE-KARIŞIK Önemli değil.

AÇIKTA SATILAN SÜTLER KULLANILACAKSA: Süt yarım saat gibi uzun süre kaynatılırsa vitaminleri azalır. Süt kabardıktan sonra karıştırılarak 4-5 dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır. Cam kaplarda buzdolabında saklanmalı 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir.

Ambalajlı sütler kullanılacaksa mutlaka üretim ve son kullanım tarihlerine dikkat ederek tüketmeliyiz.

BİR BARDAK SÜTTE 6 YAŞINDA BİR ÇOCUĞUN İHTİYACI OLAN; %52 kalsiyum %35 protein %9 A vitamini %12 folat %30 iyot %98 B12 vitamini %12 çinko %6 enerji %11 B1 vitamini %44 B2 vitamini %13 B6 vitamini %18 magnezyum %55 fosfor %30 potasyum %16 niasin

miktarı ortalamaların çok Tüketilen Süt Miktarı Ülkemizde süt tüketim miktarı ortalamaların çok altındadır. Kaynak: Canadean Limited

HER GÜN İKİ SU BARDAĞI SÜT İÇMEK DENGELİ BESLENMENİN İLK KOŞULUDUR.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ 2 KİBRİT KUTUSU KADAR BEYAZ PEYNİR 1 SU BARDAĞI SÜTLE EŞ DEĞERDİR. HER GÜN BİR ÖĞÜN PEYNİR, BİR ÖĞÜN SÜT VEYA YOĞURT ALARAK İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLİRİZ.

ellerine terk edebilir. Çocuklarını düşünen, onları koruyan ve sağlıklı yetiştirilmelerini sağlayan bir ulus, gözü arkada kalmadan, geleceğini daha iyi ve daha güzel olanların ellerine terk edebilir. Mustafa Kemal ATATÜRK