Finansal Kriz Yönetiminde Katılım Bankalarının Etkinliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRK FİNANS SİSTEMİNİN VE REEL SEKTÖRÜN HİZMETİNDE 21 YIL; KATILIM BANKALARI TÜRKİYE KATILIM BANKALARI BİRLİĞİ Mayıs 2006.
Advertisements

İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TEB KAMU BULUŞMALARI İZMİR Mayıs FARKLI ve İNOVATİF HİZMETLER KOBİ’lere Değer Katmak İçin Yola Çıktık... KREDİLER NAKİT YÖNETİMİ DIŞ TİCARET Bu.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Finansal Yönetim Risk Yönetimi Etkin Borç Yönetimi Büyüme Hukuki Danışmanlık Modern Finans; sahip olduğu geniş müşteri portföyü ve güçlü referanslarıyla.
1 Corporate 1 KURUMSAL BANKACILIK Corporate. 2 2 KURUMSAL BANKACILIK Finansbank 90’ lı yılların ikinci yarısından başlamak üzere, giderek ihtiyaçları.
Dünya Ekonomisine İlişkin Göstergeler Dünya Ekonomisi Global Büyüme (%)5,23,8 Gelişmiş Ülkeler3,21,6 ABD3,01,8 Euro Alanı1,91,6 Japonya4,4-0,9.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
ANKARA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI Ankara, 28 Ekim 2008.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Uluslararası Gelişmeler, Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sektörüne Yansımaları Eylül 2009.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
ABD’deki yüksek riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan endişeler artmış ve bankacılık sisteminde bu kredilere ilişkin zararlar derinleşmiştir. Finansal.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
Yapı Kredi Leasing April 2015.
1. 2  Kamu borç krizi ile mücadele ederken İspanya iki krizle birlikte mücadele ediyor. Bunlardan ilki kamu borç finansmanı diğeri ise emlak piyasasında.
FAİZSİZ BANKACILIK İLKELERİ VE KATILIM BANKACILIĞI
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
KATILIM BANKACILIĞI.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
10. Olağan Genel Kurulu İstanbul,18 Mayıs 2011
Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
FİNANSAL SİSTEM.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Dünya İslami Finans sektöründe Türkiye’nin yeri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
Türkiye Sermaye Piyasaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Sigorta ve Emeklilik Sektörü
TÜRK BANKACILIK SİSTEMİ
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
Dr. Ruşen Ahmet Albayrak
Sunum transkripti:

Finansal Kriz Yönetiminde Katılım Bankalarının Etkinliği

Mustafa Kürşad ÇETİN – Kurumsal ve Girişimci Pazarlama Bölüm Başkanı Özgeçmiş   1979 yılında Yozgat’ta doğdu. Selçuk Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü’nde lisans, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Bankacılık alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2003 yılında Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürlük Leasing Servisinde kariyerine başladı. Aynı bankanın İstanbul ili Osmanbey , Beylikdüzü ve İkitelli şubelerinde Kurumsal Pazarlama’da farklı ünvanlarda görev aldı. 2012-2015 yılları arasında Türkiye Finans Nişantaşı Şube Müdürü görevinde bulundu. 2015 yılında Ziraat Katılım kuruluşu ile birlikte İkitelli Şube Müdürü olarak çalışmalarına devam etti. Ocak 2016 tarihinde Ziraat Katılım Kurumsal ve Girişimci Pazarlama Bölüm Başkanı olarak atandı ve halen görevine devam etmektedir.   

Family (Faisal) Finans TÜRKİYE’DE KATILIM BANKACILIĞI TARİHSEL SÜRECİ Kuveyt Türk Katılım Banka Sayısı Toplam Şube 5 1037 Türkiye Finans Albaraka Türk Ziraat Katılım Anadolu Finans Family (Faisal) Finans Vakıf Katılım Kuruluş Yılları 1984 1989 1991 2005 29.05.2015 2016 Şubat

ZİRAAT KATILIM 29 Mayıs 2015 tarihinde kuruldu 1.250.000 TL Sermayesi bulunmaktadır İlk Kamu Katılım Bankası Genel Merkezi Eminönü / İstanbul Nisan 2018 itibarıyla 67 Şube

KATILIM BANKACILIĞININ TANIMI Fon toplarken; faiz yerine kâr ve zarara katılma esasına göre fon toplayan, Fon kullandırırken; doğrudan kredi vermek yerine ticaret ve ortaklık esasına göre fon kullandıran bankacılık türüne Katılım Bankacılığı denir.

KATILIM BANKACILIĞI PRENSİPLERİ Ticaret Esası Ortaklık ve Risk Paylaşımı Esası Şeffaflık Esası Spekülasyon Yasağı Bazı Maddelerle İlgili Yasaklar (alkollü içecek, kumar, vb.) Faizsiz Bankacılık İlkesi

KATILIM BANKACILIĞI ÜRÜNLERİ Katılım Bankacılığı vadeli ticaret ve ortaklığı esas alır. Alım-satım akitlerine veya ortaklığa dayanır. Bir malın alım satımından (bey/murabaha - selem), Ürettirilmesinden (istisna), Kiraya verilmesinden (icara – leasing ) elde edilen gelir kârdır. Katılım bankaları malı peşin alır, vadeli satar.

FİNANSAL KRİZ NEDİR? Finansal kriz; reel ekonomide büyük, yıkıcı tahribatlar oluşturarak, piyasaların işleyiş mekanizmalarını bozan finansal çöküşlerdir.

FİNANSAL KRİZİN NEDENLERİ Faiz oranlarındaki artışlar Finansal piyasalarda belirsizliklerdeki artışlar Varlık piyasasının bilanço üzerindeki olumsuz etkileri Bankacılık sektöründeki problemler Global ekonomik dalgalanmalar

FİNANSAL KRİZİN SONUÇLARI Emtia fiyatlarında dalgalanma Gayrimenkul fiyatlarında düşüş Yüksek Enflasyon İşsizlikte artış Ekonomik daralma

TÜRKİYE’DE SON DÖNEM FİNANSAL KRİZ 2008 Finansal Krizi, ABD emlak piyasasındaki duraklama ile başlayıp finansal piyasalara sıçrayan ve bir çok ülkeyi etkileyen olumsuz ekonomik gelişmelerdir.

Yıllara Göre Aktif Büyüklükler (Milyar TL) TÜRKİYE’DE KATILIM BANKACILIĞI GELİŞİMİ Yıllara Göre Aktif Büyüklükler (Milyar TL)

KRİZ DÖNEMİ KATILIM BANKACILIĞI ETKİNLİĞİ Finansal krizlerde konvansiyonel bankaların kullandırmış oldukları bazı ticari kredilerin (rotatif krediler) faiz oranlarını arttırmaları veya kredileri geri çağırmaları finansal krizin derinleşmesine , etkilerinin artmasına sebebiyet vermektedir.

KRİZ DÖNEMİ KATILIM BANKACILIĞI ETKİNLİĞİ Katılım Bankaları işleyişleri gereği finansman işlemlerinde; ‘ Finansal kriz dönemleri de dahil ‘ geri çağırmamaları ve kullandırmış oldukları finansmanın oranını değiştirmemektedir.

KRİZ DÖNEMİ KATILIM BANKACILIĞI ETKİNLİĞİ Ortak yatırımlar Finansal kiralama işlemleri Varlığa dayalı finansman modelleri Reel sektörün finanse edilmesi Kaldıraçlı ve spekülatif işlemlerin yapılmaması

KATILIM BANKALARI ÜRETİME ORTAK… 2016 yılında lojistik sektörüne yönelik kar- zarar ortaklığı projesi Ziraat Katılım tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu ortaklık işlemi gayrimenkul dışında yapılan müşareke işlemi olma özelliği taşımaktadır. 2017 yılında yap- işlet- devret modeli ile yapılan Manisa Entegre Sağlık Kampüsü projesinde Bankamız, “ İstisna “ ürünü ile fonlanan projede Türkiye’de finansör olarak yer almıştır. Proje İslam Kalkınma Bankası ve Ziraat Katılım’ın da içerisinde yer aldığı 5 bankalı konsorsiyum ile yapılırken, teminat temsilciği görevi de bankamızca üstlenilmiştir.

ORTAK YATIRIMLARIMIZ Ziraat Katılım ile savunma ve otomotiv sanayi gibi alanlarda hizmet veren Fikssan Fikstür Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında Türkiye’de ilk defa % 50-%50 hisse ortaklığında FZK Mühendislik ve Sınai Yatırımlar A.Ş. firması kurulmuştur.

TEŞEKKÜR EDERİZ.