ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çöktürme Titrimetrisi
Advertisements

2. İYONİK BİLEŞİKLER.
Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
Bölüm 17. Kompleksleşme Reaksiyonları ve Titrasyonları
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
KOMPLEKSLER İki veya daha fazla basit atomun birleşmesi ile meydana gelen ve çözeltide bağımsız olarak bulunabilen maddelere KOMPLEKS adı verilir. Kompleks.
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)
KONDÜKTOMETRİ.
ELEKTROKİMYA Madde içinden elektriksel enerjinin kimyasal enerjiye dönüşümü veya kimyasal enerjinin elektriksel enerjiye dönüşümü ile ilgilenen kimya dalına.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge
ORGANİK KİMYA Prof.Dr.Özlen Güzel Akdemir
KOMPLEKSOMETRİK TİTRASYONLAR EDTA TİTRASYONLARI
EDTA ile kalsiyum tayini
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
REDOKS TİTRASYONLARI PERMANGANİMETRİ.
C Elementi.
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
KOMPLEKSLEŞME REAKSİYONLARI VE TİTRASYONLARI
KİMYASAL BAĞLAR.
BÖLÜM 2: BAĞLAR ve ÖZELLİKLER
Çok kuvvetli ve çok zayıf asit ve bazların asit-baz denge sabitlerinin saptanması mümkün değildir. Kuvvetli ve zayıf asitlerin miktar tayini yapılabilir.
KİMYASAL BAĞLAR.
Cam Membran İyon Seçici Elektrotlar
AKTİFLİK İyonik çözeltilerde katyonlar negatif, anyonlar ise pozitif iyonlar tarafından çevrelenirler. İyonların etrafında zıt yüklü iyonlar tarafından.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Madde ve Maddenin Özellikleri
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
Maddeler doğada karışık halde bulunur
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ KİMYA EĞİTİMİ ANABİLİMDALI
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
STOKİYOMETRİ Stokiyometri, kimyasal reaksiyonlarda atomların kütle değerlerini ve çeşitli kimyasal verileri kullanarak miktarların hesaplanmasına dayanan.
H3BO3 (Borik asit) tayini
KİMYASAL BAĞLAR.
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
Sunum transkripti:

ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI Yrd.Doç.Dr. Hüseyin ÇELİKKAN 7. BÖLÜM : KOMPLEKSLEŞME TİTRASYONLARI

KOMPLEKSLEŞME TİTRASYONLARI Tanımlar Pek çok metal iyonu, koordinasyon bileşikleri (kompleks bileşikler) oluşturmak üzere elektron çifti sunabilen bileşikler ile reaksiyona girerler. Elektron çifti sunabilen bileşikler, d-bloku elementleri içeren organometalik bileşikler olduğu gibi organik bileşikler de olabilir. Elektron sunan bileşiğe ligand adı verilmektedir. Gerçekte sulu çözeltide, pek çok metal iyonu aqua kompleksleri halinde bulunurlar. Örneğin, bakır(II) çözeltilerinde, su molekülleri katyona bağlanarak Cu(H2O)42+ gibi kompleks bileşik oluşturur ve çözünme hadisesi de bu yolla gerçekleşir. Ancak, kimyasal reaksiyonları gösterirken bu şekilde yazmak yerine doğrudan metali iyonik halde yazmayı tercih ederiz. Kompleks oluşumuna dayanan titrimetrik yöntemler, kompleksometrik yöntemler olarak da adlandırılır. Bu yöntemler daha çok şelatlar olarak adlandırılan özel koordinasyon bileşikleriyle ilgilidir. Şelatlar, tek bir ligandın iki (veya daha çok) elektron çifti sunucu grubu ile beşli veya altılı heterosiklik halka oluşturmak üzere bir metal iyonunu koordine etmesiyle oluşur.

Amonyak gibi bir tek elektron çifti sunan gruba sahip bir ligand, tek dişli olarak adlandırılır. Glisin gibi kovalent bağ oluşturacak iki grup bulunduran liganda ise çift dişli ligand denir. Üç dişli, dört dişli, beş dişli ve altı dişli ligandlar da bilinmektedir.

KOMPLEKSLEŞME DENGELERİ Kompleksleşme reaksiyonlarında, bir metal iyonu (M) ile bir ligand (L) arasında ML kompleksi oluşur : Kompleksleşme reaksiyonları, basamaklı olarak meydana gelir : Yukarıdaki reaksiyonlara ait toplam oluşum denge sabitleri :

ML gibi belli bir tür için, bu türün metal içeren türler toplamı içindeki kesri anlamına gelen, bir alfa değeri hesaplanabilir. Buna göre, αM, dengede serbest metal iyonu kesri; αML ise ML halindeki türün kesri şeklinde ifade edilir. Buna göre :

Etilendiamintetraasetik Asit (EDTA) Titrasyonları EDTA olarak adlandırılan molekül, elektron çifti sunarak bir metal iyonunu bağlayabilecek altı gruba sahiptir: Dört karboksil grubu ve iki amin grubu. Amin gruplarından her biri bir ortaklanmamış elektron çifti içerir. Bu nedenle, EDTA altı dişli bir liganddır. EDTA'da bulunan asidik gruplar için iyonlaşma sabitleri: K1= 1,02 x l0-2, K2= 2,14 x10-3, K3 = 6,92 x 10-7 ,K4 = 5,50 x 10-11 dir. Sulu Çözeltide bulunabilecek EDTA türleri : H4Y, H3Y-, H2Y2-, HY3- ve Y4- şeklinde gösterilir. Metallere bağlanan EDTA molekülü, protonsuz olan yani Y4- türüdür.

EDTA nın bir Metal İyonu ile Kompleksi EDTA çözeltileri özellikle titrant olarak değerlidir. Çünkü katyonun yükü ne olursa olsun, metal iyonlarıyla 1 : 1 oranında kompleks oluşturur. Örneğin, gümüş ve alüminyum komplekslerinin oluşumu şöyledir: EDTA molekülü, metali tamamen sararak, kararlı kompleksler oluşturur.

EDTA ile titre edilmeleri için gerekli minimum pH şartları pH nın etkisi EDTA ile çeşitli metallere ait pH= 6,00 daki titrasyonu eğrileri

EDTA ile Ca2+ ve Mg2+ katyonunun titrasyonu için eğri EDTA ile Ca2+ titrasyonu için pH nın etkisi