Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:."— Sunum transkripti:

1 Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:

2 Periyodik Tablo Periyodik tabloda elementler artan atom numaralarına göre dizilmiştir. Periyodik tabloda toplam 118 element vardır. 7 periyot (satır) bulunmaktadır. 18 gruptan (sütun) oluşur. Benzer özellik gösteren elementler aynı gruptadırlar. Periyodik tablonun sol tarafı metal, sağ tarafı ametaldir. Aynı periyottaki elementlerin yörünge sayıları aynıdır.

3 GRUPLAR: 1A Grubunun Özellikleri: Alkali metaller olarak bilinir.
Hepsi metaldir. (Hidrojen hariç, hidrojen ametaldir.) 1e- H,Li,Na,K,Rb,Cs,Fr Kolay ezberleme yolu: Haydarpaşa (H) Lisesinin (Li) Namussuz (Na) Kızı (K) Rahibe (Rb) Cesica (Cs) Fransua (Fr)

4 2A Grubunun Özellikleri:
Toprak alkali metaller olarak bilinir. Hepsi metaldir. 2e- Be,Mg,Ca,Sr,Ba,Ra Kolay ezberleme yolu: Berlin de (Be) Maganda (Mg) Cafer (Ca) Sarışın (Sr) Bayana (Ba) Rastladı (Ra)

5 7A Grubunun Özellikleri:
7A grubu halojenlerdir. Bu grupta çoğunlukla ametal vardır. 7e- F,Cl,Br,I,At Kolay ezberleme yolu: Fazlı (F) Celal’in (Cl) Burnunu (Br) Isırıp (I) Attı (At)

6 8A Grubunun Özellikleri:
Soy gazlardan oluşur. Karalı yapıdadırlar. Bileşik oluşturmazlar. 8e- (He hariç) He,Ne,Ar,Kr,Xe,Rn Kolay ezberleme yolu: Hergele (He) Necip (Ne) Arsız (Ar) Karısını (Kr) Kesip (Xe) Rendeledi (Rn)

7 Metaller  Cıva hariç hepsi oda sıcaklığında katıdır.
Parlaktır aynı zamanda ışığı yansıtır. Esnek olmakla beraber şekil verilebilir. Elektrik ve ısıyı iyi iletir. Alaşım oluştururlar. (Karışım metal+metal) Bileşik yapamazlar. Daima elektron verir. Yani katyondur (+).

8 Ametaller  Isı ve elektriği iyi iletmezler.
Yüzeyi mat olmakla beraber ışıyı yansıtmaz. Şekil verilemez. Kırılgan bir yapıya sahiptir. Oda sıcaklığında 3 halde de (katı,sıvı,gaz) bulunabilir. 1A grubunda bulunan tek ametal Hidrojen (H)’dir. Doğada moleküler olarak bulunur. Elektron olmaya isteklidir. Kovalent bağlı bileşik oluştururlar. Ametal+Ametal Metallerle iyonik bağlı bileşik oluştururlar.

9 Yarı Metaller  Fiziksel olarak metale, kimyasal olarak ise ametal özelliği taşır. Bilgisayar ve elektronik araçlarda kullanılır. Bor,Arsanik,Silisyum en bilinmişleridir.

10 NOT ! 7 Proton 7 Bu element 2. periyottadır. Nasıl mı anladık. Bir elementin kaç katmanı varsa örneğin 3 mü var 3. periyotta demektir. Bu element 5A grubundadır. Nasıl mı anladık. Bir elementin son katmanında kaç elektron varsa o gruptadır. Mesela son katmanda 2 elektron varsa 2A grubundadır.

11 Soru 1: Periyodik tabloda yatay sıralara ………… denir.
Periyodik tabloda dikey sütunlara ………….. denir. Elementler periyodik tabloda …………. sayılarına göre yerleştirilmişlerdir. Yukarıdaki 1,2 ve 3 ile gösterilen boşluklara aşağıdakilerdenn hangisi gelmelidir? A) Grup Periyot Proton B) Periyot Grup Proton C) Satır Grup Nötron D) Periyot Grup Nötron

12 Cevap 1: B) Periyot Grup Proton

13 Soru 2: Yukarıda X,Y,Z,T elementleri verilmiştir. Buna göre hangi iki element benzer kimyasal özelliklere sahiptir? A) X ile Y B) X İle T C) Z ile T D) Y ile T

14 Cevap 2: Arkadaşlar doğru cevap A Çünkü; konu anlatımı slaytlarımda da bahsettiğim gibi aynı gruptaki elementler benzer özelliklere sahiptir. X elementi ile Y elementi aynı grupta oldukları için doğru cevap A dır.

15 Soru 3: Periyodik tablo da Yanda verilen
aynı gruptaki elementler tabloda oklarla benzer özelliklere sahiptir hareket edersek kaçıncı noktaya ulaşırız? Periyodik tablo da Periyodik tablo da 2A grubunda yer alan alkali metaller 1A elementler halojen ola grubundadır. rak adlandırılır. D Y D Y D Y 1 2 1 2

16 2A grubunda yer alan elementler toprak alkali metallerdir.
Cevap 3: İlk cümle: Periyodik tabloda aynı gruptaki elementler benzer özelliklere sahiptir. Bu ifade İkinci cümle: Periyodik tabloda 2A grubunda yer alan elementler halojen olarak adlandırılır. DOĞRUDUR YANLIŞTIR 2A grubunda yer alan elementler toprak alkali metallerdir. Son çıkış 2'dir.

17 Derslerinizde başarılar !
Umarım bu sunum size birşeyler katmıştır Derslerinizde başarılar ! ''Simir123''


"Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları