Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI"— Sunum transkripti:

1 NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
HCl ve NaOH çözeltilerinin standardizasyonu

2 NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
Asitlerle bazlar arasındaki reaksiyonlar nötralizasyon reaksiyonları olarak adlandırılır. Titrasyon, konsantrasyonu bilinmeyen bir analiti, standart bir çözelti ile reaksiyona sokarak konsantrasyonunu bulmamıza yarayan bir laboratuvar tekniğidir. Asit-baz titrasyonları nötralizasyon titrasyonları olarak da adlandırılır. Bazik bir maddenin standart bir asit çözeltisi ile titre edilerek konsantrasyonunun bulunmasına asidimetri, asidik bir maddenin standart bir baz çözeltisi ile titre edilerek konsantrasyonunun bulunmasına ise alkalimetri adı verilir.

3 Asit-baz titrasyonlarının dönüm noktası, indikatör adı verilen ve ortamın pH’ı pKa’larına yaklaştığında renkleri değişen maddeler kullanılarak belirlenir. Bu nedenle nötralizasyon titrasyonlarında dönüm noktasına göre uygun indikatör seçilmelidir. Titrasyon eğrisi eklenen titrant (büretteki standart çözelti) hacmine karşı pH grafiğidir. Titrasyon eğrilerinin şekilleri, asit ve bazların kuvvetli veya zayıf olmalarına ve poliprotik olmalarına göre değişiklik gösterir. A titration curve of a polyprotic acid (H3PO4) with a strong base (NaOH)

4 TİTRASYON Titrasyona başlamadan önce çözeltiler iyice çalkalanmalıdır.
Öncelikle bilinen miktarda numune erlene koyulur ve üzerine birkaç damla uygun asit-baz indikatörü eklenir. Ardından standart çözelti bürete aktarılır. Bu çözelti aynı zamanda titrant olarak da adlandırılır. Son olarak, erlen bir elle sürekli olarak çalkalanırken titrant damla damla analitin bulunduğu erlene eklenir. Dönüm noktasını kaçırmamak için titrasyon çok yavaş bir şekilde gerçekleştirilmeli ve bir el sürekli olarak büretin musluğu üzerinde bulunmalıdır.

5 Büreti çözelti ile doldurduktan sonra herhangi bir sızıntı veya hava kabarcığı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer hava kabarcığı varsa, büretin musluğu açılır ve hava kabarcığı olan bölgeye dışarıdan hafifçe parmakla vurulur. Hava kabarcığı giderilmeden titrasyona başlanırsa, bu hacim ölçümünde hatalara neden olacaktır. Eğer bir sızıntı var ise, büretin musluğu yerleşimi kontrol edilmelidir.

6 0.1 M NaOH çözeltisinin standardizasyonu
gram arasında okzalik asit (H2C2O4.2H2O) dikkatlice tartılır ve tartım not edilir. Bu tartım, terazi üzerinde bulunan okzalik asitten istenen aralıktaki herhangi bir değer eksiltilinceye kadar okzalik asitin alınmasıyla yapılır (çift tartım yöntemi). Erlene 50 mL su eklenir ve karıştılarak okzalik asitin çözünmesi sağlanır. Erlene 1-2 damla fenol ftalein indikatörü eklenir. Büret standardize edilmek istenen NaOH ile doldurulur. Sızıntı veya hava kabarcığı kontrol edilir. Hacim okumaları menisküsün altından yapılacaktır. Titrasyona başlanır ve hafif pembe renk görülünceye kadar devam edilir.

7 0.1 M NaOH çözeltisinin standardizasyonu
HESAPLAMALAR Reaksiyon denklemi: H2C2O4 + 2NaOH → Na2C2O4 + 2H2O (reaksiyon oranı 1:2) Hesaplamalar: Öncelikle tartılan okzalik asit miktarı üzerinden okzalik asitin mol sayısı hesaplanır:( MA H 2 C 2 O 4 .2H 2 O =126.1 g/mol) n C 2 𝐻 2 𝑂 4 .2 𝐻 2 O = 𝑚 H 2 C 2 O 4 .2H 2 O Reaksyion denklemine göre: 1 mol C2H2O4.2H2O ile 2 mol NaOH reaksiyona girerse n C 2 𝐻 2 𝑂 4 .2 𝐻 2 O ile x mol NaOH reaksiyona girer Bu orantıdan NaOH’in mol sayısı (𝑥= n 𝑁𝑎𝑂𝐻 ) hesaplanır ve 𝑥 ’ten hareketle NaOH’in molaritesi hesaplanır: M 𝑁𝑎𝑂𝐻 = x V NaOH

8 Erlenin altına koyacağınız bir beyaz kağıt renk değişimini farketmede size yardımcı olacaktır.

9

10 √ ×

11

12 OKZALİK ASİT NASIL TARTILMALI
Desikatör içerisinden okzalik asit içeren kroze alınır ve önceden sıfırlanmış bir teraziye koyulur. Ekranda yazan değer not edilir (Örneğin g). g aralığında okzalik asit alabilmek için – 0.1 = – 0.2 = Spatülümüzle stoktan öyle bir miktar eksiltmeliyiz ki, terazi üzerinde kalan miktar g – g arasında olmalı Örneğin terazi üzerinde kalan miktar 29,980 ise – = gram okzalik asit tartmışızdır Ardından üzerinde okzalik asit olan spatülü erlenin içine koyup, spatülün ucunda kalabilecek okzalik asitleri de yıkayarak erlene su eklenir.

13 Asitler için kullanılan primer standart maddelerden bazıları
Na2CO3 (sodyum karbonat) TlCO3(talyum karbonat) KHCO3 (potasyum bikarbonat) Bazlar için kullanılan primer standart maddelerden bazıları H2C2O4.2H2O (okzalik asit dihidrat) KHC8H4O4 (potasyum bifitalat) HC7H5O2 (benzoik asit)

14 0.1 M HCl çözeltisinin standardizasyonu
10 mL HCl örneği erlene alınır ve üzerine 1-2 damla fenolftaleyn indikatörü eklenir. Büret standardize edilmiş NaOH çözeltisi ile doldurulur. Hafif pembe renge kadar titre edilir. HESAPLAMALAR Öncelikle titrasyonda harcanan standart NaOH çözeltisinin mol sayısı hesaplanır: n 𝑁𝑎𝑂𝐻 = MNaOH x VNaOH Reaksyion denklemine göre: 1 mol NaOH ile 1 mol HCl reaksiyona girerse n 𝑁𝑎𝑂𝐻 ile x mol HCl reaksiyona girer Bu orantıdan HCl’in mol sayısı (𝑥= n 𝐻𝐶𝑙 ) hesaplanır ve 𝑥 ’ten hareketle HCl’in molaritesi hesaplanır: M 𝐻𝐶𝑙 = x V HCl KAYNAKÇA Analitik Kimya Pratikleri – Kantitatif Analiz (Ed. Feyyaz ONUR), 2014


"NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları