Bilgisayar Yazılımları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kullanım Haklarına Göre Yazılım Türleri..
Advertisements

Farklı CD‘ ler FarklI Yazılımlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Donanım ve Yazılım Tacettin İnandı Halk Sağlığı. DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI Bilgisayar, yazılım (software) ve donanım (hardware) olmak üzere iki bölümden.
TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ BÖLÜM 2 YAZILIM Doç. Dr. Mehmet ERTAŞ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü 1.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri Kullanıldığı Yerler Örnekler Düzenleyen: Mehhmet Akif BARIŞ.
Donanım Birimleri.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
DONANIM VE YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Şahin GÖKÇEARSLAN. Yazılım Türleri Bilgisayar Yazılımları Yazılım türleri (İşletim sistemleri, paket programlar, programlama dilleri) Yazılım lisans türleri.
Oğuz Yarımtepe oguzy (at) comu.edu.tr Linux Kullanıcıları Derneği Pardus Kurulumu Oğuz Yarımtepe Linux Kullanıcıları Derneği oguzy (at) comu.edu.tr.
Toplantıları önemli hale getirin. Harika ekiplerin temelinde çok iyi iletişim vardır. Temel.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DONANIM VE YAZILIM.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
YAZILIM (SOFTWARE).
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
FAYDALI BİLGİSAYAR PROGRAMLARI
YAZILIM İşletim Sistemleri Uygulama Programları Programlama Dilleri
TELİF HAKLARI.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Bilgisayar Yazılımları
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
HAZIRLAYAN SEDA KALKANDELEN
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
Güvenli İnternet Kullanımı
İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Ağ İşletim Sistemleri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
BİLGİ GÜVENLİĞİ Güvenli Şifre Oluşturma Bilgi Gizliliği ve Güvenliği
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
FAYDALI BİLGİSAYAR PROGRAMLARI
Bilinçli Tercih Seminerine
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
DERS:BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM KONU: BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI
Bilgisayarlara komut verme Remzi ÖZ
Temel Bilgisayar Bilgileri
BLP 4210 PLATFORM BAĞIMSIZ PROGRAMLAMA
VAVEYLA OTEL ZİNCİRLERİ
Eczanede kullanılacak cihaz ve aletler
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Microsoft SharePoint'inizi özelleştirme Çevrimiçi web sitesi
Bu konudaki her şeyi okuyun Microsoft SharePoint Haberler
Bilgisayar Yazılımları
Temel Kavramlar Bilgisayar Çalışma Mantığı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar)
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
Gelişim ve Temel Kavramlar
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Hata ayıklama da denilen programlama hatalarını bulma ve düzelme işlemine ne denir? a) Veri b) Yazılım c) Bug d) Debugging e) Donanım.
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
Nedir? E-lmas üniversite bünyesinde çalışan bir laboratuvar için tüm analiz süreçleri kayıt altına alan ve raporlayan bir yazılımdır. Çok kullanıcılı ve.
Bilişim Güvenliği: Güvenli Hesaplama
Sunum transkripti:

Bilgisayar Yazılımları

Yazılım Türleri İşletim sistemleri Paket Programlar Kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişimi sağlayan programlardır. Bilgisayar sisteminin tüm hareketlerini denetler. Sistemde bulunan MİB, ana bellek vb. kaynakları yönetir. İşletim sistemleri Paket program, içeriğinde kendi yükleme uygulamalarını ve obje kütüphanesini barındıran genelde birden çok fonksiyona sahip olan yazılımlardır. Çeşitli yazılım dilleri ile hazırlanabilmekte olup genelde masaüstü uygulamalarıdır. Örnek: Office Programları Paket Programlar Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama dili denilir. Yazılan kaynak kod program derleyici veya yorumlayıcı tarafından bilgisayar diline çevrilir. Örnek: C, Pascal, Delphi, Java, Visual Basic, Visual C Programlama Dilleri

Yazılım Türleri Örnek Olay 1: Aykut çok beğendiği bir strateji oyunu satın alarak bilgisayarına kurdu. Ömer, Aykut’un oynadığı bu oyunu çok beğendi ve kendisi de bilgisayarına kurmak istedi. Bir bilgisayar dergisinin bu oyunun CD’sini verdiğini işitti. Dergiyi alarak oyunu bilgisayarına kurdu. Oyunun birinci aşamasını tamamladıktan sonra bundan sonraki aşamalara geçemeyeceğini belirten bir uyarı çıktı. Sizce neden böyle bir uyarı çıkmıştır?

Yazılım Türleri Örnek Olay 2: Zeynep bir film CD’si aldı. Ancak bilgisayarında bu CD’yi izleyebilmesi için film programı gerekiyordu. İnternetten araştırarak bir film programı indirdi ve filmini izledi. Aradan bir ay geçince çizgi filmin ikinci bölümünün CD’sini aldı. Filmi izlemek istediğinde internetten indirdiği programı artık kullanamayacağını belirten bir uyarı çıktı. Bu uyarının nedeni ne olabilir?

Yazılım Türleri Örnek Olay 3: Zeynep arkadaşından internet üzerinden herkesin indirebileceği ve sürekli kullanabileceği bir film programının ismini öğrendi ve bu programı bilgisayarına yükledi. Artık istediği zaman film izleyebilecekti. Zeynep’in arkadaşından öğrendiği program ne tür bir yazılımdır?

Yazılım Türleri Lisanslı Yazılım Ücretsiz Yazılım (Freeware) Kullanım haklarını satın almış ya da bu hususta bir sözleşme imzalamış bir kişi ya da bir grup tarafından kullanılabilen yazılımlardır. Lisanslı Yazılım İnternet üzerinden, bilgisayar dergisi CD’lerinden ya da kullanıcı grupları aracılığı ile dağıtılan ve hiçbir ücret talep edilmeyen yazılımlardır. Ücretsiz Yazılım (Freeware) Tanıtım programlarıdır. Geliştirme ya da pazarlama aşamasındaki bir yazılımın yeteneklerini gösteren kısıtlı sürümdür. Demo Yazılım Bilgi hizmet sunucuları tarafından kullanıcılara ücretsiz olarak ya da çok küçük bir abonelik ücreti ile dağıtılan ve deneme mahiyetinde olan yazılımlardır. Bu yazılımların genellikle 15-30 gün gibi bir kullanım süresi bulunmaktadır. Paylaşılan Yazılım (Shareware)

İşletim Sistemleri İşletim sistemi; Bir bilgisayarda işlemlerin yapılabilmesini, Komutların yerine getirilmesini, Programların birbirleri ile uyum içinde ve sorun çıkarmadan çalışabilmelerini, Kullanacakları disk alanlarını ve araçların paylaşımını düzenleyen Kısaca bir bilgisayarın temel işlevini yerine getirebilmesini sağlayan yazılımlardır.

İşletim Sistemleri - Türleri Metin tabanlı işletim sistemleri: Tüm komutlar klâvye kullanarak girilir. Bu tür yazılımı çalıştırabilmek için komutları tam olarak bilmek gerekir. Örnek: PC-DOS, MS-DOS, Unix, Linux, Netware

İşletim Sistemleri - Türleri Grafik Arayüze Sahip İşletim Sistemleri: Komutlar fareyle, ilgili simgelere tıklama yapılarak verilir. Örnek: MacOS, OS/2, Windows 3.0, Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows XP, Windows Nt, Linux

İşletim Sistemleri Grafik Arayüz Özellikli Güncel İşletim sistemleri Güncel Windows Sürümleri: Windows Xp, Windows Vista, Windows 7 Güncel Linux Sürümleri: Pardus, Truva, Ubuntu, RedHat, Madrake

İşletim Sistemleri Ücretli ve pahalı Kapalı kaynaklı Görsel standardı vardır Kullanımı kolaydır Kişiselleştirilebilir Yazılım desteğine sahip Donanım desteğine sahip Windows Ücretsiz Açık kaynaklı Görsel standardı yoktur Kullanım kolaylığı sürümüne göre değişir Yazılım desteğine sahip değil Donanım desteğine sahip değil Linux