Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERS:BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM KONU: BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERS:BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM KONU: BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI"— Sunum transkripti:

1 DERS:BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM KONU: BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI

2 İÇİNDEKİLER BİT’in Ürünleri BİT Çeşitleri
Donanım ve Yazılım Teknolojileri

3 BİT’in Temel Kavramları
Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı komutlara göre işlem yapan, yaptığı işlemlerin sonucunu depolayabilen, istenildiğinde bir yerden başka bir yere gönderebilen elektronik bir cihazdır.

4 Bilişim Teknolojisi, bilginin elde edilmesinde, saklanmasında,üzerinde işlem yapılmasında, ağlar aracılığıyla bir yerden başka bir yere iletilmesinde kullanılan bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin tümüdür.

5  Bilgisayar teknolojisinin gelişimiyle iletişim teknolojisi de gelişmiş, böylece bilgi iletişimi daha etkili ve verimli hâle gelmiştir.  Örneğin, mobil telefonla sesli iletişim sağlanabiliyorken 3G teknolojisiyle sesli ve görüntülü bilgi aktarımı dönemi başlamıştır.

6 BİT’İN ÜRÜNLERİ Günlük hayatta işlerimizi kolaylaştıran bilişim teknolojileri araçları gün geçtikçe gelişmekte ve değişmektedir. Bu ürünler, insan ihtiyaçlarına göre şekillendirilirken ergonomi dediğimiz insan‐araç uyumunu da göz ardı etmemesi gerekmektedir.

7 Bazı Bilişim Teknolojileri (BİT) Ürünleri
 Bilgisayarlar  Telefonlar  Televizyonlar (TV)  Kameralar  Depolama Araçları

8  Yazıcılar  Monitörler  Fotokopi Makineleri  Güvenlik Sistemleri  Modemler

9  Hesap Makineleri  Görüntüleme Sistemleri  GPS Sistemleri  Fotoğraf Makineleri

10 BİT ÇEŞİTLERİ Zaman, mekan, mesafe tanımaksızın bilginin bir yerden başka bir yere iletimini sağlayan teknolojiler olarak adlandırılan bilişim teknolojileri hayatımızın her anını kaplamış durumdadır. Her an karşımıza bir şekilde çıkan bilişim teknolojilerini farklı gruplar halinde çeşitlendirmek mümkündür. Şimdi bu gruplandırmaları yapalım.

11 BİT ÇEŞİTLERİ Yaptıkları İşlere Göre Taşınıp Taşınmadıklarına Göre
Kullanım Amacına Göre Kullanıcı Sayısına Göre Tek Bir İş Yapan Bilişim Teknolojileri Birden Fazla İş Yapan Bilişim Teknolojileri Taşınamayan Bilişim Teknolojileri Taşınan Bilişim Teknolojileri İyi Niyetli Kullanım Kötü Niyetli Kullanım Kişisel Kullanım Birden Fazla Kişinin Kullanımı

12 Yaptıkları İşlere Göre
Tek bir iş yapan Bilişim Teknolojileri Gerek üretilirken gerekse kullanım amacına göre sadece bir iş yapabilen teknolojilere denir. Örnekler  Otomobillerde kullanılan araç tanıma sistemi  Araç takip sistemi  Çamaşır ve bulaşık makineleri  Belediyelerin kullandığı mobese kameraları

13  Deprem tanıma sistemi
 Mp3 çalar  Güvenlik sistemleri  Yangın alarm sistemi  Suni kalp cihazı  Otomatik kapılar bunlardan bazılarıdır  Tarım sulama sistemi

14 Birden fazla iş yapan Bilişim Teknolojileri
Birden fazla iş yapabilme kapasitesine sahip olarak üretilen bilişim teknolojileridir. Neredeyse tüm insanların kullandığı teknolojiler olarak adlandırabiliriz.

15 Örnekler  Masaüstü bilgisayarlar
 Gerek ticari gerekse kamu kuruluşlarında olan sunucu ve terminal bilgisayarlar  Akıllı cep telefonları  Tabletler bu gruba verilecek örneklerden bazılarıdır.

16 Taşınıp Taşınmadıklarına Göre
Taşınamayan Bilişim Teknolojileri Gerek ağırlığı gerekse bulunduğu yere montesi sebebiyle taşınamayan bilişim teknolojileridir. Örnekler  Masaüstü bilgisayarlar  Araç arıza sistemi tanıyıcısı  Sunucu bilgisayarlar

17  Tomografi cihazları  Sismograf aletleri  Güvenlik sistemleri  Telefon ve Cep Telefonu santralleri bunlardan bazılarıdır.

18 Taşınan Bilişim Teknolojileri
Gerek hafifliği gerekse önemi sebebiyle taşınabilen bilişim teknolojileridir. Örnekler  Cep telefonları  Tabletler  Laptoplar,

19  Notebooklar,  Holter cihazı,  Harici Sabit Diskler,  Flash Bellekler,  Yazarkasa ve pos cihazı bunlara verilebilecek örneklerden bazılarıdır

20 Kullanım Amacına Göre İyi niyetli kullanım Bilgilin zaman, mekan, mesafe dinlemeden sürekli yer değiştirdiği bu teknolojilerde, gerek bilgiyi dağıtanın gerekse bilgiye ulaşanın iyi niyetli olarak bilgiyi paylaşması, bilginin paylaşımı için kullanılan teknolojilerin doğru kullanılması bilginin doğru bir şekilde artmasını ve çoğalmasını sağlar.

21 Örnekler  Haber kanalının verdiği doğru haberler  Kütüphanelerden yararlandığımız kaynaklar  Forum sitelerinde verilen bilgiler  e-devlet sitelerinin insanlara sunduğu hizmetler  Öğretmenlerin birikimlerini paylaştığı web sitesi  Sitelere gerçek bilgilerle üye olup sitenin yayılmasına bir şekilde yardımcı olan üyeler  Yangını haber veren sistemler  Sismograf cihazları güvenlik kameraları bu tip kullanıma örnek teşkil etmektedir.

22 Kötü niyetli kullanım Gerek bilginin doğru şekilde paylaşılmasına, gerek paylaşılan bilgilerin çalışmasına, gerekse bilişim teknolojilerinin görevini yapmamasına yönelik yapılan tüm davranışları kötü niyetli kullanım olarak adlandırabiliriz.

23 Örnekler  Doğru olmayan bilgiyi internette yayma  İnsanları yanlış yönlendirme  İnsanların faydasına sunulan bilgileri saklayarak onlardan fayda kazanma  Bilişim korsanlığı yaparak bilgiye ulaşma veya bilgiye ulaşmanın yollarını kapama  İnsanların özel hayatına girerek gizlice onları dinleme ve görüntüleme yoluyla menfaat elde etme bunlardan bazılarıdır.

24 Kullanıcı Sayısına Göre
Kişisel kullanım Bir kişi tarafından kullanılan bilişim teknolojilerine denir. Bu kullanım bazen görev icabı olabilir bazen de teknolojinin sayısı itibarıyla olabilir. Örnekler  Cep telefonu kullanımı,  Kişisel bilgisayar kullanımı  Sunucu bilgisayar kullanımı  Tomografi cihazı kullanımı bunlardan bazılarıdır

25 Birden fazla kişinin kullanımı
Gerek umuma açık yerlerde, gerekse çalışma ortamında herkesin kullanımına açık olan bilişim teknolojileridir. Örnekler  İnternet cafeler de bulunan bilgisayarlar,  Okullarda bulunan bilgisayarlar  Şirketlerde kullanılan cep telefonu ve notebooklar  Dinlenme tesislerinde bulunan internet bağlantıları bu tip yapıya verilebilecek örneklerdendir.

26 DONANIM VE YAZILIM TEKNOLOJİLERİ

27 Bilgisayardan söz edildiği zaman birbirini tamamlayan iki kavram akla gelir. Bunlardan birincisi donanım , ikincisi ise yazılımdır. Bilgisayarı oluşturan her türlü elektronik ve mekanik bölümlerine donanım (hardware ) denir. Yazılım (software) ise; bilgisayarın çalıştırılması için gerekli olan ve bilgisayarda çeşitli işlemler yapılmasına imkan sağlayan programa denir.

28 Donanım ( Hardware) Bilgisayarın bünyesinde bulunan her türlü mekanik ve elektronik cihazları (donanım) oluşturur.Bilgisayarların fiziksel kısımlarına donanım denilmektedir. Elle tutulabilirler. Ekran, klavye, Sabit disk (harddisk), fare, yazıcı, bellek, mikroişlemci, tarayıcı,…

29

30 ANAKART

31 CPU(İŞLEMCİ)

32 EKRAN KARTI

33 ETHERNET

34 FARE

35 HARDDİSK(SABİT DİSK)

36 KASA

37 KLAVYE

38 MONİTÖR

39 RAM

40 ROM

41 TARAYICI

42 YAZICI

43 Yazılım Bilgisayarda kullanılan her türlü programa yazılım denir. Genelde programlar kullanılacakları zaman, çevre birimlerinden(disklerden) belleğe(RAM) yüklenir. Bilgisayarın çalışmasını sağlayan yazılım olan işletim sistemi bilgisayar açıldığı zaman otomatik olarak belleğe (RAM) yüklenir.

44 İşletim sistemi olmazsa bilgisayar açılmaz(Donanım olmazsa yazılım çalışmaz,yazılım olmazsa donanım çalışmaz) İşletim sistemleri işlemcilere özgü olarak hazırlanır. Uygulama programları da işletim sistemlerine özgü olarak hazırlanır.(Vista uyumlu programlar,xp uyumlu programlar vs)

45 Yazılımlar genellikle üç ana başlıkta toplanırlar.Bunlar;
İşletim Sistemi Yazılımları Uygulama Yazılımları Programlama Dilleri

46 İşletim Sistemi Yazılımları
İşletim sistemi, bilgisayarın ilk açılma anından kapanana kadar kullanıldığı sürece görev yapan ana yazılımdır.

47 İşletim sistemi; Ana ve yan belleklerin en verimli biçimde kullanılmasını , Donanım birimleriyle iletişimi , Çeşitli uygulama ve hizmet programlarının çalıştırılmasını sağlar.Örnek: Windows 95, 98, XP, Vista, Pardus, Linux, Unix, Macos vs.

48 Uygulama Yazılımları Uygulama yazılımları belirli konulardaki problemlerin çözümüne yönelik olarak programlama dillerinden biri ile yazılmış programlardır. Hangi işletim sistemine uygun olarak yazılmışsa o işletim sistemi altında çalışırlar.

49 Değişik amaçlara yönelik yüzlerce uygulama programı(paket program) vardır.Örneğin; Office programları(Word,Excel,Powerpoint vs.), photoshop, winamp, flash, oyunlar, antivirüs programları vs.

50 Programlama Dilleri Uygulama yazılımlarının ve işletim sistemlerinin yazılması, oluşturulması için kullanılan programlardır. Örnek: Java, Delphi, Pascal, C++,Visual Basic vs.

51 Kullanım Haklarına Göre Yazılım Çeşitleri

52 Lisanslı Yazılım: Kullanabilmek için lisans hakkının satın alınması gereken programlardır.Örnek:Office Programları,Windows Xp vs.

53 Demo Yazılım: Özellikleri kısıtlanmış, tanıtım amaçlı yazılımlardır.

54 Paylaşılan Yazılım: Tanıtım amaçlı bir süreliğine (30 gün,15 gün vs) ücretsiz kullanılabilen, süre bitiminde lisans hakları satın alınmak koşuluyla kullanılabilen yazılım türüdür. Çeşitli antivirüs programları

55 Freeware(Bedava) Yazılımlar:
Kullanıcıdan ücret talep etmeksizin cd, disket, internet vasıtasıyla dağıtılarak kullanılan programlardır. Örnek: Msn, Winrar..

56 Beta Yazılımlar: Yazılımın ilk sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir.

57 Bizi Dinlediğiniz İçin Teşekkürler!

58 KAYNAKÇA KAVRUK, Yasin-YILDIRIM, Yusuf, 5. Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğrenci Çalışma Kitabı, Ankara,2017, syf;14-19

59 HAZIRLAYANLAR Aslıhan İldağ Ayşegül Dülger Resul Muhammed İkra Demirel Senem Osmanoğlu Tuğba Öksüz


"DERS:BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM KONU: BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları