ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Advertisements

MUSTAFA YEŞİLADA
EKİP ÇALIŞMASI.
TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
MARKA VE KURUMSAL İ MAJ TASARIMI HAFTA V. Marka İ majı I İ maj, genel olarak bir olay, olgu, kurum, kişi hakkında bireyin sahip oldu ğ u algılama olarak.
KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.
PARÇADA ANLAM.
HAZIRLAYAN : EBRU ÖZÇİFTÇİ NO: 1257 SINIF: 6-B
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
ÇEVRE HAKKI.
TÜRETİLMİŞ VERİLER VE HASTALIK ÖLÇÜTLERİ
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Brüksel.
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
Kuhn ve Bilimsel Devrimler
Küresel Isınma Nedir?.
ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLAR
Korunan Alan Kavramı Doç. Dr. Nilgül KARADENİZ
Master in Advanced European and International Studies.
Günü Sevgiyle Başlat.
HİTİT(ETİ) UYGARLIĞI.
KKKanola Kanola Yagı. Kanola ş algama benzeyen tek yıllık bir serin sezon bitkisidir. Dünya ya ğ lı tohum üretiminde soya ve palmiyeden den sonra üçüncü.
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Erhan ÖRÜN.  Ermeni Meselesi Nedir?  Dünya Kamuoyunca Kabulü  Avrupa Birli ğ ine Etkileri.
Hazırlık Çalışmaları İLETİŞİM Hazırlık Çalışmaları.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
WEB 2.0 ARAÇLARI TANITIM MUSTAFA EROĞLU
Bana göndermekte oldu ğ unuz… Çok ho ş uma giden.
 Yakın bir geçmişe kadar Avrupa’da okulların üç hatlı dikey kurulmuş sistemi, “kabiliyetlerin trinite psikolojisi” görüşüne dayandırılmaktaydı. Eski.
1 P A R Ç A D A A N L A M TÜRKÇE / Parçada Anlam Parçanın Konusu Parçanın Başlığı Anahtar Sözcükler.
HANS HOLLEIN KÜBRA ÖZDEN İÇT-2.
TELKODER Implementation of the EU Regulatory Framework for Electronic Communication 2015 DEĞERLENDİRME.
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ. Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giri ş, geli ş me, sonuç bölümleri oldu ğ u gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın.
ÇEVREMİZİ KORUYALIM.
ÇEVRE NEDİR?.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
İSLAM KÜLTÜR VE MEDENİYETİ
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Tropikal Yağmur OrmanlarI BİYOMU.
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.

EKOLOJİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Tarih Felsefesi.
MEDİKAL BİYOLOJİ.
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Dürüst, “do ğ ru” kimse anlamına gelir Dürüstlük içtenlik, do ğ ruluk, açıklık, do ğ rudanlık gibi ki ş ilik özelliklerine sahip olmaya i ş aret eder.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
BİTKİLERİN YETİŞME ŞARTLARI
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma.
EKOLOJİ.
HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR.
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
NERG İ S ALTIN\MEL İ KE ACIBUCA.  İ nsan beyninin fonksiyonlarını yerine getirmesi için su tüketimi önemlidir.  Su vücut sıcaklı ğ ı seviyesini düzenleyen.
Sunum transkripti:

ÇEVRE KAVRAMI 1

Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü tarafından yeni ve modern toplumda tanımlanması ve üzerinde çalı ş ılması için mücadele gerektiren bir olgu olarak kabul edilmekte ve bu nedenle önemi giderek artmaktadır. 1 Alexandre Kıss, Introduction to International Environmental Law, Programme of Training for the Application of Environmental Law, UNEP, UNITAR, Geneva, Switzerland, 1997, s. 1. 2

Ekoloji açısından bir belirleme getiren tanıma göre çevre, “dünya üzerindeki canlı yaratıklarla, bunların üzerinde ve içinde ya ş adıkları yeryüzünün hava, toprak ve sudan olu ş an ince örtüsünü bir araya getiren sistemdir”. “Çevre” terimi, yeryüzündeki sınırlı bir alanı veya yerkürenin bütününü hatta gezegenin çevresini saran uzayla birlikte, gezegeni kapsayacak biçimde tanımlanabilir. 3

BIYOSFER 4

“Biyosfer” terimi, özellikle UNESCO tarafından kabul edilen tanıma göre; evrende bu günkü bilgilerimize göre canlı ya ş amını barındıran ve insan çevresinin bütününü ifade eden en geni ş tanım olarak kullanılmaktadır. Gerçekten de biyosfer, yerküreyi çevreleyen dar tabakayı içermekte, bu anlamda dünyayı ve yerkürenin birkaç bin metre üstünü ve yerkabu ğ u ve okyanusların altını da kapsamaktadır. 5

Çevre ile ilgili bilimsel eserlerde farklı çevre tanımları yer almakta ve farklı anlamlar verilmektedir. Bu tanımlara göre; “Çevre, bir organizmanın var oldu ğ u ortam veya ş artları içerir. Bu çevre do ğ al fiziki unsurlarla birlikte organizmanın etkile ş ti ğ i insan ürünü ortamı içerir.” Di ğ er bir dü ş ünce çevreyi; “fiziki, biyolojik ve sosyal çevre olarak üçe ayrılan ve bir organizmanın dı ş ında olan her ş ey” olarak tanımlamaktadır. 6

Çevrenin sınırlarının belirsiz olması ve herkes tarafından farklı anlamlar yüklenmesi nedeniyle bu tanımları ço ğ altmak mümkündür. Bu sebeple, “çevre”nin öznel de ğ erlendirmelere konu olabilece ğ i ve kimileri için bir tutku, kimileri için bir umut, kimileri için ise bir anlayı ş sızlık göstergesi oldu ğ u ifade edilmi ş tir. 7

Uluslararası hukuki metinlerde de pek çok de ğ i ş ik çevre tanımı içermektedir. tarafından kabul edilen bir düzenlemeye göre çevre; Uluslararası hukuki metinlerde de pek çok de ğ i ş ik çevre tanımı içermektedir. Avrupa Ekonomik Toplulu ğ u Konseyi tarafından kabul edilen bir düzenlemeye göre çevre; “Su, hava, toprak ve bunların birbirleri arasındaki ili ş kiler oldu ğ u gibi di ğ er canlı organizmalarla ili ş kileri” tanımlar. Di ğ er pek çok tanım 1972 yılında Stockholm’de kabul edilen açıklanan dü ş ünceye dayanmaktadır. Bu dü ş ünceye göre; Di ğ er pek çok tanım 1972 yılında Stockholm’de kabul edilen Birle ş mi ş Milletler İ nsan Çevresi Bildirgesinin Önsözünde açıklanan dü ş ünceye dayanmaktadır. Bu dü ş ünceye göre; “ İ nsan kendisine fiziksel varlı ğ ını sürdürme olana ğ ı sa ğ layan ve ayrıca dü ş ünsel, ahlaki, sosyal ve tinsel geli ş me fırsatı veren çevrenin hem içinde ya ş ayan bir canlı, hem de parçasıdır.” 8

Çevre tanımları içerisinde en kapsamlı tanımlardan birisi Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan Tehlikeli Faaliyetler Sonucu olu ş an Zarar Hakkında Sivil Sorumluluk Sözle ş mesi’nde yer almaktadır. Sözle ş menin 2 nci maddesine göre; “Çevre; -hava, su, toprak, hayvan ve bitki toplulukları gibi canlı ya da cansız tüm do ğ al kaynakları ve bunlar arasındaki etkile ş imi, -kültürel mirasın herhangi bir bölümünü olu ş turan varlıkları ve -peyzajın tüm karakteristik özelliklerini içerir.” Bu nedenle, binalardan, anıtlardan ya da benzer yapılardan olu ş sa da, insan yapımı çevre de bozulma kar ş ısında korunması gereken çevrenin bir parçası olarak kabul edilmektedir. 9