Libreoffice Calc ile Veri Tablosu Hazırlama. Veri Tablosu Oluşturmak İçin Veri Girişi Bir öğrencinin; 1. Vize Notu 2. Final Notu 3. Ödev Notu A) Girişi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GRAFİK VE HARİTA YARATMA
Advertisements

Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
EXCEL ŞAHİN AKDAĞ 1.
Tur Programının Kaydı.
Cemile Sandallı EXCEL 2010 TEMEL İŞLEMLER
1.Adım: Birime havale edilen evraklar seçeneği seçilir.
Yrd.Doç.Dr.Levent Malgaca,2010
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Ofis Yazılımları- Hesap Tablosu Programları
Bilgisayar Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
Kesme Ekleme Sayfa Numaralandırma Bir sayfayı yan Çevirme
Standart Normal Dağılım
Halk Sağlığı Müdürlüğü
EXCEL 2003 Ders 1.
EXCEL FORMÜLLERİ Hazırlayan Kağan GÜL.
ÖĞRENME FAALİYETİ 3. PARAGRAF DÜZENLEME.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Formül Hazırlama ve Kullanma
Temel Bilgi Teknolojileri
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 2
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
HAZIRLAYANLAR Baran EKSİK Hayrettin GÜNGÖZ Konu: Windows 7 Altında Disk Yönetimi.
Bilgisayarda Ofis Programları
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI 4. DERS.
MS-WORD TOBLO OLUŞTURMA
Bilgisayarda Ofis Programları
SINAV NOTLARI HAZIRLIYORUM
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ
Öğrencinin aldığı tüm derslerin dönem bazında görülebildiği ve dersler üzerinde tüm değişikliklerin yapılabildiği ekrandır. İlk yapılması gereken Hızlı.
Temel Bilgi Teknolojileri
Halk Sağlığı Müdürlüğü
HÜCRELERİ HİZALAMA VE BİRLEŞTİRME
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
Bilgisayar II
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi (Microsoft Powerpoint)
5.1. Tablo Ekleme Kelime işlemci programında tablo eklemek için Ekle sekmesindeki Tablolar grubundan Tablo düğmesine tıklanır. A:Tablo; Bu kısmın üzerine.
4. LİSTE OLUŞTURMA VE BİÇİMLENDİRME
BTEP105 Ünite 2: Excel 2010 – Kısım2.
Fonksiyonlar ile Çalışmak
EXCEL.
Microsoft EXCEL (1).
Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Temel Bilgi Teknolojileri Yrd. Doç. Dr. Doğan Aydoğan.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 3. Sayıları Biçimlendirmek Hücrelere girdiğimizde sayıları biçimlendirmek için; Hizalma yapmak istediğimiz.
Dersin Amacı Bu dersin amacı, o İşlem tabloları, o Başlıca işlem tabloları, o Microsoft Excel 2010’da dosya işlemleri, o Microsoft Excel 2010’da bilgi.
Dersin Amacı Bu dersin amacı Microsoft Word 2010’da, o Tablolar ile çalışmak, o Belgeye eklentiler yapmak, o Sayfa yapısı, o Belge yazdırma, hakkında.
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
Hesaplama Tabloları (MS For Mac Excel -1) Öğr.Gör. Mehmet Akif Barış.
Hesaplama Tabloları (MS For Mac Excel -2) Öğr.Gör. Mehmet Akif Barış.
Hesaplama Tabloları (MS For Mac Excel -3)
TABLO İLE ÖĞNENCİ LİSTESİ OLUŞTURMA ÖĞRENCİ BAŞARI GRAFİĞİ OLUŞTURMA
ITEC115 - BİLGİSAYARA GİRİŞ ITEC190 - HUKUK İÇİN BİLGİSAYAR
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
HESAP VE TABLO PROGRAMI (LİBRE OFFİCE CALC veya M.OFFİCE EXCEL)
Kemikler ile Çalışmak (Bone Tool)
İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı
İŞLEM TABLOLARI (Bölüm 1)
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
başlık anlatım Kırmızı arka plan üzerinde resimlerle SmartArt grafiği
KELİME İŞLEMCİLER (Bölüm 2)
Excel (Hesap Çizelgesi) Programı
3. OFİS PROGRAMLARI (EXCEL)
Sunum transkripti:

Libreoffice Calc ile Veri Tablosu Hazırlama

Veri Tablosu Oluşturmak İçin Veri Girişi Bir öğrencinin; 1. Vize Notu 2. Final Notu 3. Ödev Notu A) Girişi yapılarak ilk olarak Ham Başarı Puanı bulunacaktır. B) Sınıf Ortalaması ve Sınıf Standart Sapması hesaplanacaktır. C) Z Skor Puanı ve Başarı Puanı hesaplanacaktır. D) Başarı Puanına bağlı olarak ‘’Geçti’’ ya da ‘’Kaldı’’ yazdırılacaktır.

İşlem Yapılacak Tabloyu Oluşturma İşlemi Libreoffice Calc programında ilk olarak; A Sütununa Öğrenci No, B Sütununa Öğrenci Adı, C Sütununa Vize Notu, D Sütununa Final Notu, E Sütununa Ödev Notu, F Sütununa Ham Başarı Notu, G Sütununa Z Skor Puanı, H Sütununa Başarı Puanı, Son olarak I Sütununa ise Durum başlığı şeklinde veri girişleri yapılır.

Başlıkların Sütunlara Yazımı

Çalışma Sayfasındaki Verilerin Hücre İçine Ortalanması Tüm çalışma sayfası seçildikten sonra fareden sağ tuş ile ‘’ Hücreleri Biçimlendir’’e tıklanılır. Hizalama sekmesinden Yatay  Merkez ve Dikey  Orta seçenekleri seçilir. Böylelikle eklenen veriler hücrenin ortasında görünür.

Verilerin Eklenmiş Hali ve Kenarlık Ekleme Kenarlık eklenecek hücreler fare ile seçilir ve sağ tuş yapılarak Hücreleri Biçimlendir seçeneği tıklanır. Açılan pencerede Kenarlıklar sekmesinden Dış Kenarlıkları ve Tüm İç Çizgileri Ata seçeneği işaretlenerek Tamam’a tıklanılır.

Ortalama ve Standart Sapma Satırı Oluşturma İki adet Hücre Fare ile seçilerek sağ tuş yapılır ve Hücreleri Birleştir seçeneği tıklanarak tek parça haline getirilir.

Ham Başarı Puanı Hesaplama 1.Vizenin yüzde 40’ı 2.Final’in yüzde 60’ı 3.Ödev’in yüzde 10’u alınır 4.Yüzdelerden çıkan 3 değer toplanarak Ham Başarı Puanı bulunur. (Yüzde alım işlemlerinde ister sayıyı 0,4 gibi ondalık değerle çarpar alırız ya da sayıyı 100 ile çarpar 40’a böleriz.)

Ham Başarı Puanı Formülü Vize Notu Hücresi: C2 Final Notu Hücresi: D2 Ödev Notu Hücresi: E2 olduğuna göre; Formül: =C2*0,4+D2*0,6+E2*0,1 olur. Bu formül Ham Başarı Puanı Sütununun ilk satırı olan F2 Hücresine yazılır.

Ham Başarı Puanı Formülü

Tüm Öğrencilerin Ham Başarı Puanı Hesaplanması Libreoffice Calc programında arka arkaya değer hesaplanacak olan hücrelerden ilkine formül yazılır. Ardından çıkan sonucun olduğu hücreye tıklanır ve kenarındaki Siyah Noktadan + ikonu çıkınca hesaplanacak hücre kadar aşağıya çekilir.

Sınıf Ortalaması Hesaplama Sınıf Ortalaması Hesaplamak için; Ham Başarı Puanlarının Ortalama Formülü ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Hesap yapılacak olan I13 hücresine gelinir ve Formül Çubuğundaki fx butonuna tıklanır.

Sınıf Ortalaması Hesaplama Açılan pencereden Kategori Sekmesinden ‘’İstatiksel’’ bölümü seçilir. İstatiksel bölümünde ise ‘’Ortalama’’ seçilir ve ileri butonuna tıklanır. Açılan Pencerede Sayı1 fx seçeneği yanındaki Küçült butonuna tıklanır ve açılan küçük pencereden Ham Başarı Puanı Sütununda Sayı Değeri olan tüm hücreler fare ile seçilir. Seçildikten sonra Tamam butonuna tıklanır ve Sınıf Ortalaması Bulunur.

Sınıf Ortalaması Hesaplama

Standart Sapma Hesaplama Standart Sapma Puanını hesaplamak için; Ham Başarı Puanlarının ‘’STDSAPMA’’ Formülü ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Hesap yapılacak olan I14 hücresine gelinir ve Formül Çubuğundaki fx butonuna tıklanır. Açılan pencereden Kategori Sekmesinden ‘’İstatiksel’’ bölümü seçilir. İstatiksel bölümünde ise ‘’STDSAPMA’’ seçilir ve ileri butonuna tıklanır. Açılan Pencerede Sayı1 fx seçeneği yanındaki Küçült butonuna tıklanır ve açılan küçük pencereden Ham Başarı Puanı Sütununda Sayı Değeri olan tüm hücreler fare ile seçilir. Seçildikten sonra Tamam butonuna tıklanır ve Standart Sapma Bulunur.

Standart Sapma Hesaplama

Z Skoru Hesaplama Z Skoru Puanını hesaplamak için; Ham Başarı Puanından Sınıf Ortalaması Puanı Çıkarılır ve Sayı Standart Sapma Puanına bölünür. Z Skoru Hesaplanacak Hücre: G2 Ham Başarı Puanı Hücresi: F2 Sınıf Ortalaması Hücresi: I13 Standart Sapma Hücresi: I14 Formül: =(F2-I13)/I14 şeklinde yazılır. Fakat diğer hücrelerde bu formül’ün işlem yapabilmesi için Dolar ikonu olan $ karakteri kullanılarak değişken değer bildirilir. Yani yeni Formül; =(F2-$I$13)/$I$14 olur. Böylelikle süregelen diğer değerlerde hesaplanabilir.

Z Skoru Hesaplama

Başarı Puanı Hesaplama Başarı Puanını hesaplamak için; Z Skoru Puanı 10 ile çarpılarak 50 ile toplanır. Böylelikle öğrencinin Gerçek Başarı Puanı ortaya çıkar. Başarı Puanı Hesaplanacak Hücre: H2 Z Skoru Puanı Hücresi: G2 Formül: =G2*10+50 olur.

Başarı Puanı Hesaplama

Koşula Bağlı Olarak Durum Belirtme Yapılan hesaplamalar sonucu ortaya çıkan Başarı Puanı ise öğrencinin durumunun belirtileceği koşul olarak baz alınacaktır. Eğer Öğrencinin notu 50’den yüksek ise ‘’Geçti’’ yazacak, 50’nin altında ise ‘’Kaldı’’ yazacaktır. Bu işlemi yapabilmek için Eğer Formülünü kullanmamız gerekmektedir. Durum yazılacak olan I2 Hücresine gelinir ve Eğer Formülü yazılır.

Koşula Bağlı Olarak Durum Belirtme Durum yazdırmak için; Hesap yapılacak olan I2 hücresine gelinir ve Formül Çubuğundaki ‘’fx’’ butonuna tıklanır. Kategori bölümünden ‘’Mantıksal’’a tıklanır. Buradan ‘’EĞER’’ işaretlenerek ileri butonuna tıklanır. Açılan yeni pencerede ‘’Test’’ yazan bölümün karşısındaki ‘’Seç’’ butonuna tıklanır. Açılan penceredeki bölüme Başarı Puanı Sütununun ilk değeri olan Hücre(H2) seçilir ve >=50 şeklinde ifade yazılır. Bu ifade 50’den büyük ya da küçük olma durumunu sembolize etmektedir.

Koşula Bağlı Olarak Durum Belirtme Seçim yapıldıktan sonra ‘’Öyleyse Değeri’’nin bölümünün karşısında bulunan ‘’seç’’ butonuna tıklanır ve Çift Tırnak içerisinde ‘’Geçti’’ yazılır ve küçült butonuna tıklanır. Daha sonra ‘’Aksi Halde Değeri’’ yazan bölümün karşısındaki seç butonuna tıklanır ve Çift Tırnak içerisinde ‘’Kaldı’’ yazılır ve küçült butonuna tıklanır. Son olarak Tamam butonuna tıklanır ve EĞER formülü tamamlanır.

Koşula Bağlı Olarak Durum Belirtme

Sonuç

Notlar; Tablo içerisinde yer alan; Vize Notu Final Notu, Ödev Notu Hücrelerinde yer alan puanlardan herhangi birisini arttırıp yada azalttığımızda tablo içerisindeki; ‘’Ham Başarı Puanı, Ortalama, Standart Sapma, Z Skoru, Başarı Puanı, Durum’’ değerlerinin hepsinde aynı oranda değişimler yaşanacaktır.

HAZIRLAYAN: Hatice KÖKEN