FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Advertisements

Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
YAPISAL BÜTÜNLÜĞÜN PRENSİPLERİ
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
EGZERSİZ VE KAN.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
MADDE DÖNGÜLERİ.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BÖBREKLER VE BOŞALTIM SİSTEMİ.
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
Canlıların Ortak özellikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
HÜCRE.
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
S OLUNUM SISTEMI ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU GÜRKAN AKKAŞ 6/C MEHMET YAZICI ÖMER GÜNEŞ.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
BİYOKİMYA I (2. DERS).
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Metabolizma ve Beslenme
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
Yağlar (lipidler).
EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ.
HÜCRE NEDİR?.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
PROTEİNLER
FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Fizyoloji Nedir? Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ. fizyoloji Fizyoloji; Vücut fonksiyonlarını inceleyen ve bir canlının canlı olma özelliğini devam ettirmede rol oynayan bütün.
LİPİTLER (YAĞLAR)
MADDE DÖNGÜLERİ
BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
HÜCRE.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
SPORCU BESLENMESİ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Canlıların Ortak özellikleri.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
İNSAN VÜCUDU.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Sunum transkripti:

FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ

fizyoloji Hayvan fiz. İnsan fiz. Bitki fiz. Spor fizyolojisi Fizyoloji; Vücut fonksiyonlarını inceleyen ve bir canlının canlı olma özelliğini devam ettirmede rol oynayan bütün yaşamsal fonksiyonların ne olduğunu ve nasıl işlediğini açıklayan bilim dalıdır.

Egzersiz ve Spor Fizyolojisi Egzersiz Fizyolojisi; Akut veya kronik egzersizlerde, vücut yapıları ve fonksiyonlarının nasıl değişikliğe uğradığını inceler, Spor Fizyolojisi ise; Egzersiz fizyolojisinden elde edilen bilgilerin sporcu antrenmanına nasıl uygulanacağını ve performansın nasıl geliştirilebileceğini inceler.

Spor fizyolojisi, genel fizyoloji, biokimya, spor hekimliği, beslenme, biofizik, biomekanik, kinesiyoloji, antrenman ve hareket bilimleri, farmakoloji v.b. diğer bilimlerle oldukça ilişkilidir.

Gelişim tek bir hücreden başlar; hücreler dokuları, dokular organları, organlar sistemleri meydana getirerek nihayet insan vücudunu ortaya çıkarırlar.

Vücut bir makine gibidir . Örneğin ; bir arabanın kapalı soğutma sistemindeki suyu basınç altında dolaştırarak soğutması, egzersiz yapıldığında vücudun da fazla ısınmaması aynı mantığa yakındır. Hücresel düzeyde enerjinin nasıl oluştuğunu bilmek, egzersiz anında da enerjinin nerede ve ne kadar enerji ve ısı ürettiğini anlamayı sağlar. Bu nedenle hem “sistem fizyolojisi” hem de “hücre fizyolojisini” iyi bilmek ve anlamak gerekir.

Bütün bu fizyolojik olaylar çok kompleks bir sinir-hormon zinciri sayesinde kontrol edilir ve düzenlenir. Otonomik iç denge sayesinde; - Zedelenen dokuların tamir edilmesi - Kolesterol depositlerinin atılması - Zararlı maddelerin solunum yollarında filtre edilmesi - ve enerji depolarının yeterli dinlenme ve beslenme sayesinde tekrar yerine konulması sağlanır.

İnsan vücudunun potansiyeli sınırsız gibi görünmektedir ve yüksek kapasiteye sahiptir, örneğin; - Hücresel enerji üretme hızını 20 kere daha fazla arttırabilir. - Akciğerlere alınan hava miktarı 30 kat daha arttırabilir. - Kalp atımları 3-4 kere daha fazla olabilir.

İnsan hareketleri devamlı olarak enerji üretebilme kapasitesine bağlıdır, aksi takdirde hücreler çalışamaz ve ölür. Enerji, özellikle iki besin maddesinin; karbonhidrat ve yağların metabolik parçalanması sayesinde elde edilir.

Organizmanın Yapısı İnsan organizması bir çok yapısal organizasyondan meydana gelir ve bu organizasyonlar arasında sürekli bir işbirliği vardır. Organizmada elementler; %65 O2 (oksijen) %18 C (karbon) %10 H (hidrojen) %3 N (nitrojen) %96 Ayrıca organizmada elementler mineral elementler ve iz elementler olarak da bulunurlar.

Canlı hücre ve vücutta bulunan moleküllerin sınıflandırılması Molekül Vücut Ağırlığına Göre Yüzdesi Su 60 Protein 17 Lipid 15 Madenler (Na+,K+, Cl-, Mg+,v.b) 5 Diğer bileşik ve Nükleik asitler 2 Karbonhidratlar 1

Canlıların Ortak Özellikleri Kendine özgü organizasyonun olması, Metabolizma, Hareket, Uyarılma, Büyüme, Üreme, Çevreye uyum, Solunum, Sindirim, Emilme(absorbbsiyon), Dolaşım, Özümleme (Asimilasyon).

Canlılığın devamı için; Su, Besinler (karbonhidrat, yağ, protein), Oksijen, Isı, Basınç organizmanın gereksinim duyduğu vazgeçilmez faktörlerdir.

HÜCRE

HÜCRE Hücre; su,elektrolit, protein, lipid ve karbonhidratlardan oluşur. Plazma(hücre)zarı. Stoplazma, Organeller Hücrenin Salgı ve depo alanları

HEMOOSTASİS O2-CO2 yoğunluğu PH Madde yoğunluğu Kan volümü Kan glikoz düzeyi Vücut ısısı v.b.

HEMOOSTASİSİN SAĞLANMASI Vücut ısısının dengede tutulması Madde kapsamının sabit tutulması Ph’nin dengede tutulması 7.0 O 14 Asit Baz Nötr

DOKULAR Epitel Doku Bağ (konnektif) Doku Kas doku Sinir doku

İnsan Organizmasındaki Sistemler Deri Kabuk Sistemi İskelet Sistemi Kas Sistemi Dolaşım Sistemi Lenfatik sistem Sinir Sistemi Hormonal Sistem Solunum Sistemi Sindirim sistemi Boşaltım Sistemi Üreme Sistemi

Solunum sistemi vücut sıvılarında oksijen ile karbondioksit basınçlarını ve pH’yı sabit tutmaya yönelir.

Sindirim sistemi besin maddelerini öğütmemizi sağlar.

Boşaltım sistemi metabolizma artıklarını uzaklaştırıp yine pH’nın düzenlenmesi ile ilgili görev alır.

Dolaşım Sistemi besin maddeleri, oksijen ve metabolizma ürünlerini gerekli yerlere taşıma görevini üstlenir.

TEŞEKKÜRLER