Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır."— Sunum transkripti:

1 ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır. Organizmanın iş yapabilmesi için gerekli enerji yiyeceklerle alınan ve depolanan potansiyel enerjinin kimyasal reaksiyonlarla mekanik enerjiye dönüştürülmesi ile sağlanmaktadır.

2 Yiyeceklerimizdeki potansiyel enerjiden (karbonhidrat, yağ ve proteinler) bir dizi kimyasal reaksiyonla ATP (Adenozintrifosfat) sentezlenmektedir. ATP'nin parçalanması sonucu açığa çıkan enerji, sadece kas aktivitesi için değil, enerji gerektiren bütün metabolik süreçlerde kullanılmaktadır.

3 ATP'nin organizmada depolanma yeteneği çok sınırlıdır ve sporcunun günlük aktivitelerinin şiddetine bağlı olarak devamlı yenilenmektedir. Depo edilen miktar yaklaşık 85 gramdır (4-5 mmol/kg/kas) ve ancak birkaç saniye süren (3–5 sn) egzersizler için acil olarak enerji sağlayabilmektedir.

4 Kaslarda, hatta iyi antrene sporcularda bile maksimal kas gücünü ancak birkaç saniye sürdürebilecek belki de 50 metre hız koşusuna ancak yetecek düzeyde ATP bulunmaktadır. Bu nedenle egzersiz sırasında bile, ATP sürekli olarak yeniden yapılmaktadır (resentez).

5 ATP’nin yeniden sentezlenmesi için gerekli enerji, anaerobik veya aerobik metabolizma sayesinde gerçekleşmektedir

6 Anaerobik Yolla Enerji Oluşumu
Anaerobik fosfojen (kreatin fosfat) sistem (ATP – CP sistemi): En çabuk harekete geçen enerji sistemi olup, bu sistemde öncelikle kasta az miktarda depo edilmiş olan ATP-CP molekülleri kullanılmaktadır Anaerobik glikolotik (laktik asit) sistem: Glikojenin (glikoz), oksijensiz ortamda yıkılmasıdır, sadece karbonhidratlar enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. En büyük dezavantajlarından biri yıkım sonucu laktik asidin kas ve kanda birikerek yorgunluğa neden olmasıdır.

7 Aerobik Yolla Enerji Oluşumu
Aerobik sistemde, O2 varlığında karbonhidrat, yağ ve az miktarlarda da protein yıkımı sonucu ATP üretilmektedir. En yüksek enerji üretim kapasitesine sahip bu sistem, uzun süreli, düşük yoğunluktaki çalışmalar (maraton, kayak, futbol...,) sırasında temel enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.

8 KISACA!!! <30 saniye: ATP-CP sistemi, 30-90 saniye: ATP-CP ve laktat sistemi, saniye: Laktat ve oksijen sistemi, >180 saniye: Oksijen sistemi.

9 Egzersiz sırasında bu üç sistemde ATP üretimine katkıda bulunmaktadır.
Fakat hangi sistemin daha önemli rol oynadığı egzersiz tipine bağlıdır.

10 Aktivite türüne göre kullanılan enerji sistemleri


"ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları