BAKIMIN KALİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
Advertisements

HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
HEMŞİRELERİN SÜREKLİ EĞİTİM ETKİNLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Gülşen Güner Üzel* , Resmiye Özdilek**,Nihal Öztürk***, Sevim Ulupınar Alıcı****
HASTA HAKLARI.
Psikolojik Danışman Ayçin YILMAZ
EĞİTİMDE OKUL AİLE İŞBİRLİĞİ
ÖZEL DAL HEMŞİRELİK SÜRECİ; 5 YILLIK FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI
HEMŞİRELERİN HASTA HAKLARI KONUSUNDA BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE BİR ÖRNEK UYGULAMA Mahperi KAVAK.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
AKREDİTASYON BELGESİNE SAHİP ÖZEL HASTANELERDEKİ
BİR DEVLET HASTANESİNDE HASTA BAĞIMLILIK DÜZEYLERİNE GÖRE YAPILAN HEMŞİRE İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI UYGULAMASI   Özcan Selma, Tanrıöver Funda , Akın Bihter.
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
SORULARLA MERAK ETTİKLERİMİZ
BALIKESİR DEVLET HASTANESİ EVDE BAKIM BİRİMİNDEN FAYDALANAN HASTALARIN SOSYO DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE MEMNUNİYET DURUMLARININ BELİRLENMESİ   S.Türker*,
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
Yönetim Kurulu Problem Çözme ve Yönlendirme Yeterliliği.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
SHKS HASTA BAKIM HİZMETLERİ
EVDE HASTA BAKIMI.
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
YOĞUN BAKIM HEMŞİRESİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
GRUP C4 IQ.
GRUP HAŞ… TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ. Bakanlık aşamasında tıkandı… Huzur evinde kalan yaşlı bireylerde depresif semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Öğretmen Veli İşbirliği için Web Tabanlı Platform Tasarımı
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
YOĞUN BAKIM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI
SAĞLIK TESİSLERİNDEKİ KALİTE UYGULAMALARI DOĞRULTUSUNDA KURUMLARINDA YAPILAN UYGULAMALAR İLE İLGİLİ; ÇALIŞAN PERSONELİN BİLGİ, ALGI VE DÜŞÜNCELERİ Emre.
TRH2.IQVETII/P-03/246 AĞRI MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ (Gülen Yüzlerimiz Sağlığınız İçin Hep Sizinle) AÇILIŞ TOPLANTISINA HOŞ GELDİNİZ 25 Aralık 2014-Ağrı.
TRH2.IQVETII/P-03/246 AĞRI MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ (Gülen Yüzlerimiz Sağlığınız İçin Hep Sizinle) KAPANIŞ TOPLANTISINA HOŞ GELDİNİZ 20 Ağustos.
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
Hazırlayan: Uzm. Nazan TORUN
Cüneyt TÜYBEK & Ümit S. TAŞKESEN
G ÖNÜLLÜLÜK “İsteyerek, bilerek, severek ona buna zıplama, atlamak.” “Yaşamaya devam etme sebeplerini çoğaltma ve varlığını toplumsal olarak gerçekleme.
Klİnİk öğretİmde etİk.
MEB İLKÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Okul Gelişim ve Rehberlik Şubesi İKS Proje Sorumlusu Program Geliştirme Uzm: Bahar KÜÇÜKTEPE Haziran 2010 İLKÖĞRETİM KURUMLARI.
Magnet Hastane Nedir? (Mıknatıs Hastane)
ETKİLEŞİM ve İŞBİRLİĞİ
Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği Üyelerinin Profili 2011.
ANKET SÜREÇLERİ VE ANKET UYGULAMASI
HEMŞİRELİK FELSEFESİ VE BAKIMDAKİ DEĞİŞİMLER
GİRİŞ Bağlanma doğumdan itibaren gelişen ve yaşam boyu devamlılık gösteren bir fenomendir. Bowbly bağlanmayı özellikle gerilim yaratan durumlarda bakım.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
EYLÜL DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE PALYATİF BAKIM
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
Tatmin edilmemiş işgücü, tatmin edilmemiş müşterinin anahtarıdır
TERMİNAL DÖNEM Terminal evredeki hasta, yaşamının son günlerini yaşayan, ölmek üzere olan hasta anlamına gelir. Çok az insan ani bir ölüm yaşarken, çoğunluğu.
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
Şakir ÇINKIR, Funda NAYIR
olmadığında uygun koşullar sağlanarak
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
Özlem Aslan1, Canan Yaranoğlu2, Betül Tosun2, Gülcan Bağcivan2
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Laboratuvar Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

BAKIMIN KALİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE KANSER HASTASI YAKINLARININ BEKLENTİLERİ Beren Orcay1, Esra Çelebi1, Jamshid HAMDARD2, Ahmet BİLİCİ2, Ömer Fatih ÖLMEZ2, Özcan YILDIZ2 1. Medipol Mega Üniversite Hastanesi, İstanbul 2. Medipol Mega Üniversite Hastanesi, Tıbbi Onkoloji Bölümü, İstanbul

Giriş Onkoloji hastasının yaşamının son günleri, son ayları terminal dönem olarak adlandırılır. Terminal dönemin her birey için farklı olduğu ve gereksinimlerin de bireyden bireye farklılık gösterdiği bilinmektedir.

Terminal dönemdeki hasta ve ailelerinin acılarını gidermek, Giriş Terminal dönemdeki hasta ve ailelerinin acılarını gidermek, yeterli tıbbi bakımı vermek, herhangi bir yarar sağlamayacak olan yöntemler uygulamaktan kaçınmak, huzur içinde, konforlu, yeterli duygusal, manevi destek ve bakım vermek tüm ekibin sorumluluğundadır.

Amaç Bu çalışma terminal dönem hasta yakınlarının uygulanan terminal dönem bakım süreci hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır.

Araştırmanın Yeri ve Zamanı Bu araştırma Ekim-Aralık 2017 tarihleri arasında Medipol Mega Üniversite Hastanesi tıbbi onkoloji servisinde yatan terminal dönem hastaya sahip hasta yakınları üzerinde gerçekleştirilmiştir.

Araştırmanın Örneklemi Örneklem seçiminde herhangi bir yöntem uygulanmamıştır, gönüllülük esasına dayanılarak 50 hasta yakınına ulaşılmıştır.

Bulgular Araştırma verilerinin toplanmasında literatür doğrultusunda araştırmacılar tarafından hazırlanan “Soru Formu (7 soru)” kullanılmıştır. Hasta yakınının hastasını terminal dönem olarak adlandırıldığını bilip bilmediği, Dini-kültürel ve psikolojik açıdan uygun bakım verildiğini düşünüp düşünmediği, Bakımın en iyi şekilde verildiği konusunda hemşirelerin güven sağlayıp sağlayamadığı, Hemşire ve personellerin hasta yakınının yaşamakta olduğu bu süreçteki duygularını anlayıp ihtiyacına yönelik bakım verip vermedikleri, Hastasının terminal döneme girdikten sonra bakım yükünün arttığını düşünüp düşünmediği, Terminal dönemdeki hastasının bakımına yeteri kadar katıldığını düşünüp düşünmediği, Artan bakım yükünün hemşireler tarafından yeteri kadar karşılandığını düşünüp düşünmediği şeklinde sorulmuştur.

Bulgular hasta yakınlarının %88 i hastasının terminal dönemde olduğunu bildiğini

Bulgular %98’i dini-kültürel ve psikolojik açıdan uygun bakım verildiğini

Bulgular % 100 ü bakımın en iyi şekilde verildiğini, hemşirelerin güven sağladıklarını

Bulgular %96’sı hemşire ve personellerin bu süreçteki hasta yakınlarının duygularını anladıklarını ve ihtiyaçlarına yönelik bakım verdiklerini düşündüğünü

Bulgular %88’si terminal döneme girdikten sonra hastasının bakım yükünün arttığını

Bulgular % 66’sının terminal dönemdeki hastasının bakımına yeteri kadar katıldığı

Bulgular % 100 ü artan bakım yükünün hemşireler tarafından yeteri kadar karşılandığını ifade etmişlerdir.

Sonuç Çalışmamızda, hasta yakınlarının büyük bir kısmının terminal dönemdeki hastaları için aldıkları hemşirelik bakımından genel olarak memnun oldukları bulunmuştur. Hasta ve ailesinin terminal dönem hakkında ve terminal dönem hasta bakımına hasta yakınlarının katılımını sağlayacak şekilde sürece dâhil edilmesi konusunda hizmet içi eğitim verilmesi, bu hastaların son döneminde yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlayabilir. MEDİPOL EĞİTİM VE SAĞLIK GRUBU

Öneriler Terminal dönem kanser hastası yakınları hastalarının durumu hakkında bilgilendirilmelidir, Hastaya bakım veren aile bireylerinin mümkün olduğunca bakıma katılması duygusal alandaki sorunları ile baş etmesi için yararlı olacaktır,

Öneriler Hasta yakınlarının bu süreçte profesyonel destek almaları sağlanmalıdır, Bu profesyonel destek hastanın yatışından itibaren hasta ve yakınlarına sağlanmalıdır, Hasta yakınlarına hastasına nasıl bakım vereceği konusunda bilgi ve beceri kazandırılmalıdır, Bu 7 soruluk anket bize farklı çalışmalarında olabileceğini göstermektedir. Örneklem sayısı artırılabilir.

TEŞEKKÜRLER…