Gücün maddi ve temel kaynakları. Orta Asya, çöllerden, ıssız düzlüklerden ve geniş bozkırlardan oluşur. Bu coğrafi bölgedeki bozkırların kışı çok soğuk.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur.
Advertisements

NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
TÜRKÇENİN GÜCÜ.
TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
Ünite:1 İpek Yolunda Türkler.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
TÜRK - İSLAM DEVLETLERİNDE EKONOMİ
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
TÜRKLERDE EĞİTİM.
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
DERS-2: Milli Güvenlik Stratejimiz
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
Avrupa Hun Devleti.
ADAPTASYON, EVRİM, VARYASYON, DOĞAL SEÇİLİM
TÜRKLERDE EKONOMİ 1- İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EKONOMİ
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
MOĞOLLARDA KÜLTÜR VE MEDENİYET
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
BÜYÜK HUN DEVLETİ KAVİMLER GÖÇÜ
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM Erdoğan GÜL.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YERLEŞME
KAVİMLER GÖÇÜ.
URUMQİ Müzik:Gülümcan - Köprüler Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi
Avrupa Hun İmpartorluğu (Attila İmparatorluğu)
AŞAĞIDA VERİLEN BAŞLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
ADI:ASLIHAN SOYADI:YAVAŞCI SINIFI: 7/A NO:29 DERS: SOSYAL BİLGİLER
KAVİMLER GÖÇÜ (375).
MİLLİ MÜCADELE.
Türkmenistanlılar.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
İPEKYOLUNDA TÜRKLER.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
Türklerin anayurdu Orta Asya'dır.
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
Annales Tarih Okulu.
KAZANIMLAR 1.Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda.
DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz Öğretmenimizin katkıları ile hazırlanmıştır.
TARİH 9 ARİF ÖZBEYLİ
TAR İ HTEK İ BÜYÜK GÖÇLER. İlk insanların yeryüzüne nasıl yayıldıkları hakkında elimizde kesin bir bilgi yoktur. Tarih Öncesi çağlarda Kuzey Kutbu’ndan.
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
ORTA ASYA HUN DEVLETI om/watch?v=UEvOO...
Sunum transkripti:

Gücün maddi ve temel kaynakları

Orta Asya, çöllerden, ıssız düzlüklerden ve geniş bozkırlardan oluşur. Bu coğrafi bölgedeki bozkırların kışı çok soğuk ve kar fırtınalı, yazı ise genellikle sıcak ve kuraktır. Bozkırın bu sert yapısı, bölgede yaşayan kavimleri etkilemiş ve konar-göçer hayat tarzının ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Konar-göçerler, ulaşımda ve göçlerde at kullanarak zorlu koşulların üstesinden gelmiştir. Bununla birlikte bozkırın atlı göçebeleri, çabucak organize olabilen savaşçı bir toplum yapısına sahiptir. Esasen bozkır tarihi, en güzel otlakları ele geçirmek için mücadele eden ve bazı hallerde gezinmeleri asırlar süren hayvan sürülerini yaylak ve kışlak arasında getirip götüren Türk kavimlerinin tarihinden ibarettir.

Türklerin Orta Asya’ da ıramk, göl gibi su kaynakları çevresinde konar-göçer bir yaşam tarzı vardı. Boyların ekonomisinin temel dayanağı olan hayvanlarıyla birlikte yaşadığı ve belirli bir alanları olduğu anlamına da gelmekteydi.

Hunlar, Kök Türkler ve Uygurlar yazın yaylak denen serin, sulak, otlağı bol yüksek yaylalarda; kışın ise kışlak denilen daha ılık ova ve vadilerde yaşardı. Örneğin Çin kaynaklarına göre Hunlar evlerini dövülmüş topraktan yapmışlardı. Ayrıca Uygurlar deve ve ata dayalı basit bir ulaşım sistemi kurmuştu. Çok kalabalık gruplar halinde yola çıktıklarında atlardan, develerden ve arabalardan oluşan kervanları kullanırlardı.

Geniş bozkır sahalarında iklim ve coğrafya gereği sürekli hareket halinde olan konar-göçerler, toprak bağlılığını değil soy aidiyetini birinci planda tutmuşlardı. Sosyal kimlik; aile, oguş ve boylar içinde gelişmiş ayrıca sınırlı otlakları kullanma mecburiyeti, aile ve grup ilişkilerini güçlendirmiştir. Zira bu özellikler gelişmemiş olsaydı geniş bozkırlar boyunca ilerleyen boyların tek başına hayatta kalması mümkün olmazdı.

Uygur devleti, Kök Türklerin sahip olduğu mirasın üzerine kurulduğu için bozkır kültür geleneğini sürdürmüştür. Ancak zamanla Çinlilerle fazla yakınlaşılması ve Maniheizm’i kabul etmesi, Uygurların hayat tarzını değiştirmiştir. Bu nedenle Uygurlarda, toplumsal yapı hızlı bir değişim göstermiş ve şehirleşmeye doğru eğilim başlamıştır.

Bunun yanında konar-göçer yaşamın da devam etmesi Uygurlarda bozkırlı ve şehirli olmak üzere iki farklı hayatın ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Her an saldırıya açık bir coğrafyada yaşadıkları için konar- göçer toplulukların silahlı güce sahip olmaları gerekirdi. Bozkır kültürünün öğelerinden atı kullanan ve demiri işleyen Türkler, askeri bakımdan çevresindeki milletlere üstünlük sağlamıştır.

Türk ordusu, ücretli askerlerden değil her an savaşabilecek durumda olan süvarilerden kuruluydu. Örneğin Hunlar, çocuklarını daha küçük yaşlarda biniciliğe alıştırırdı. Gençlik çağına geldiklerinde mükemmel bir binici olan bu çocuklar, böylece atlı savaş usullerini çok iyi uygulardı. Hunlarla savaşlarda başarılı olamayan Çinliler, yüz yıl süren bir askeri reform yapmış ve ordularını Hun tarzında teşkilatlandırarak onları durdurmaya çalışmıştır.